Debirocratizare: Fără adeverinţe de asigurat

Debirocratizare: Fără adeverinţe de asigurat
19 septembrie 2016 Printează articolul

Elevii şi studenţii nu mai trebuie să solicite adeverinţe pentru a-şi valida/actualiza calitatea de asigurat, graţie unui protocol de debirocratizare. Calitatea de asigurat pentru elevi şi studenţi s-a simplificat, ca urmare a semnării unui protocol între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCŞ) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Conform legislaţiei în vigoare, elevii şi studenţii (inclusiv doctoranzii) cu vârsta între 18 şi 26 de ani sunt asiguraţi fără plata contribuţiei de asigurări de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă.

Verificarea, prin internet

Până la semnarea protocolului, pentru a-şi actualiza calitatea de asigurat persoanele în cauză erau obligate, la începutul fiecărui an de învăţământ, să depună la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află o adeverinţă eliberată de instituţia în care studiază. Protocolul semnat de MENCŞ şi CNAS elimină această formalitate, iniţial pentru elevi, iar într-o etapă ulterioară şi pentru studenţi/doctoranzi.
„Verificarea şi validarea calităţii de asigurat urmează să fie efectuate de CNAS prin intermediul unor servicii web dezvoltate de Ministerul Educaţiei şi a accesului la datele din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR).”, se spune într-un comunicat al MENCŞ

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu