Sibiu. Primul teatru din România cu un sistem adaptat persoanelor fără auz

Sibiu. Primul teatru din România cu un sistem adaptat persoanelor fără auz
14 decembrie 2017 Printează articolul

Sibiu are primul teatru din România cu un sistem adaptat persoanelor fără auz. În premieră pentru România, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” din Sibiu a pus la punct un sistem tehnic prin care spectacolele sunt înţelese şi de spectatorii care nu aud. Este vorba, aşa cum arată instituţia, în cadrul unui comunicat de presă, de un sistem de ascultare asistată. Iată descrierea acestui sistem, despre care instituţia spune că nu e foarte complicat.

Cum funcţionează

„MobileConnect este un sistem inovativ ce funcţionează pe baza unui principiu relativ simplu. Sunetul este preluat din sală cu ajutorul unor microfoane speciale, iar mai apoi mixat şi redat de un inginer de sunet printr-un sistem WiFi direct pe telefonul utilizatorului sau pe dispozitivele inteligente puse la dispoziţie gratuit de teatru. Receptarea sunetului astfel prelucrat se face cu ajutorul unei aplicaţii disponibile în mod gratuit atât pentru telefoanele ce rulează sistemul de operare Android, cât şi iOS (Sennheiser MobileConnect). Sunetul se transmite la cea mai înaltă calitate prin intermediul a patru canale audio şi permite ajustarea frecvenţelor în funcţie de nevoile personale ale fiecărui utilizator”, arată comunicatul oficial.

Ce mai aflăm este că în acest teatru sunt disponiile 30 de asemenea dispositive pentru persoanele cu deficienţe de auz. Există însă şi alternativa ca spectatorii care au telefon smartphone să îşi configureze în aşa fel aparatul, încât să fie conectat la acest sistem de ascultare asistată. Pe de altă parte, spectatorii care au implant cohlear au la dispoziţie 20 de bucle cu inducţie pentru transmiterea sunetului către creier. Accesul la aceste dispozitive nu costă nimic.

Detalii despre investiţie

Directorul acestui teatru din Sibiu, Adrian Tibu, se referă la premiera pe ţară, din punct de vedere tehnic, pe care instituţia pe care o conduce o aplică, dar şi la costul acestei investiţii.

„Este pentru prima dată când un teatru din România implementează un astfel de serviciu pentru publicul larg. Emoţiile sunt transmise de cele mai multe ori prin voce şi instrumente muzicale, iar în 2017 nimeni nu ar trebui să fie privat de bucuria asta. Suntem mândri că Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Sibiu au salutat această iniţiativă şi au acoperit în totalitate costurile pentru acest sistem. Valoarea finală a investiţiei se ridică la suma de 81.734 lei”.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu