Bacalaureat: Candidaţii de la limba maternă, de-a dreptul “geniali”

Bacalaureat: Candidaţii de la limba maternă, de-a dreptul “geniali”
21 iunie 2016 Printează articolul

Candidaţii care au susţinut proba orală la limba maternă, din cadrul examenului naţional de bacalaureat, par a fi şi mai deştepţi decât cei care au fost evaluaţi la limba română, fiind aproape “geniali”. Aşa reiese din rezultatele obţinute la evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (croată, germană, italiană, maghiară, sârbă, slovacă, turcă și ucraineană), probă care s-a susţinut în perioada 15-17 iunie 2016.

85,21 % din candidaţi sunt experimentaţi

De altfel, cam tot aşa de “geniali” au fost şi cei mai mulţi candidaţi care dat oralul la română. Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, la această probă B au fost evaluaţi 6.268 de candidaţi, rezultatele obţinute fiind următoarele:
• 5.341 de candidaţi (85,21%) au obţinut certificatul de utilizator experimentat;
• 819 candidaţi (13,07%) au obţinut certificatul de utilizator avansat;
• 108 candidaţi (1,72%) au primit certificatul de utilizator mediu.
Acestora li s-au adaugă 857 de candidaţi care au solicitat recunoaşterea rezultatelor obţinute în sesiunile de bacalaureat din anii trecuţi.
Pentru susţinerea probei B s-au înscris 6.354 de absolvenţi, au fost prezenţi 6.268 de absolvenţi, iar 86 au absentat. Nu s-au înregistrat eliminări din examen.

Minoritarii, mai ceva ca majoritarii

Comparând rezultatele cu cele de la proba orală la limba română, candidaţii care au dat oralul la limba lor maternă sunt mai “tari” decât ceilalţi absolvenţi de liceu. Astfel, s-au pomenit cu certificatul de utilizator experimentat cu aproape 14 % mai mulţi candidaţi decât cei de la proba orală de la limba română. Lăsând gluma la o parte, cea cu genialii, este tot mai evident că aceste probe sunt, aşa cum spuneam, pierdere de timp şi bani şi suntem penibili că mai păstrăm acest simulacru. Reramintim că probele orale nu au nici o relevanţă şi nu contează în calculul mediei de bacalaureat.

Greul vine din 4 iulie

În condiţiile în care, în mai fiecare an, există grupuri şcolare în care nici măcar un candidat nu reuşeşte să promoveze bacalaureatul este aberant ca certifícatele de utilizator experimentat şi avansat să fie acordate în proporţii uriaşe, de aproape 92 % la proba orală la limba română şi aproape 99 % la proba orală la limba maternă, probă susţinută de elevii minorităţilor naţionale care au urmat liceul în limba maternă.
Adevăratele rezultate vor apărea însă imediat ce vor începe probele scrise şi abia atunci se va vedea nivelul real al candidaţilor. Probele scrise vor începe în 4 iulie, astfel:
• 4 iulie – Limba şi literatura română (proba E. a, probă scrisă);
• 5 iulie – Limba şi literatura maternă (proba E. b, probă scrisă);
• 6 iulie – proba obligatorie a profilului (proba E. c, probî scrisă);
• 8 iulie – proba la alegere a profilului şi specializării (proba E. d – probă scrisă).
Revenind la obositoarele şi penibilele probe orale, reamintim că următoarea probă (D), evaluarea competenţelor digitale, a început astăzi, 21 iunie, şi se încheie vineri, 24 iunie. Probele orale se vor încheia cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C), programată a se desfăşura între 27 iunie şi 1 iulie.

de Aida Dănăilă

adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu