Peste 60 % din pasta de dinți pentru copii este periculoasă

Peste 60 % din pasta de dinți pentru copii este periculoasă
18 februarie 2016 Printează articolul

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România lansează Campania națională de informare și conștientizare a consumatorilor intitulată „S.O.S – produsele cosmetice și de îngrijire personală”. Această campanie de informare se adresează tuturor celor care sunt preocupați de propria sănătate.

În perioada 15 ianuarie – 22 ianuarie 2016 au fost achiziționate din marile structuri comerciale, farmacii și magazine naturiste 51 tipuri de pastă de dinți pentru bebeluși/copii, în vederea analizării etichetei acestora din punctul de vedere al ingredientelor și al corectitudinii informațiilor și mențiunilor.

Ingredientele de evitat

Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizată de către o echipă de experți coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu. Atât medicii pediatri, cât și unii producători, prin mențiunile afișate pe ambalaj, nu recomandă ca acest tip de produs să aibă în compoziție următoarele substanțe: parabeni/conservanți, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, coloranți sintetici, parfum, Sodium Lauryl Sulfate (SLS), Polietilen glicol(PEG-uri), arome sintetice, materii prime derivate din uleiuri minerale, silicon și dioxan.

Fluorura de sodiu prostește

Sodium fluoride (fluorură de sodiu) se regăsește în majoritatea pastelor de dinți (67% dintre produsele analizate) având rolul de a întări smalțul dentar și de a preveni căderea dinților. Ingestia prelungită de fluor poate cauza prejudicii semnificative pentru sănătate și în special la nivelul sistemului nervos. Fluorura poate provoca reacții adverse, cum ar fi leziuni ale creierului, IQ scăzut la copii, deteriorarea glandei pineale, a glandei tiroide, a oaselor, afecțiuni ale tractului gastro-intestinal și cancer. Înghițirea chiar și a unei cantități mici de fluorură de sodiu poate cauza greață, vomă și diaree.

Glicerina slăbește dinții

Glicerina (există în 65% dintre produsele analizate) este unul dintre ingredientele comune din pastele de dinți, deoarece aceasta le oferă o textură cremoasă. Glicerina ca atare nu este toxică, însă marea problemă constă în faptul că aceasta inhibă secreția de salivă, care remineralizează dinții. Ca urmare a acestui proces, dinții devin mai slabi și, implicit, predispuși la carii.
Sodium saccharin (există în 63% dintre produsele analizate) este un derivat al zaharinei, îndulcitor artificial care a fost analizat de numeroși specialiști și s-a constatat că are efecte negative asupra sănătății. Cele mai recente studii realizate pe animale au constatat că zaharina ar favoriza apariția cancerului la vezica urinară.

Recomandări: Ce să nu cumpărați

„Pentru a nu pune în pericol viața copiilor voștri, vă recomand să NU cumpărați acele paste de dinți care conțin fluor, parabeni/conservanți, coloranți sintetici, sodium lauryl sulfate (SLS), polietilen glicol (PEG-uri), fenoxietalon, parfum sintetic și arome sintetice. Totodată, vă recomand să nu cumpărați acele paste de dinți care nu au informații suficiente/clare referitoare la data durabilității minimale (DDM)/data de expirare și al căror tub de pastă de dinți nu prezintă un sigiliu, care, de fapt, oferă siguranță în privința necontaminării conținutului produsului respectiv. Nu vă lăsați păcăliți de anumite mențiuni, cum ar fi: cea mai bună pastă de dinți pentru copii, dezvoltat împreună cu medicii dentiști, intervalul de vârstă pentru care este destinat un anumit tip de pastă de dinți, recomandări ale asociațiilor profesionale etc, care apar pe ambalajul unor paste de dinți, acestea sunt folosite numai în scop de marketing pentru a vă convinge să cumpărați acele produse.” a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu (în foto),costel_stanciu președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Studiul complet poate fi citit pe http://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-privind-calitatea-pastei-de-dinti-pentru-copii/MzQwLTE.html.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu