Plafonul pentru indemnizaţia de creştere copil, eliminat

Plafonul pentru indemnizaţia de creştere copil, eliminat
08 martie 2016 Printează articolul

Plafonul maxim de 3.400 de lei pentru indemnizaţia de creştere a copilului a fost eliminat, fiind înlocuit cu 85% din media veniturilor din ultimele 12 luni din ultimii doi ani.
Modificările au fost aprobate de Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, care a mai stabilit că indemnizaţia minimă va reprezenta minim 85% din salariul minim brut garantat în plată. Astfel, şi aceasta va creşte de la 600 de lei la peste 1.000 de lei, având în vedere că salariul minim se va mări, din luna mai, la aproximativ 1.250 lei. Modificările ar putea intra în vigoare de la 1 iulie 2016, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Concediul maternal

O altă modificare prevede că femeile vor primi aceeaşi indemnizaţie, indiferent dacă aleg să stea în concediu maternal pentru o perioadă de 12 sau 24 de luni. În plus, femeile care optează pentru revenirea în activitate după primele 12 luni vor primi un bonus de 50% din cuantumul indemnizaţiei minime garantate. Potrivit anunţului de mărire a salariului minim făcut de Ministerul Muncii, acest bonus ar însuma alţi 500 de lei pe lună începând cu luna mai a acestui an. Pentru femeile care vor naşte gemeni, tripleţi sau multipleţi, nivelul indemnizaţiei lunare se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut.

Ministerul Muncii nu susţine modificările

Ministrul Muncii, Ana Costea, care a fost prezentă la lucrările Comisiei de Muncă, a explicat că nu susţine toate modificările adoptate de deputaţi. Ea a cerut menţinerea limitei maxime de 3.400 de lei, estimând că efortul bugetar suplimentar pentru restul modificărilor va fi de aproximativ 180 milioane de lei.
”Vă solicit renunţarea la cele două opţiuni de concediu şi reglementarea pentru toate situaţiile a concediului până la împlinirea, de către copil, a vârstei de doi ani sau trei ani în cazul copiilor cu dizabilităţim, menţinerea limitei maxime de 3400 de lei, corelativ cu extinderea perioadei de acordare a stimulentului de inserţie cu un an. Pentru această variant, estimăm o creştere de aproximativ 4000 de beneficiari şi un efort bugetar suplimentar pe 12 luni de aproximativ 180 de milioane de lei, efort bugetar pe care noi l-am calculat”, a declarat ministrul Muncii.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu