Modificarea preţurilor medicamentelor

Modificarea preţurilor medicamentelor
08 martie 2016 Printează articolul

Producătorii de medicamente susţin că doar o nouă metodologie de calcul al preţului la medicamente poate opri dispariţia acestora de pe piaţă. La începutul lunii martie, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) atrăgea atenţia că peste 1 milion de pacienţi cu boli cronice nu îşi mai găsesc medicamentele sau acestea le sunt livrate cu întârziere.
Potrivit Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), articolul 8.1 inclus recent în metodologia actuală de calcul al prețului la medicamente (Ord. 75/2009), care presupune referențierea prețului medicamentelor originale la medicamentele generice, riscă să aibă consecințe negative majore asupra disponibilității medicamentelor pe piața românescă. Deja pacienţii nu mai găsesc pe piaţă medicamente esenţiale.

Dispariţia medicamentelor
Spre exemplu, în cazul pacienţilor cu Parkinson, medicamentul Madopar a fost retras de pe piaţă, iar înlocuirea sa cu alt medicament este foarte dificilă întrucât mulţi pacienţi nu îl suportă. În cazul pacienţilor cu scleroză multiplă trataţi la Spitalul Militar Central, a existat o întârziere de 3 luni în livrarea tratamentului. De asemenea, pacienţii cu HIV nu mai au acces la două medicamente esenţiale, care au fost retrase din România din cauza obligativităţii de scădere a preţurilor de la 1 iulie 2015, iar cei care au nevoie de insulină nu mai pot găsi produsele din cauza exportului paralel de medicamente generat de preţurile mici.

Cerc vicios
“Medicamentele au devenit un lux pentru pacienţii români din cauza lipsei de disponibilitate pe piaţă”, a concluzionat Dan Zaharescu, director executiv ARPIM, care a participat luni la masa rotundă cu tema ,,Medicamentele şi preţurile lor: Cercul vicios de care depinde viaţa pacienţilor”.
De altfel, participanţii la discuţii, printre care reprezentanţi ai producătorilor şi distribuitorilor de medicamente, ai farmaciştilor, dar şi ai statului român, au ajuns la concluzia că trebuie modificat Ordinul 75 din 2009, care stabileşte modalitatea de calcul a medicamentelor, dar şi readus în actualitate Ordinul 456/2013, care interzice exporturile paralele de medicamente.

Interzicerea exportului paralel
Ordinul 456/2013 nu a mai fost prelungit de la sfârşitul lui decembrie 2015, iar, potrivit lui Marius Tanasă, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, “dispariţia interdicţiei a dus la migraţia medicamentelor către alte ţări”.
Participanţii la dezbatere au atras însă atenţia că nu se poate interzice comerţul intracomunitar de medicamente (exportul paralel), deoarece acest lucru ar atrage proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.

Soluţii
Totuşi, se pot găsi soluţii prin care producătorii şi distribuitorii să fie obligaţi să asigure un minimum necesar de medicamente pe piaţa românească, astfel încât să nu ne mai confruntăm cu sincope în aprovizionare. “Producătorii şi distribuitorii pot fi determinaţi, legal, să păstreze în ţară anumite cantităţi de medicamente. Însă, trebuie să avem mare grijă şi să stabilim foarte clar acest lucru, pentru a respecta regulile concurenţei”, a declarat dr. Vasile Ciurchea.
Conf. univ. dr. Florin Buicu, preşedinte al Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, a explicat că interzicerea exporturilor paralele se poate face prin includerea producătorilor, distribuitorilor şi a farmaciştilor în reglementările privind obligaţia de serviciu public. “Toţi actorii din lanţul de distribuţie ar fi obligaţi, astfel, să pună pe piaţă o anumită cantitate de medicamente care să acopere nevoile bolnavilor în cel mai scurt timp”, a declarat Florin Buicu.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu