Abonamentele pentru elevi, decontate integral

Abonamentele pentru elevi, decontate integral
12 octombrie 2016 Printează articolul

În baza unei ordonanţe de urgenţă adoptată astăzi de Guvern, abonamentele acordate elevilor pentru transportul rutier vor fi decontate integral. Este vorba despre abonamentele oferite de către operatorii de transport rutier pentru distanțe de până la 50 de kilometric. Preţul acestor abonamente va fi decontat integral, aceasta fiind una dintre măsurile de reducere a abandonului școlar, a cărui cauză principală o constituie costurile aferente participării la cursuri, deci banii cheltuiţi pentru navetă
În anul școlar 2015-2016, peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri.
Potrivit actului normativ, operatorii de transport rutier vor avea obligația să emită abonamente pentru transportul elevilor. Abonamentele vor fi decontate integral din bugetul central de stat, iar mecanismul de decontare va fi similar celui practicat până acum. Concret, elevul achiziționează abonamentul şi îl înaintează școlii pentru decontare.

Mecanismul de decontare nu mai este plafonat

Prin noua reglementare, mecanismul de decontare nu mai este plafonat. Până la această ordonanţă de urgenţă, în ultimii trei ani mecanismul de decontare a navetei elevilor a fost plafonat, în sensul că nu acoperea integral tariful decât pentru o mică parte din abonamentele emise de transportatori.
“În multe cazuri, diferența de preț nedecontată era mare și constituie motiv de abandon școlar, mai ales în zonele slab dezvoltate, unde costurile cu naveta sunt ridicate în raport cu veniturile familiilor. Distanța medie la nivel național pe care trebuie să o parcurgă un elev care face naveta este de 18 kilometri. Prețul mediu al unui abonament lunar pentru această distanță este de circa 150 lei. Din această sumă, elevului i se decontează în pezent 56 de lei, astfel că aproape 100 de lei trebuie acoperiți lunar din bugetul familiei. Cu această nouă reglementare, acum decontarea navetei va fi integrală şi înlocuiește plafonarea impusă în 2013. “, se spune într-un comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Fruntaşi la abandonul şcolar

Nu în ultimul rând, măsura adoptată de Guvern a fost luată ţinând cont şi de faptul că România este a treia țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește părăsirea timpurie a școlii (19,1% din populația de 18-24 de ani), rată care a crescut de la 17,3% în 2013. De asemenea, s-a ţinut cont și de faptul că unul din cinci elevi din învățământul secundar superior face naveta pentru a ajunge la ore, peste jumătate din populația cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani locuiește în mediul rural iar liceele și școlile profesionale sunt situate, în general, în zona urbană.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu