Colegiul Psihologilor acuză Ministerul Educaţiei de ilegalităţi

Colegiul Psihologilor acuză Ministerul Educaţiei de ilegalităţi
20 octombrie 2016 Printează articolul

Concursul pentru funcţiile de director şi director adjunct, organizat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, este ilegal din punctul de vedere al Consiliului Psihologilor din România (CPR). Psihologii au solicitat astăzi în mod public reevaluarea condițiilor de realizare a testării psihologice a aptitudinilor cognitive și competențelor manageriale din cadrul examenului pentru funcția de director al instituțiilor de învățământ. În plus, CPR cere și reluarea acestui concurs, iar evaluările psihologice să fie făcute de psihologi atestați profesional în specialitățile psihologia muncii și organizațională.
“Potrivit articolelor apărute pe site-ul oficial al ministerului și în mass-media, Ministerul Educației a susținut că prin intermediul întrebărilor din testul grilă au fost evaluate aptitudinile cognitive și competențele manageriale ale candidaților, ambele cu o pondere de 59%. La examenul pentru funcția de director al unităților de învățământ, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a evaluat psihologic candidații, fără a avea acest drept. Potrivit art. 5 din Legea nr. 213/2004, testarea psihologică, inclusiv ”evaluarea aptitudinilor cognitive și a competențelor manageriale” este un atribut profesional al psihologilor cu drept de liberă practică, atestați profesional (persoane fizice) și nu al unei instituții juridice, fie el și un minister.”, s-a spus la conferinţa de presă a CPR.

Testarea psihologică, realizată doar de psihologi

Concluzionând, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice nu are dreptul legal să testeze aptitudinile cognitive și competențele manageriale întrucât evaluarea acestor elemente psihologice specifice formează obiectul psihologiei muncii si organizationale, chiar a psihologiei clinice, putând fi testați numai de profesioniști atestați.
”Ne întrebăm ce relevanță are acel test în condițiile în care a fost aplicat, cu interpretarea datelor psihologice pe baza unui instructaj făcut de constructorii unor teste psihologice. Din păcate, în acest fel Ministerul Educației induce în acest fel ideea că oricine poate face psihologie, ceea ce nu este nici adevărat și nici corect față de miile de profesioniști, care au studiat și s-au perfecționat și au obținut atestare legală. În aceste condiții, solicităm reluarea examenului pentru funcțiile de director și director adjunct al unităților de învățământ, cu aplicarea testarii psihologice realizate de profesioniști. Aceleaşi persoane care l-au sfătuit pe domnul ministru să înlocuiască un examen psihologic riguros cu o testare fără suport profesional, au solicitat modificarea legislaţiei specifice profesiei noastre, în vederea preluării controlului într-un domeniu profesional care nu poate fi condiţionat de către cei care privesc psihologia doar ca pe o afacere cu teste psihologice.
”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu