Palatul Culturii din Iaşi, prima emisiune filatelică din 2017

Palatul Culturii din Iaşi, prima emisiune filatelică din 2017
07 ianuarie 2017 Printează articolul

Prima emisiune filatelică din 2017 este dedicată Palatului Culturii din Iaşi, o adevărată bijuterie a arhitecturii ieșene, construită între anii 1906-1925, după planurile arhitectului I.D. Berindey.

Practic, timbrul își începe călătoria pentru anul 2017 într-unul dintre cele mai frumoase orașe ale României
– Iași. Alegerea nu este întâmplătoare, având în vedere că Iaşi-ul este un important centru cultural și istoric, unde acum aproape 159 de ani apărea prima marcă poștală românească, celebrul „cap de bour”.

Palatul Culturii din Iași, edificiu aflat în centrul orașului, este conceput în spiritul palatelor comunale din Europa de Vest şi îmbină mai multe stiluri arhitecturale: neogotic, romantic şi neobaroc.

Monumentalitate şi frumuseţe

„Cunoscută inițial sub numele de Palat de Justiție și Administrație, construcția a impresionat prin monumentalitate și frumusețe, impunându-se prin dimensiunile sale însemnate. Astăzi, este o clădire-simbol a arhitecturii vechii capitale a Moldovei și o adevărată efigie culturală a orașului, pe care vă invităm să o descoperiți în proiectul filatelic Palatul Culturii din Iași.”, subliniază Romfilatelia.

Alcătuită din patru timbre, emisiunea este disponibilă începând de marți, 10 ianuarie 2017 în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, precum şi în Magazinul Online http://romfilatelia.ro/store/.

Faţada Palatului

Timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei ilustrează fațada palatului. Datorită celor 55 de metri înălţime pe care construcția îi atinge prin turnul central, palatul era considerat, în epocă, cea mai înaltă clădire din oraş. Dincolo de arhitectură, ceasornicul din turnul Palatului Culturii a contribuit în mod deosebit la faima clădirii, aducând aminte de orologiul instalat în turnul porții Curții Domnești la 1728, care a dat, multă vreme, ritmurile orașului.

Sala Voievozilor

Sala Voievozilor, cea mai frumoasă şi monumentală încăpere a palatului, se regăsește pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei. Sala este situată la etaj, iar numele ei se datorează unei celebre galerii de portrete ale domnilor Moldovei, pornind de la Decebal, Traian şi Aurelian, trecând apoi la întemeietorii statului medieval Moldova şi continuând seria conducătorilor acestui teritoriu până la Regele Carol al II-lea.

Sala „Henri Coandă”

În perioada în care edificiul din Iaşi a fost Palat de Justiţie şi Administraţie, Sala „Henri Coandă”, ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, era destinată Curţii cu Juri. Stucaturile din partea de sus a sălii sunt opera lui Emil Wilhelm August von Becker, sculptor al Casei Regale a României, iar tavanul sălii a avut ca sursă de inspirație Westminster Hall din Londra, unde s-a născut Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii. Amplasarea centrală şi decoraţiunile speciale subliniază însemnătatea deosebită a încăperii.

Palatul Culturii

În anul 1955, vechiul Palat de Justiţie a devenit Palat al Culturii, imaginea sa fiind reprodusă pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei, găzduind unele din cele mai de seamă instituţii culturale ale ţării,

reunite astăzi sub denumirea de Complexul Naţional Muzeal „Moldova” Iaşi, care cuprinde patru muzee de talie naţională: Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, precum şi Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.

Plicurile „Prima zi”

Emisiunea este completată de un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 timbre + 1 vinietă și minicoala de 5 timbre + 1 vinietă.

Ștampila prima zi a emisiunii se găsește în incinta Oficiului Poștal Iași 1, aflat în Str. Cuza Vodă nr. 3, Iași.

 

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu