Gripa sezonieră a omorât 21 de persoane

Gripa sezonieră a omorât 21 de persoane
18 februarie 2016 Printează articolul

Ministerul Sănătăţii a comunicat 12 decese noi la cazuri de Infecție Respiratorie Acută Severă (SARI) confirmate cu gripă sezonieră.
Astfel, în acest sezon rece, numărul total de decese confirmate cu gripă sezonieră a ajuns la 21: unul la categoria de vârstă 0 -1 an, 13 decese la categoria 15 – 49 de ani, 6 la categoria 50 – 64 şi unul singur la persoanele mai în vârstă de 65 de ani. Dintre persoanele decedate, 19, ceea ce înseamnă 90%, au avut condiții medicale pre-existente.

Raportare
Potrivit raportării săptămânale, în perioada 8-14 februarie numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute a fost de 91.244, cu 11.7% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (103.306) și apropiat de cel înregistrat în săptămâna precedentă (91.127). În a doua săptămână din luna februarie s-au înregistrat, la nivel național, 319 cazuri de posibilă gripă sezonieră, dintre care 43 cazuri de Infecție Respiratorie Acută Severă (SARI), cu 8 mai multe față de săptămâna precedentă și cu 12 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului anterior.

Vaccinare

Din cele 621.000 de doze de vaccin gripal achiziționate de Ministerul Sănătăţii, au fost utilizate 598.502 doze, restul urmând a fi utilizate pentru persoanele care se înscriu în categorii de risc: femeile gravide, copiii, personele instituţionalizate sau din colectivităţi, vârstnicii peste 65 de ani, persoanele care suferă de boli cronice şi persoanele care lucrează în domeniul medico-sanitar. Persoanele incluse în aceste categorii de risc pot solicita medicului de familie vaccinarea antigripală. Restul populaţiei se poate imuniza cu vaccinuri achiziţionate de la farmacii.
Recomandări
Ministerul Sănătăţii recomandă respectarea măsurilor de igienă personală (spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, folosirea batistelor de hârtie), evitarea aglomerărilor, contactul strâns cu persoane bolnave şi aerisirea spațiilor în care locuim sau muncim. Pentru persoanele care prezintă simptomatologie de gripă și nu se ameliorează în 72 de ore sau prezintă alte boli asociate, se recomandă prezentarea imediată la medic.

Simptomele gripei

Gripa sezonieră debutează brusc, în maximum 2 zile de la contactul cu o persoană bolnavă. Simptomele includ:
• Febră 39 – 40 de grade Celsius.
• Frisoane.
• Cefalee (dureri de cap).
• Dureri musculare.
• Astenie fizică (slăbiciune).
• Congestionarea faringelui (roşu în gât).
• Răguşeală până la afonie (pierderea vocii).
• Tuse frecventă, uscată, obositoare.
• Inapetenţă (lipsa poftei de mâncare).
• Greţuri. Vărsături.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu