România a speriat ONU. Ne depăşeşte doar Siria, dar la ei e război

România a speriat ONU. Ne depăşeşte doar Siria, dar la ei e război
11 octombrie 2017 Printează articolul

Chiar dacă autorităţile stau pasive, cert e că România a speriat ONU şi ne depăşeşte doar Siria, dar la ei e război. Ultimele statistici, care sunt pur şi simplu alarmante, arată că România este în criză tot mai mare de forţă de muncă. Adică stăm foarte prost la capitolul forţă de muncă,  35% din populaţia aptă de muncă a României lucrând peste hotare.

Avem probleme, trebuie să admitem, dar cum le rezolvăm? La noi, la români, e simplu. Facem comisii şi comitete. Mai nou, la Guvern a fost înfiinţat Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. O structură coordonată de Borbely Laszlo. Acesta e acum în vizită prin mai multe judeţe, ca să discute cu autorităţile locale, cu membrii comunităţilor. Despre ce? Despre problemele României.

Vizite de lucru

Oficialul guvernamental se află, pentru început, la Satu Mare. Se discută despre Strategia de Dezvoltare Durabilă. Am mai auzit denumirea asta, Dezvoltare Durabilă. Da, spune înaltul oaspete, e o strategie lansată încă din 2008. Dar care, aşa cum se ştie, a cam fost lăsată de izbelişte. Acum se reia problema. Cu un suflu nou.

Să dezvoltăm România. Foarte bine. Dar cu ce resurse? Statisticile sunt îngrozitoare. În ultimii zece ani au plecat din ţara noastră 3,6 milioane de oameni cu putere de muncă. Sau altfel spus 35% din românii aflaţi în plină putere a vârstei. Noi am speriat până şi ONU. România e ţara care a dat cei mai mulţi oameni plecaţi de acasă. Doar Siria ne întrece. Dar în Siria e război.

Lista cu probleme

Dar probleme noastre nu se opresc aici. Referitor la speranţa de viaţă, media în România, din acest punct de vedere, e cu patru ani mai mică faţă de media din Uniunea Europeană. Rămânem oarecum în domeniu şi trebuie să observăm că din 2009 până în 2015 din România au plecat 28.000 de asistente medicale şi 14.000 de medici.

Nu suntem cumpătaţi în privinţa modului în care administrăm hrana. Aruncăm prea multă mâncare. Mai precis, peste două milioane de tone în fiecare an. Este strigător la cer că se întâmplă asta, în condiţiile în care avem pături sociale defavorizate care nu au după ce să bea apă.

Vorbe fără ocolişuri

E de apreciat că oficialul guvernamental nu se sfieşte să spună lucrurilor pe nume. “Din România, conform datelor ONU, după Siria, unde este război civil, în ultimii 10 ani, au plecat cei mai mulți în afară, să lucreze, evident, în Uniunea Europeană, dar și în altă parte, 3,5 — 3,6 milioane de cetățeni, care înseamnă 35 % cetățeni active. Adică, îngrozitor, pur şi simplu, 35% din cetățenii activi din România, în momentul de față, lucrează în străinătate. Trebuie să analizăm, evident, sunt multe cauzele acestei emigrări, dar sunt și probleme sociale și economice, de toate felurile. Din 2009 până în 2015 au plecat din România 28.000 de asistente medicale și 14.000 de medici”, a spus Borbely Laszlo, citat de Agerpres.

Aşadar vizite prin judeţe ale celui care coordonează Departamentul peentru Dezvoltare Durabilă. Să sperăm că din fiecare zonă se vor extrage acele idei bune care să ducă la o strategie. Şi strategia să fie aplicată. Iar noi să simţim că trăim într-o ţară care merge înainte. Prea mult am stat pe loc.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu