Fără birocraţie. Medicina de familie, primele transformări radicale

Fără birocraţie. Medicina de familie, primele transformări radicale
12 ianuarie 2018 Printează articolul

Fără birocraţie, cam aşa s-ar rezuma măsurile propuse de CNAS, astfel că medicina de familie cunoaşte primele transformări radicale. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) propune un pachet de măsuri care să ducă la debirocratizarea activităţii medicilor de familie. Este o speţă despre care medicii de familie au vorbit încă de anul trecut, când au ieşit în stradă şi au ameninţat chiar şi cu greva.

Chiar şi la începutul acestui an situaţia părea de nerezolvat, o parte din medicii de familie spunând că vor asigura serviciile de profil numai contra cost. În cele din urmă, lucrurile au intrat cât de cât pe un făgaş normal.

Acum CNAS vine cu aceste măsuri. Vom vedea dacă propunerile vor deveni realitate. Oricum, ar face şi viaţa pacienţilor ceva mai uşoară. Sau aşa pare la prima vedere.

Transfer de responsabilitate

În cazul reţetelor pentru tratamente compensate, responsabilitatea va fi a medicului de specialitate care face şi schema terapeutică.

„Este în curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006 care va redefini medicul prescriptor, în sensul că responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care reţeta prescrisă respectă schema respectivă. Totodată, vor fi revizuite şi protocoalele terapeutice (…), în sensul lărgirii accesului pacienţilor la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori pentru anumite medicamente”, se arată în comunicatul de presă al CNAS.

Fără tipizate

Cât priveşte completarea unor fişe, se renunţă la hârtie. Obligaţia tipizatelor dispare. Cel puţin asta arată proiectul CNAS.

„Se renunţă complet la documentele pe hârtie în cadrul procesului de contractare a serviciilor medicale şi se elimină obligaţia furnizorilor de a mai completa formulare tipizate pe hârtie în activitatea curentă, ceea ce în cazul medicilor va duce la creşterea timpului acordat efectiv consultării pacientului”.

Nu vor mai exista restricţii în farmacii

Orice farmacie va putea să elibereze medicamentele de pe o reţetă, fără să mai fie o restricţie legată de contractul pe care o anumită casă de asigurări o are cu farmaciile sau cu furnizorii de medicamente. Astfel, medicamentele vor fi eliberate de orice farmacie sau orice laborator din România.

„O altă noutate va fi că în cazul în care medicul de familie nu va reuşi să-şi găsească un înlocuitor pentru perioada plecării în vacanţă, pacienţii de pe lista lui se vor putea adresa cabinetelor de medicină din proximitate desemnate de medicul respectiv. Perioada acordată unui medic de familie nou intrat în activitate sau nou venit într-o localitate pentru a-şi forma lista de pacienţi va fi extinsă de la şase luni la un an”, arată CNAS.

Rămâne de văzut când anume aceste prevederi vor deveni aplicabile. E totuşi un semnal bun. Şi pentru medicii de familie, şi pentru pacienţi.

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu