ANOFM: Cursuri gratuite de formare profesională

ANOFM: Cursuri gratuite de formare profesională
27 februarie 2016 Printează articolul

Agenţia Naţională pentru ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) oferă o nouă serie de cursuri gratuite de formare profesională. Seria va începe în luna martie a acestui an și este vorba despre 171 de programe de formare profesională, la care pot participa gratuit 3.252 de persoane.

Cele mai multe locuri sunt pentru calificarea lucrător în comerț

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: lucrător în comerţ (281), bucătar (227), operator introducere, validare şi prelucrare date (190), instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze (158), contabil (151), frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist (146), manichiurist, pedichiurist (190), agent de securitate (118), ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie (112), lucrător în structuri pentru construcţii (105).
Cei mai mulţi participanţi se preconizează în judeţele Braşov (210 de persoane), Bihor (176 de persoane), Hunedoara (168 persoane), Mureş (168 persoane) şi Covasna (112 persoane).
Pentru detalii, cei interesaţi se pot adresa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domicliul sau reşedinţa sau pot vizualiza oferta de cursuri pe www.anofm.ro la secţiunea Formare profesională (http://www.anofm.ro/formare-profesionala).
Numărul cursurilor organizate în fiecare judeţ şi numărul persoanelor care pot participa gratuit la aceste programe poate fi vizualizat pe http://www.anofm.ro/files/Prognoza%20cursuri%20martie%202016.pdf.

Beneficiari

ANOFM organizează, gratuit, cursuri de calificare/recalificare pentru şomeri. Persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă li se oferă astfel posibilitatea dobândirii cunoştinţelor teoretice şi practice specifice unei noi meserii, care să mărească şansele ocupării unui loc de muncă.
Serviciile de formare profesională se acordă, gratuit, următoarelor categorii de persoane:
• şomeri;
• persoane care nu au putut ocupa un loc de munca după absolvirea unei instituţii de învăţământ ;
• persoane care au obţinut statutul de refugiat sau altă formă de protecţie internaţională, conform legii;
• cetăţeni străini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România, conform legii;
• persoane care nu au putut ocupa un loc de muncă după repatriere sau după eliberarea din detenţie;
• persoane care desfăşoară activităţi în mediul rural şi nu realizează venituri lunare sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (500 de lei) şi care sunt înregistrate la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.

Serviciile de formare profesională, la cerere

Serviciile de formare profesională se asigură, gratuit, la cererea persoanelor angajate, cu acordul angajatorului, sau la cererea angajatorului, şi pentru persoanele aflate în următoarele situaţii:
• au reluat activitatea ca urmare a încetării concediului pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
• au reluat activitatea după satisfacerea stagiului militar;
• au reluat activitatea ca urmare a recuperării capacităţii de muncă după pensionarea pentru invaliditate;
• persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, care mai au de executat cel mult 9 luni până la ultima zi de executare a pedepsei.

Drepturile cursanților

Persoanele înscrise la cursurile gratuite de formare profesională au următoarele drepturi:
• Să beneficieze de pregătire teoretică şi practică pe toată durata cursului.
• Să beneficieze de rechizite şi materiale de instruire şi să primească în folosinţă manual.
• Să beneficieze, dacă este cazul, de echipament de protecţie pe timpul instruirii practice.
• Să beneficieze, pentru traseul de la domiciliu la unitatea de pregătire, de abonament gratuit pe mijloacele de transport în comun sau, după caz, de decontarea cheltuielilor de transport, pentru cel mult 4 deplasări în cursul unei luni, dacă nu se poate deplasa zilnic la unitatea de pregătire.
• Să beneficieze de consultaţii medicale, analize medicale şi teste necesare frecventării cursului.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu