Unde îşi vor reînnoi paşapoartele românii din străinătate

Unde îşi vor reînnoi paşapoartele românii din străinătate
05 ianuarie 2018 Printează articolul

Un proiect al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) prevede unde îşi vor reînnoi paşapoartele românii din străinătate. Ministerul Afacerilor Interne vrea să trimită poliţişti de la Serviciul Paşapoarte la misiunile diplomatice ale României din străinătate. Astfel, românii plecaţi la muncă peste hotare vor putea să îşi reînnoiască documentele în ţara unde locuiesc, fără să mai fie obligaţi să vină acasă pentru această procedură. Se ştiu foarte bine cozile interminabile din România la paşapoarte, o problemă nerezolvată de mulţi ani încoace.

Dezbatere publică

Pentru moment însă vorbim numai despre un proiect al MAI. Este necesar ca toate elementele juridice să fie clarificate, pentru ca această formulă să fie aplicată. Pe de altă parte, MAI a introdus în dezbatere publică acest proiect de Ordonanţă de Guvern. Procedura vizează eliberarea paşapoartelor simple electronice şi a paşapoartelor simple temporare.

La solicitarea MAE

În primul rând, se prevede că trimiterea în străinătate a poliţiştilor se va face la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe. Adică MAE ar trebui să ştie unde sunt comunităţi mai mari de români şi unde anume sunt cereri mai multe pentru preschimbarea paşapoartelor, pentru ca acolo să fie trimişi poliţişti de la Serviciul Paşapoarte.

Prelungirea valabilităţii

În acelaşi timp, se propune ca paşapoartele să aibă un termen mai mare de valabilitate, pentru ca oamenii să nu mai fie puşi pe drumuri la intervale mici de timp.

„Prin proiectul de lege, MAI propune dublarea termenului de valabilitate a paşaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani. Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, paşaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani. Pe termen lung, eliberarea paşapoartelor cu valabilitate pe 10 ani va conduce la scăderea numărului de solicitări, fapt ce va determina fluidizarea activităţii şi asigurarea unui climat civilizat de furnizare a acestui serviciu public”, arată MAI într-un comunicat de presă.

Operaţiune-fulger

Paşaportul simplu temporar va putea fi eliberat în cel puţin două ore, dacă solicitantul aduce documente care să dovedească urgenţa. Aceasta poate fi de ordin medical, familial sau professional. Paşaportul simplu temporar va putea fi eliberat rapid pentru minorii care pleacă la concursuri în străinătate sau la studii ori în situaţia unui tratament medical.

MAI are în vedere şi angajarea de personal pentru Serviciul Paşapoarte. E vorba de 35 de posturi din sursă externă

„Pentru îmbunătăţirea activităţii de eliberare a paşapoartelor la nivelul MAI au fost dispuse măsuri pentru reducerea deficitului de personal de la nivelul structurilor de paşapoarte, prin scoaterea la concurs a 35 de posturi din sursă externă”, se arată în comunicatul de presă.

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu