Peste 800.000 de pacienți rămân fără tratament

Peste 800.000 de pacienți rămân fără tratament
09 februarie 2016 Printează articolul

Noua metodologie de calcul al prețului la medicamente, care prevede referențierea prețului medicamentelor originale la prețul genericelor, riscă să ducă la întreruperea comercializării de pe piața locală a 123 de medicamente esențiale pentru cel puțin 10 arii terapeutice.
Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Asociația Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) şi Colegiul Farmaciştilor din România (CFR) avertizează autoritățile române asupra faptului că există riscul ca medicamentele să dispară, întrucât noul preț va ajunge cu 35% sub minimul european, ceea ce stabileşte un nou minim european pentru statele care au România ca țară de referință pentru stabilirea prețului. În aceste condiții, peste 800.000 de pacienți riscă să rămână fără tratament.
“Potrivit articolului 81 din noua metodologie de calcul al prețurilor la medicamente, companiile farmaceutice sunt obligate să calculeze prețul medicamentelor originale din portofoliu luând ca referință prețul medicamentelor generice, ceea ce înseamnă o scădere a prețului acestora cu 35% sub minimul european. Datele pe care le avem ne arată că multe dintre companiile farmaceutice se vor afla în situația de a nu mai putea asigura disponibilitatea unor medicamente pe piață”, atrage atenția dr. Călin Gălăşeanu, președintele ARPIM.

Tratamente și patologii

Cei mai afectați de implementarea acestor măsuri vor fi pacienții care suferă de boli cardiovasculare, întrucât 28 dintre medicamentele la risc sunt destinate acestor afecțiuni, în condițiile în care acestea reprezintă şi principala cauză de deces în România. Pacienții cu afecțiuni neurologice pot rămâne fără 19 dintre medicamentele din schemele lor de tratament, iar cei cu afecțiuni oncologice nu vor mai avea acces la 6 dintre medicamentele utilizate până în prezent. Cu foarte puține alternative terapeutice generice sunt pacienții cu afecțiuni imunologice, pacienții care au suferit un transplant sau cei cu afecțiuni hematologice.
Infografic_ARPIM

Schimbarea metodologiei de calcul

ARPIM, ADRFR şi CFR subliniază necesitatea modificării metodologiei de calcul al prețului la medicamente pe baza rezultatelor consultării tuturor părților implicate: farmaciști, distribuitori farmaceutici si companii producătoare de medicamente.
Aceste modificări ar trebui să permită ca prețurile medicamentelor din România să fie egale cu prețurile din alte state membre UE, nu cu 35% sub nivelul minim al acestora. Mai mult decât atât, chiar şi în acest moment, din cauza folosirii unui curs de schimb valutar neconform cu realitățile pieței, precum şi din cauza impactului negativ al taxei clawback se stabilesc noi minime europene. Astfel, România este în situația de a fixa noi minime europene pentru cele 10 state membre ale UE care au stabilit România ca țară de referință, lucru imposibil de acceptat de către direcțiile regionale ale companiilor farmaceutice multinaționale.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu