Poetul universal. Românii şi bulgarii vorbesc pe înţelesul lui Eminescu

Poetul universal. Românii şi bulgarii vorbesc pe înţelesul lui Eminescu
14 ianuarie 2018 Printează articolul

Dacă românii şi bulgarii vorbesc pe înţelesul lui Eminescu, putem să spunem, fără nici o exagerare, că avem de-a face cu poetul universal. Da, vorbim de cel fără de pereche, de Mihai Eminescu. Suflarea poetică a Giurgiului a îmbrăcat cu flori bustul lui Eminescu din Parcul Alei. E duminică, 14 ianuarie. Ora 10:30, fix. Că tot e timp liber. S-a decalat astfel cu 24 de ore Ziua Culturii Naţionale. Desemnată ca atare prin lege pe 15 ianuarie, marcând naşterea poetului nepereche.

Mobilizare pe Internet

Un oraş mic poate avea suflet mare, asta e clar, după mulţimea paltoanelor şi căciulilor din zona de promenadă a urbei. Am ajuns aici după ce cu o seară înainte văzusem că s-a dat sfoară-n ţară asupra evenimentului. Postaseră nişte prieteni de socializare online, trăitori pe malul Dunării. Cum am deja aici legături de familie, am zis să îmbin utilul cu plăcutul. Aşadar, iată-mă integrat în visare.

De la Ruse

Toate vârstele au făcut un careu al declaraţiilor de dragoste faţă de autorul “Scrisorilor”. Am surpriza să constat că îndemnul la nemurirea cuvintelor a trecut fluviul, aducând de pe celălalt mal, de la Ruse, poeţi şi prozatori pregătiţi cu discursuri în limba română. Vorbesc vecinii noştri pe inţelesul nostru, de zici că au fost înţărcaţi cu Mioriţa.

Copiii dau tonul

Elevi şi profesori de la Şcoala gimnazială din Malu, comună giurgiuveană, dau onorul printr-un cor. Se lansează tonul baladei care alungă pe dată gerul şi însufleţeşte promoroaca aşternută azi-noapte pe chipul din piatră al lui Eminescu. Nu numai copiii, ci întreaga asistenţă cântă, auzindu-se până departe iureşul notelor. Stârnind interesul trotuarelor din împrejurimi, unde trecătorii se opresc miraţi, să vadă despre ce e vorba.

Cenalcul literar

Aflu cu ocazia asta despre mai vechiul fenomen local destinat culturii, întruchipat în Cenalcul literar “Luceafarul”. Poeta Dunia Pălăngeanu se adresează ascultătorilor, ca moderator al pelerinajului discursurilor. Fiecare transmite un gând, scurt, căci aburii gerului îngheaţă până şi virgulele. Ceremonia nu durează mai mult de un sfert de oră, încheindu-se prin covorul de petale aşternut la picioarele celui care încă ne mai dă ceasul deşteptării culturale.

Carte pentru Basarabia

Ziua este însă departe de-a se fi încheiat, în partea a doua a programului fiind anunţat un adevărat festival al rimelor şi muzicii în Centrul Cultural “Ion Vinea”. Acolo unde românii şi bulgarii, ca într-o comuniune de verbe, vor lansa programul “Cartea care ne uneşte”, dedicat volumelor din toate sferele creative donate bibliotecilor Basarabiei. Eminescu reuşeşte să creeze punţi peste hotare. Şi abia ce-am intrat în 2018!

Foto: Dan Gheorghe

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu