Nevoile copiilor bolnavi de cancer, ignorate de autorităţi

Nevoile copiilor bolnavi de cancer, ignorate de autorităţi
15 februarie 2016 Printează articolul

Asociaţia P.A.V.E.L. (Asociaţia părinţilor cu copii bolnavi de cancer) a solicitat autorităţilor, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului cu Cancer, marcată în fiecare an pe 15 februarie, adoptarea unor măsuri urgente pentru protecţia celor mici. Conform statisticilor Ministerului Sănătății, în România aproximativ 5.000 de copii suferă de cancer și anual sunt diagnosticate 500 de cazuri noi. Cancerul este a doua cauză de deces pentru intervalul de vârstă 4 – 15 ani.

Potrivit Asociaţiei, în România autoritățile abordează insuficient și ineficient problematica și nevoile copiilor bolnavi de cancer, iar situația în care aceștia se află este una de risc.
„Pe lângă incapacitatea sistemului sanitar de a oferi șanse egale la tratament, comparabile cu cele din ţările dezvoltate ale UE, la noi micii pacienți lovindu-se de lipsa specialiștilor, lipsa medicamentelor și a aparaturii medicale etc., atragem atenția asupra numărului scăzut al serviciilor psiho-sociale adresate acestei categorii a populației, atât în perioada tratamentului, cât și post tratament. Afecțiunea oncologică influențează foarte multe aspecte ale vieții unui pacient, de aceea copilul bolnav de cancer și familia sa au nevoie de îndrumare, de sprijin psihologic, social, educațional și material, de momente de relaxare și respiro în timpul spitalizării și după, de recuperare medicală în timpul tratamentului și post tratament, de consiliere vocațională, pentru o mai bună reintegrare socio-profesională după finalizarea tratamentului”, se menţionează într-un comunicat al Asociaţiei.

Ce trebuie făcut

În opinia Asociaţiei P.A.V.E.L., autorităţile ar trebuie să realizeze un plan structurat pe patru direcţii:
• Derularea campaniilor naționale de diagnosticare timpurie.
• Creșterea calității îngrijirii și tratamentului în centrele de oncologie și de hematologie pediatrică.
• Crearea unor centre speciale de zi, de recuperare și integrare a pacienților oncologici.
• Dezvoltarea serviciilor de suport socio-psiho-medical la nivelul tuturor comunităților din țară, la care să poată avea acces copiii bolnavi și familiile lor pe perioada tratamentului dar și în perioada post cură și, pe termen lung, de-a lungul întregii vieți, dacă supraviețuitorul și familia sa au nevoie de sprijin.
Asociaţia a înaintat deja o petiţie autorităţilor române, solicitând luarea tuturor măsurilor menite să îmbunătăţească viaţa copiilor bolnavi de cancer şi famililor acestora.

Semnificația zilei de 15 februarie

Ziua Internațională a Copilului cu Cancer, marcată la nivel mondial, oferă ocazia organizațiilor de părinți cu copii bolnavi de cancer să facă cunoscute public problemele cu care se confruntă și să atragă cât mai mult suport din comunitate pentru programele și activitățile pe care le desfășoară în beneficiul copiilor bolnavi.
Această zi a fost marcată pentru prima oară în 2001 de către Confederația Childhood Cancer International (ICCCPO, mai recent CCI), Asociația P.A.V.E.L. fiind membră a organizaţiei internaţionale încă din 1998.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu