Mamografia: când și de ce trebuie efectuată

Mamografia: când și de ce trebuie efectuată
31 ianuarie 2016 Printează articolul

Una din opt femei este expusă pericolului de a face cancer la sân. Din păcate, o foarte mică parte din populația feminină din România efectuează controale regulate clinice și imagistice (mamografie sau ecografie). Acest lucru face ca, în țara noastră, majoritatea pacientelor care se prezintă la medic cu neoplasm mamar să se afle deja într-un stadiu avansat de boală (stadiul 3 sau 4).

Metodă de prevenție, screeningul pentru cancerul de sân înseamnă evaluarea mamografică a femeilor care nu prezintă simptome clinice, în vederea depistării acestei boli într-un moment în care poate fi curabilă. Introducerea mamografiei ca metodă de screening a dus la scăderea cu 30% a mortalitații cauzate de cancerul de sân. Avantajul major al acestei investigații este descoperirea într-o fază precoce a cancerului mamar, ceea ce permite creșterea șanselor de supraviețuire și un tratament conservator.
Întrucât 1/5 dintre cazurile de cancer mamar apar la femeile sub 50 de ani, iar procentul este în creștere, este indicat ca femeile de peste 40 de ani cu risc crescut, precum și cele cu vârsta de peste 50 de ani care nu prezintă factori de risc evidenți să efectueze mamografii de screening la un interval de unul sau doi ani.

Screening sau diagnostic

Există două feluri de mamografii: de screening, cea care depistează din timp un cancer la sân, și de diagnostic, recomandată în cazul în care deja apar simptomele unui cancer la sân.
”Mamografia de screening se efectuează regulat la femei asimptomatice cu vârsta de peste 40 ani pentru a detecta orice anomalie suspectă sau orice modificare de la ultima mamografie efectuată. Mamografia de diagnostic este recomandată pacientelor simptomatice cu vârsta de peste 35 ani (paciente care prezintă nodul, scurgere mamelonară, retracţia mamelonului sau a pielii la nivelul sânului etc) sau după o mamografie de screening cu modificări prezente”, recomandă dr. Brândușa Masoud (în foto), medic primar radiolog în cadrul Departamentului de Radiologie și Imagistică Medicală al Spitalului Monza. Dr.-Brandusa-Masoud

Ce depistează

Radiologistul va depista cu ajutorul mamografiei acele modificări la nivelul sânului care nu sunt normale și eventualele diferențe între cei doi sâni. Specialistul va compara mamografia actuală cu cele din trecut pentru a depista schimbările survenite. Mamografia arată, de asemenea, prezența nodulilor sau a calcificărilor.
Mărimea, forma și marginile unui nodul permit doctorului să determine dacă este vorba de cancer la sân sau nu. Pe o mamografie, un nodul benign va apărea rotund și cu marginile bine definite. Cancerul la sân adesea apare ca o formațiune cu o formă neregulată și cu marginile neclare.
O calcificare este o depunere de calciu în țesutul sânului. Pe o mamografie, calcificările apar ca niște pete albe și sunt de două tipuri:
• Macrocalcificări- depozite mari de calciu cauzate, de cele mai multe ori, de înaintarea în vârstă- de obicei nu indică prezența unui cancer la sân.
• Microcalcificări- formațiuni mici de calciu care pot fi regăsite în zone cu celule care se divid rapid. Gruparea calcificărilor poate semnala prezența unui cancer la sân. Numărul formațiunilor depistate prin mamografie, mărimea acestora și modul în care arată poate determina medicul să vă recomande analize suplimentare.

Cum te pregătești

• Solicitați de la personalul centrului medical informații legate de procedură și atenționări speciale.
• Evitați să vă programați la mamografie în săptămâna dinaintea ciclului menstrual, când sânii sunt mai umflați și mai sensibili. Efectuarea unei mamografii în afara acestei perioade va durea mai puțin, iar imaginile obținute vor fi mai bune.
• Dacă aveți implant mamar, anunțați acest lucru în momentul în care vă programați pentru mamografie.
• Când mergeți la control, este bine să purtați pantaloni sau fustă și bluză. Astfel vă puteți dezbrăca doar de la brâu în sus .
• Nu vă dați cu deodorant, parfum, loțiune sau pudră la subraț sau pe sâni în ziua când efectuați mamografia. Acestea pot determina apariția unor umbre pe mamografie.
• Dacă ați mai efectuat mamografii în alte centre medicale, este bine să aveți imaginile cu dumneavoastră pentru a putea fi comparate cu cele pe care le obțineți în urma noului controlului mamografic.

adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu