Emisiune filatelică. Bijuteriile antice şi lumea timbrelor

Emisiune filatelică. Bijuteriile antice şi lumea timbrelor
24 mai 2017 Printează articolul

Pasionaţii de timbre au un nou motiv de bucurie, Romfilatelia lansând o emisiune filatelică a cărei tematică o constituie bijuteriile antice. Prin introducerea în circulație a emisiunii de mărci poştale Colecţii de marcă, alcătuită din patru valori nominale și o coliță, colecţionarii vor fi încântaţi de lumea fascinantă a bijuteriilor antice.

Emisiunea este disponibilă începând de vineri, 27 mai 2017, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, precum şi în magazinul online http://romfilatelia.ro/store/.

Podoabele, parte din cultura umană 

Podoabele, indiferent de materialele folosite, au făcut mereu parte din cultura umană. Au fost şi continua să fie  o formă universală de expresie a esteticului, puterii, simbolisticii magice sau diferențierilor sociale.

“Bijuterii create din scoică, piatră şi os au supravieţuit din vremuri preistorice. Este cel mai probabil ca de la început să fi fost purtate ca protecţie sau ca simbol al statutului social. Descoperirea tehnicii de prelucrare a metalului a fost o etapă importantă pentru meșteșugarii bijuteri, produsele lor devenind de-a lungul timpului tot mai sofisticate și elegante.”, se spune în comunicatul Romfilatelia privind noua emisiune filatelică

Acest nou proiect filatelic poartă iubitorii de timbre într-o călătorie în timp prin intermediul unor imagini simbol ale unor obiecte aparținând patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României.

Şi în zilele noastre, scopul pentru care purtăm bijuterii rămâne, în general, acelaşi, anume de a ne crea o stare de bine, dar și de a comunica acest lucru celor din jurul nostru.

Cercei din secolul VII, pe timbrul de 4 lei 

Timbrul cu valoarea nominală de 4 lei este ilustrat cu doi cercei (sec. VII p.Chr.) descoperiţi la Coşoveni, județul Dolj. Deşi nu fac parte din aceeaşi pereche, ambii cercei sunt realizaţi din argint aurit, prin aceleaşi tehnici de turnare, batere, granulaţie, lipire, aurire.

Pandantivele cu clopoţei de la Apahida 

Descoperite în situri arhelologice de la Apahida, județul Cluj, pandantivele cu clopoţei (sec. V p.Chr.) înnobilează timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Acestea sunt realizate din aur şi granate şi prezintă fiecare un cap de animal, încununate cu câte o prismă cu feţe din granat. Clopoţeii sunt ataşaţi prin lănţişoare subţiri de aur.

Cercei cu paisprezece feţe şi ornaţi cu granate 

Perechea de cercei reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei a fost descoperită într-un mormânt în satul Velţ, județul Sibiu. Lucraţi în sec. V p.Chr., aceştia dezvăluie un meşteşug mai elaborat al realizării, pandantivele cerceilor având fiecare paisprezece feţe, ornate cu granate în formă triunghiulară sau pătrată. Modelul este ornat în plus cu fir de aur perlat, ce înconjoară fiecare din granatele pătrate şi orificiul unde toarta cercelului întâlneşte pandantivul.

Brăţară polispiralică de la Sarmizegetusa Regia 

Timbrul cu valoarea nominală de 12 lei ilustrează o brăţară polispiralică de la Sarmizegetusa Regia, județul Hunedoara.

Estimată a fi din secolul I a.Chr., această brăţară de aur, cântăreşte aproape un kilogram. Capetele sunt reprezentate de şerpi stilizaţi, iar părţile aplatizate sunt decorate cu motivul „braduţului” şi o linie mediană de perle de aur.

Brăţara de la Cucuteni, pe coliţa emisiunii

Coliţa emisiunii, pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei,  prezintă o brăţară tubulară, descoperită în tezaurul de la Cucuteni-Băiceni din  județul Iaşi. Brăţara din sec. IV a.Chr. este din aur, lucrat în formă de spirală cu capetele alcătuite din protome (figurină în formă de cap de animal formând un ornament al unui obiect metalic sau ceramic), sub formă de cap de berbec.

Emisiunea este completată de un plic prima zi, ca forme de machetare fiind folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vignietă.

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu