Muzeul Nicolae Minovici a fost redeschis publicului

Muzeul Nicolae Minovici a fost redeschis publicului
19 octombrie 2017 Printează articolul

Muzeul Nicolae Minovici a fost redeschis publicului. Dincolo de obiecte, redescoperiţi spiritul unui mare patriot. „Vila dr. Nicolae Minovici: Restitutio”. Am putea spune că este, în primul rând, un proiect de suflet al Bucureştiului. Vila de la şosea, aproape de Casa Presei, a fost redeschisă publicului în cadrul unei expoziţii permanente. Vernisajul a avut loc miercuri, 18 octombrie.

Întoarcerea la origini

Ştergare, cămăşi tradiţionale, scoarţe, ceramică, ouă încondetiate, obiecte din lemn. Asta puteţi vedea aici. Dar nu numai atât. Aveţi ocazia să intraţi într-un anumit univers, aşa cum a fost el gândit de doctorul Nicolae Minovici încă din 1935, atunci când a donat această casă statului român. Cu scopul de a promova cultura tradiţională românească. Tocmai printr-o asemenea expoziţie. Aşa arăta în 1935, la fel şi în 2017.

Şansa specialiştilor a fost legată de fotografiile pe care doctorul Minovici le realizează în perioada interbelică asupra expoziţiei sale. Aşa e posibil ca spaţiul acestei splendide locuinţe să fie refăcut exact după atmosfera de atunci. Fiecare obiect e aşezat în locul în care şi-a dorit fostul proprietar al acestui aşezământ.

„Inaugurăm Vila Dr. Nicolae Minovici. Practic, am adus înapoi tot ce el a gândit inițial când și-a construit vila. În 1935, când se pregătea să o doneze, a făcut o serie de fotografii. Toate obiectele au revenit, după restaurarea vilei, care a început în 2004, în poziția din fotografii. Asta a durat destul de mult. Este o muncă laborioasă și obiectele sunt foarte, foarte multe. Sunt peste 2.000 de obiecte în acest spațiu. Odaia săsească s-a transformat într-un fel de istoric al familiei Minovici, pentru că am vrut să introducem vizitatorul în această parte a vieții dr. Minovici și a acestei familii, relevante pentru istoria medicinei”, a spus Nicoleta Bădilă, muzeograf în cadrul Muzeului de Artă Populară”Dr. Nicolae Minovici”.

„Tot ce a iubit Nicolae Minovici foarte mult dincolo de medicină este, acum, pentru dumneavoastră, oferit cu sprijinul colegilor mei. A fost un proiect la care s-a muncit mai bine de doi ani. De aceea ați așteptat atât de mult obiectele de artă populară, pentru că tot ceea ce veți vedea expus-parțial, mai sunt două spații de amenajat-a fost restaurat de o echipă complexă, de colegii mei de la laboratoarele de restaurare ale Muzeului Municipiului București, dar și de colegi parteneri de la UNArte sau liber profesioniști care ne-au oferit sprijin”, a declarat la rândul său directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, Adrian Majuru.

Bani europeni

Această casă a fost restaurată şi reabilitată datorită unui program REGIO, întregul proiect fiind desăvârşit anul trecut. Se împlineau aşadar, în 2016, nu mai puţin de 110 ani de când această casă fusese construită. Doctorul Minovici a dorit să construiască în Capitală o casă după modelul culelor olteneşti. Încă de la început a funcţionat ca o colecţie privată de obiecte ale culturii tradiţionale româneşti, fiind cunoscut de la prima sa inaugurare drept „Muzeul de Artă Națională Dr. Nicolae Minovici”.

Aşadar veniţi aici ca să vedeţi, la parter, un spaţiu dedicat costumului popular românesc, plus alte trei spaţii, la etaj, unde sunt reprezentate biserica, dormitorul doctorului Minovici şi sufrageria vilei. Alte două elemente expoziţionale, dedicate salonului şi camerei miresei, vor fi inaugurate în cursul anului viitor.

Deschizător de drumuri

Doctorul Nicolae Minovici rămâne o figură emblematică în istoria României. Nu numai pentru dragostea sa faţă de tradiţiţia populară. Este omul care acţionează şi în dezvoltarea unor instituţii care vizează domeniul său de bază. E vorba de Medicina Legală, de Spitalul de Urgenţă. El fondează Biroul de Asistenţă Socială şi Societatea “Salvarea”.

 

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu