O nouă emisiune filatelică. Frumusețile României, ilustrate pe timbre

O nouă emisiune filatelică. Frumusețile României, ilustrate pe timbre
24 iulie 2017 Printează articolul

Cea mai recentă emisiune filatelică a Romfilatelia aduce în atenţia iubitorilor mărcilor poştale o serie din frumuseţile României, frumuseţi cu care avem toate motivele să ne mândrim. Prin această emisiune de mărci poștale, intitulată „Bun venit în România!”, Romfilatelia ne propune  să descoperim și să admirăm, încă o dată, comori ale naturii, ale culturii și arhitecturii românești.
Este o invitaţie de suflet, de a veni la noi acasă, în ţara noastră, România, să ne bucurăm de toate splendorile de lângă noi.

„Bun venit în România!”

Emisiunea de mărci poștale Bun venit în România! este alcătuită din șase valori nominale, reunite și în bloc de șase timbre nedantelate. Mărcile poştale  sunt disponibile începând de miercuri, 26 iulie 2017, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/.

 

                                                                      

                                                                       

 

Sub motto-ul „o lume într-un timbru, Romfilatelia îi invită pe toţi cei interesaţi să pornească într-o călătorie imaginară prin locuri frumoase din ţara noastră. Mai ales că este şi vremea vacanțelor și nu trebuie să uităm că una dintre cele mai intersante și surprinzătoare ţări ale Europei care poate oferi numeroase momente plăcute de petrecere a timpului este chiar aici, la noi, în România. Esenţa țării noastre s-ar  traduce în autentic şi unic, România fiind cu adevărat bogată în istorie și tradiții, artă și cultură, locuri în care natura se arată toată în măreția ei.

Delta Dunării, pe timbrul de 2,50 lei

Timbrul cu valoarea nominală de 2.50 lei dezvăluie un peisaj de natură din Delta Dunării.
Intrată în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1991 ca Rezervaţie a Biosferei, Delta Dunării reprezintă una din cele mai întinse zone umede din lume, cu peste 400 de lacuri, păduri de stejari şi frasin, dune de nisip şi plaje sălbatice pe litoralul marin deltaic. Aici îşi face casa Egreta mică (Egretta garzetta), o specie care locuieşte în ape dulci sau saline şi manifestă o preferinţă pentru ape mai puţin adânci, unde peştii se concentreză în lacuri sau la suprafaţa apei.

Turnul cu ceas din Sighişoara

 

 

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2.70 lei  este înfăţişat Turnul cu Ceas din oraşul Sighişoara, cel mai masiv dintre cele nouă turnuri de apărare ale cetăţii care s-au păstrat până în prezent, din totalul iniţial de 14. Oraşul întreg, unul din puţinele oraşe-cetate medievale locuite, apare vizitatorului ca un muzeu în aer liber care atrage, an de an, sute de mii de turişti. Lângă imaginea turnului de pe acest timbru este ilustat un exemplu de ceramică săsească, ce se remarcă, din punct de vedere al detaliilor ornamentale, printr-un repertoriu generos de motive decorative.

 

Cascada Bigăr, o adevărată perlă

Cascada Bigăr din judeţul Caraş-Severin este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 3.50 lei.

Izvorul său este unul puternic, alimentat de un curs de apă subteran ce străbate Munţii Aninei. După circa 200 m, apa izvorului, bogată în calcar, se varsă în râul Miniş de pe un prag stâncos, formând o cascadă de tuf calcaros. Site-ul The World Geography a alcătuit în anul 2013 o listă cu cele mai impresionante cascade din lume, iar pe primul loc se află acest loc din România.

Frumuseţea zonei este reprezentată și de maiestuosul cerb carpatin.

Mănăstirea Voroneţ şi albastrul său unic

Timbrul cu valoarea nominală de 4 lei este reprezentat de Mănăstirea Voroneţ. Este una dintre faimoasele mănăstiri pictate din sudul Bucovinei, în judeţul Suceava. A fost construită de Ştefan cel Mare în 1488, pentru a comemora victoria la Bătălia de la Vaslui. Supranumită
„Capela Sixtină a Estului”, frescele de la Voroneţ prezintă o nuanţă intensă de un albastru special, cunoscut în România sub numele de „albastru de Voroneţ”. Alăturată mănăstirii, găsim ilustrată o ie moldovenească, cu model specific zonei Suceava.

Mocăniţa şi splendidul decor natural

 

 

Timbrul cu valoarea nominală de 4.50 lei înfăţişează Mocăniţa şi spendidul decor natural prin care aceasta îşi face drumul. Practic, este o cale ferată, cu ecartament îngust, întâlnită mai ales în Maramureş, Transilvania şi Bucovina. Aceste căi ferate au fost construite pentru servicii de transport de marfă şi de călători, dar au fost abandonate de-a lungul anilor. Unele au fost reabilitate, în scopuri turistice, oferind călătorilor o şansă de a face o plimbare prin natura montană. Pe acest timbru se mai regăseşte şi „doctorul pădurilor” – ciocănitoarea mijlocie.

 

 

Unicitatea ceramicii de Horezu

Meşteşugul ceramicii de Horezu, înscris în 2012 de UNESCO pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, este o meserie tradiţională unică.

Fabricate manual în partea de nord a judeţului Vâlcea, reflectă generaţii de cunoştinţe meşteşugăreşti. Bărbaţii şi femeile împart în general procesele de fabricaţie. Bărbaţii aleg şi extrag pământul, care este apoi transformat într-un corp de lut din care olarii din Horezu produc o ceramică roşie. Femeile decorează obiectele folosind tehnici şi instrumente specifice pentru a desena motive tradiţionale. Abilitatea lor de a combina decorarea cu culoarea defineşte personalitatea şi unicitatea acestui tip de ceramică, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei. Alături de ceramica de Horezu este reprezentată o scoarţă ţărănească al cărui colorit şi model decorativ este specific zonei Olteniei.

Cele șase mărci poștale ale emisiunii „Bun venit în România!” sunt completate de un set de șase maxime și un set de două plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă și blocul de 6 timbre nedantelate.

                  

              

                                                   

Fotografiile folosite pentru această emisiune filatelică excepţională, cărora Romfilatelia le mulţumește, sunt realizate de fotografii George Avanu, Ioana Chiriţă, Constantin Dina, Valeriu Leonov, Silviu Matei, Daniel Petrescu și Lucian Tudose.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu