Teatrul Vechi din Oraviţa, 200 de ani de la inaugurare

Teatrul Vechi din Oraviţa, 200 de ani de la inaugurare
04 octombrie 2017 Printează articolul

Zilele acestea se află în plină desfăşurare „Gala teatrelor naţionale din România – Oraviţa 200”. Un eveniment care marchează două secole de la inaugurarea primului teatru din spaţiul românesc. Este cunoscut azi ca Teatrul Vechi din Oraviţa, purtând numele lui Mihai Eminescu.

Reprezentaţii ale teatrelor naţionale

Aşa cum consemnează portalul www.argument-cs.ro, la evenimentul din aceste zile participă, cu spectacole, şase teatre naţionale din România, Teatrul Național de Operetă și Muzical „Ion Dacian” din București, Teatrul Național „I.L.Caragiale” București, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Teatrul Național din Tg. Mureș şi Teatrul Național „Vasile Alexandri” din Iași. Gala se va încheia pe data de 9 octombrie, ultima zi a festivităţilor fiind marcată de concertul susţinut de Filarmonica Banatului.

Toată această desfăşurare de forţe este posibilă prin implicarea Primăriei din Oraviţa, a Teatrului Vechi din oraş, la care s-au alăturat Asociaţia Scenic Art şi Liceul Teoretic “General Dragalina” din această urbe.

Un edificiu încărcat de istorie

Vizitarea acestui edificiu este în sine un act de cultură şi de istorie. Primul teatru din spaţiul românesc a fost inaugurat în 1817, clădirea fiind proiectată de arhitectul Ioan Niuni. Totul a fost posibil însă prin implicarea întregii comunităţi din Oraviţa. Oamenii au strâns bani, tot ei au şi muncit efectiv la ridicarea clădirii. Teatrul vechi din Oraviţa este o copie fidelă a fostului teatru din Viena, Burgtheater. La inaugurarea Teatrului din Oraviţa au participat împăratul Francisc I şi împărăteasa Augusta Carolina.

Încă un element foarte important este că în acest loc are câteva reprezentaţii, în 1868, Trupa Pascaly, în rândul căreia se afla, ca sufleor, Mihai Eminescu.

Banatul Montan este, în sine, un spaţiu în care puteţi descoperi o serie întreagă de elemente ale istoriei şi culturii. Teatrul din Oraviţa este, fără doar şi poate, în capul listei. Merită să admiraţi o asemenea bijuterie arhitecturală.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu