Fără aur la Olimpiada Internaţională de Matematică

Fără aur la Olimpiada Internaţională de Matematică
18 iulie 2016 Printează articolul

Din păcate, în 2016 lotul olimpic de matematică al României, care mereu ne-a răsfăţat cu rezultate foarte bune, nu a mai reuşit să obţină cea mai strălucitoare medalie – aurul, adjudecându-şi doar argint şi bronz. La cea de-a 57-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, desfăşurată între 6 şi 16 iulie în Hong Kong şi la care au participat 602 concurenţi din 110 ţări, România a cucerit şase medalii, dintre care cinci de argint şi una de bronz.

Cei şase medaliaţi români

Medaliile de argint au fost cucerite de Theodor Andrei Andronache, Alexandru Pascadi (ambii elevi ai Liceului Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti), Ciprian Mircea Bonciocat (Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Capitală), Ovidiu-Neculai Avădanei (Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi) şi Laurenţiu Ioan Ploscaru(Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari” din Râmnicu Vâlcea). Medalia de bronz i-a revenit lui Tudor Plopeanu, elev al Liceului Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti.
Medalia din acest an l-a ajutat pe Theodor Andrei Andronache să devină triplu premiant la Olimpiada Internaţională de Matematică, fiind laureat cu „argint” în 2014 şi în 2015, în timp ce Ciprian Mircea Bonciocat şi-a reeditat performanţa de anul trecut.

România, pe locul 20

“În clasamentul neoficial pe echipe, România a ocupat locul 20. Un rezultat bun dar care, date fiind comportările tradiţionale ale României, în general de top 10, face ca sistemul de pregătire al olimpicilor să fie schimbat, iar aşa zisul bacalaureat al olimpicilor să nu mai blocheze toată luna mai etapele tradiţionale de antrenament şi testare, iar activitatea copiilor olimpici pe întreg parcursul anului şcolar să poată fi considerată la alcătuirea lotului.”, se spune în comunicatul Societăţii de Ştiinţe Matematice din România
Lotul olimpic al României a fost însoţit de prof. univ. dr. Radu Gologan, coordonator al lotului şi preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, conf. univ. dr. Cătălin Gherghe (Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti) şi Mihail Bălună, profesor la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Bucureşti. Pregătirea echipei s-a realizat în parteneriat cu Societatea de Ştiinţe Matematice din România.

Cea mai prestigioasă competiţie

Olimpiada Internaţională de Matematică este cel mai prestigios concurs de profil dintre toate olimpiadele internaţionale de ştiinţă. Mândria noastră este cu atât mai mare, dacă avem în vedere că prima sa ediţie a fost găzduită şi organizată de ţara noastră, în anul 1959, la iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Matematice. La acea primă ediţie au participat echipe din 6 state: Bulgaria, Polonia, Ungaria, ex-Republica Democrată Germană, ex-U.R.S.S. şi ex-Cehoslovacia.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu