Primarul infidel comunității poate fi demis prin referendum

Primarul infidel comunității poate fi demis prin referendum
02 februarie 2016 Printează articolul

În sfârșit, normalitatea începe să apară și pe la noi, în sensul că primarii vor ști că nu sunt stăpâni pe moșie la nesfârșit după ce Curtea de Apel Brașov a emis o decizie remarcabilă.
“Curtea de Apel Brasov a motivat decizia din 15 decembrie 2015 prin care obligă prefectul județului Vaslui să organizeze referendum pentru demiterea primarului din comuna Pungești. Curtea a reținut că, în conformitate cu Statutul aleșilor locali, primarul trebuie să fie fidel comunității care l-a ales și să își respecte angajamentele din campania electorală. În caz contrar, cetățenii pot sa-l demita prin referendum.”, se arată într-un comunicat al Asociației Salvați Bucureștiul.
Aproximativ 1000 de cetățeni din comuna Pungești au solicitat prefectului județului Vaslui organizarea unui referendum pentru demiterea primarului comunei, întrucat acesta a acționat împotriva intereselor comunității. Reaintim că este vorba despre scandalul legat de exploatarea gazelor de șist, locuitorii comunei opunându-se vehement în urmă cu doi ani. La acea vreme, locuitorii care s-u opus exploatării gazelor de șist la ei în comună au fost atacați de către jandarmi. Primarul localității, deși în campania electorală a promis că va lupta împotriva exploatării gazelor de șist în localitate, nu doar că nu a apărat interesele comunității, ci a pus chiar la dispoziție un teren propriu pentru începerea exploatării.
Evident, cum era de așteptat, prefectul judetului Vaslui a refuzat organizarea referendumului, că în România toate autoritățile se cred pe moșiile lor, nu în slujba românilor. Ulterior, Asociațiile Salvați Bucureștiul, Neuer Weg, România Fără Ei, ActiveWatch, Eco Civica și câțiva cetățeni din comună au solicitat instanței obligarea prefectului la organizarea referendumului. S-a constituit dosarul 5687/62/2014, judecat de Tribunalul Brașov și de Curtea de Apel Brașov. Prin decizie definitivă, Curtea de Apel Brașov a admis cererea și a obligat prefectul la organizarea referendumului.
„Este o decizie remarcabilă, care zdruncină sistemul feudal în care au trăit majoritatea primarilor din România. Primarul este în slujba cetățenilor și nu invers” a declarat Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.

Decizia Curții de Apel Brașov – 131111

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu