Ministerul Muncii vrea să introducă şi la noi conceptul de teleworking

Ministerul Muncii vrea să introducă şi la noi conceptul de teleworking
21 august 2017 Printează articolul

Guvernul a elaborat un proiect de lege care va regementa conceptul de teleworking, mai pe româneşte tele-muncă sau, mai direct spus, munca la domiciliu, după cum anunţă Ministerul Muncii.

Conceptul de “teleworking”

Majoritatea statelor europene aplică de mai mult timp în legislaţia muncii ideea de “teleworking”. Proiectul arată că munca prestată de angajat poate fi prestată şi la distanţă faţă de sediul social al firmei, în mod constant şi cu acceptul salariatului, baza acestei activităţi stând în tehnologia informaţiei. Munca la domiciliu poate să fie prestată cel puţin o zi pe lună, dar poate fi extinsă şi la toată durata unei luni, în ceea ce priveşte perioada legală de lucru.

Avantaje de ambele părţi

Acest nou mod de lucru înseamnă reduceri de cheltuieli şi pentru angajator, şi pentru angajat. Angajatorul nu mai plăteşte chirie în spaţiile de muncă, utilităţi. În timp ce angajatul nu mai cheltuie bani cu deplasarea de acasă până la locul de muncă. Pentru angajat există şi şansa optimizării timpului între viaţa personală şi cea profesională. Nu în ultimul rând, munca la domiciliu avantajează şi acele persoane care nu se pot deplasa din cauza unor dizabilităţi.

Mai multă flexibilitate

Conform actualei legislaţii din România, raporturile de muncă sunt reglementate prin Legea 53 din 2003. În legea care e în vigoare acum se arată că baza relaţiilor între angajator şi angajat este prezenţa la locul de muncă a salariatului, adică în spaţii amenajate special în acest scop. Există, în schimb, anumite prevederi legate şi de munca la domiciliu stipulate în Codul Muncii, în baza unui contract de muncă. Ceea ce se doreşte prin noua lege, fără însă a ni se da mai multe detalii, momentan, este o mai mare flexibilizare a termenilor în care se încheie contractele de muncă între angajatori şi angajaţi, în ceea ce priveşte munca la domiciliu, timpul de lucru, condiţiile de siguranţă ale angajatului.

adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu