Festivalul Internaţional George Enescu 2017 vine cu premiere istorice

Festivalul Internaţional George Enescu 2017 vine cu premiere istorice
01 septembrie 2017 Printează articolul

Festivalul Internaţional George Enescu 2017 vine cu premiere istorice şi momente care nu trebuie ratate.

Ediţia din acest an a Festivalului Internațional George Enescu, ce începe mâine şi va încânta publicul meloman timp de trei săptămâni, până pe 24 septembrie, aduce la București și în alte șapte orașe din țară peste 3.000 dintre cei mai apreciați artiști străini și români, care vor încânta publicul în peste 80 de evenimente.

De altfel, Festivalul Internaţional George Enescu va aduce în prim plan România, mai ales că beneficiază de un nou directorat de primă marcă la nivel internațional – Zubin Mehta (în fotografie), Președinte Onorific și Vladimir Jurowski, Director Artistic, în 2017. Este suficient să amintim că Zubin Mehta a dirijat concertul de la Los Angeles din SUA în 1994 al celor trei tenori legendari ai lumii – José Carreras, Plácido Domingo şi Luciano Pavarotti, pentru a ilustra personalitatea internaţională de marcă a actualului preşedinte al Festivalului. În consecinţă, cu un asemenea directorat, dinspre Festivalul Internaţional George Enescu nu pot veni decât lucruri excepţionale.

Tehnologia, în serviciul muzicii clasice

Ediţia din acest an vine cu o primă noutate ce constă în punerea tehnologiei în serviciul muzicii clasice şi creaţiei. Astfel, Festivalul pune într-o nouă lumină muzica și creația lui George Enescu, precum și muzica clasică. Se vor prezenta lucrări cunoscute, într-o nouă abordare şi se vor aduce în prim-plan muzica contemporană, pentru prima dată fiind invitaţi la București unii dintre cei mai cunoscuți compozitori ai momentului. Nu în ultimul rând, publicul se va bucura de audiţia unui număr record de lucrări de George Enescu (37) – două dintre acestea fiind în premieră istorică în Festival. Nu în ultimul rând,  matematica va fi adusă alături de sunetul muzicii,  în interiorul Bucureștiului creativ.

Proiecţii multimedia la Festivalul Internațional George Enescu

Proiecțiile multimedia vor deschide dimensiuni noi în cadrul a trei concerte cu lucrări de o greutate simbolică: Concertul de deschidere al ediției 2017 a Festivalului, cu opera Oedipe de George Enescu în versiune concertantă, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski și director multimedia fiind regizoarea Carmen Lidia Vidu, Mathis der Maler, director multimedia Carmen Lidia Vidu  şi Damnațiunea lui Faust, avându-l ca director multimedia pe regizorul Petrikă Ionescu.

Muzica Secolului 21

Ediția 2017 aduce ca noutate absolută și seria de concerte Muzica Secolului 21, în cadrul căreia va avea loc Forumul Internațional al Compozitorilor. În cadrul Forumului,  unii dintre cei mai importanți compozitori contemporani ai lumii vor participa la discuții cu publicul larg. De asemenea, un alt moment important, în premieră absolută în România, îl reprezintă Imaginary – expoziție interactivă despre matematică și muzică. Imaginary va aduce publicul în ipostaza de a interacționa cu diferite opere de artă, cu sculpturi 3D, cu instalații special create de artiști și matematicieni. Astfel, publicul va fi uimit de felul în care  matematica poate crea unele dintre cele mai frumoase forme de artă.  Nu în ultimul rând, Imaginary ilustrează şi modalitatea unică prin care matematica și muzica se pot completa reciproc şi aduce laolaltă, cu același scop creativ, matematicieni și muzicieni. Imaginary este organizată de Freie Universität Berlin și Organizația Non-Profit Imaginary,  în colaborare cu Università di Genova, IMAR şi Universitatea din Bucureşti. Până acum, expoziția a ajuns în 50 de țări, cu peste 2.5 milioane de vizitatori.

Starurile muzicii clasice vin la București

Ediţia din acest an aduce în premieră la Bucureşti staruri ale muzicii clasice internaționale, cărora li se vor alătura orchestre de top, precum Orchestra Scala di Milano, Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Royal Concertgebouw Amsterdam, Münchner Philharmoniker, London Philharmonic Orchestra.

Dirijori de primă mână ca Zubin Mehta, Antonio Pappano, Daniele Gatti, Valery Gergiev, Charles Dutoit,  Riccardo Chailly, Michail Pletnev și Vladimir Jurowski vor fi de asemenea prezenți şi vor întregi regalul muzical ce va inunda România în luna ce vine. Ca parte a programului său din ediția 2017 a Festivalului, reputatul  Antonio Pappano va dirija Simfonia Nr.3 în Do Major Op.21 cu Cor de George Enescu oferind astfel publicului o altă premieră: Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia interpretând Enescu.

Celebrităţile din lumea muzicii clasice

Orchestra Națională a Franței dirijată de Christoph Eschenbach, care-l va avea solist pe Truls Mørk, va interpreta Simfonia Concertantă pentru Violoncel de George Enescu, lucrare cu care celebra orchestră a ales să deschidă și stagiunea 2017 de la Paris.

Filarmonica din Cehia, sub bagheta lui Jiří Bělohlávek va fi, de asemenea, prezentă în premieră în ediția 2017, cu un program care include lucrări de Brahms și Martinů.

Aflat pe lista revistei Time a celor mai influenți 100 de oameni din lume, în anul 2009, și distins cu un premiu Echo Klassik în 2013, pianistul de origine chineză Lang Lang (în fotografie), un adevărat star al muzicii clasice internaționale, va susține în premieră un recital în cadrul Festivalului Enescu 2017. Prezent pe unele dintre cele mai importante scene de operă ale lumii, tenorul Jonas Kaufmann va face, de asemenea, parte în premieră din programul ediției 2017. Tot în premieră se vor afla în Festival mezzo-soprana Magdalena Kožená, contratenorul Philippe Jaroussky alături de Arpeggiata Ensemble, pianistul Daniil Trifonov, dirijorul Riccardo Chailly, baritonii Thomas Hampson și Dmitri Hvorostovsky, precum și soprana Olga Peretyatko. O altă pianistă aflată în plină ascensiune internațională, tânăra și strălucitoarea Khatia Buniatishvili va încânta publicul Festivalului Enescu 2017. I se alătură, tot în premieră printre artiștii invitați celebra trompetistă Tine Thing Helseth.

De asemenea, cunoscuta compozitoare și instrumentistă de origine indiană Anoushka Shankar va fi prezentă pentru prima dată în ediția 2017 a Festivalului.

Les Musiciens du Louvre, sub bagheta lui Marc Minkowski vor aduce pe scena Ateneului Cosi fan tutte, de Mozart, iar opera Mathis der Maler de Hindemith va fi interpretată în premieră în Festival în variantă concertantă de Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio sub bagheta dirijorului Lawrence Foster. Tot ca noutate, celebra operă de Berlioz, Damnațiunea lui Faust va fi interpretată de Corul și Orchestra Filarmonicii George Enescu sub bagheta dirijorului John Nelson.

Ensemble en Chordais, Emsemble Constantinopole și Corul Anton Pann vor aduce pentru prima dată publicului din Festival The Musical Voyages of Marco Polo, o selecție rară de lucrări vechi, culese din folcorul a diferite țări de compozitorul și muzicianul de origine greacă Kyriakos Kalaitzidis. Concertul va fi însoțit de proiecții multimedia inedite.

Unul dintre cei mai promițători tineri artiști români, aclamat pe marile scene internaționale și, la doar 21 de ani, laureat al celebrului Concurs Ceaikovski, violoncelistul român Andrei Ioniță, va concerta pe scena ediției 2017 a Festivalului Enescu sub bagheta celebrului Valery Gergiev, alături de Münchner Philharmoniker.

În premieră absolută, la București se vor afla și remarcabili compozitori contemporani precum Sir James MacMillan, Rodion Shchedrin, Jörg Widmann, Iain Bell Nimrod Borenstein, Sven Helbig, Zygmund Krauze, Rolf Martinsson, Magnus Lindberg, Helmut Lachenmann, Vladimir Cosma și Thomas Larcher.  În cadrul unei noi serii a Festivalului Enescu, Muzica Secolului 21, publicul va putea asculta lucrările acestora în interpretări inedite, iar în cadrul Forumului Internațional al Compozitorilor îi va putea urmări în dezbateri pe teme de actualitate muzicală.

Prezențe românești de top

Violonista Anne-Sophie Mutter și legendara pianistă Martha Argerich au confirmat reîntoarcerea în cadrul Festivalului și vor evolua în ediția 2017 alături de orchestre notorii precum Pittsburgh Symphony Orchestra și Royal Philharmonic Orchestra.  Printre ariștii invitați ai ediției 2017 se mai numără și: Maxim Vengerov, Nikolaj Znaider, Leonidas Kavakos, Joshua Bell, Renaud Capuçon, David Garrett, Peter Frank Zimmermann, Misha Maisky, Gautier Capuçon, Nikolai Lugansky, Boris Berezovski.

Prezențelor internaționale excepționale li se alătură prezențe românești de top într-una dintre cele mai dense selecții: Orchestra şi Corul Filarmonicii George Enescu, Orchestra Națională Radio, orchestrele din Cluj, Iași, Timișoara, Bacău şi Brașov, dirijorii Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Adrian Petrescu, Cristian Oroșanu, Cristian Lupeș şi soliştii Ruxandea Donose, Vlad Budoiu, Cosmin Ifrim, Adrian Sâmpetrean (în fotografie), Roxana Constantinescu, Szabo Balint, Gabriela Iștoc, Teodor Ilincăi.

Laureați ai Concursului Enescu vor urca de asemenea pe scena Festivalului Enescu, alături de importante orchestre internaționale și naționale: Valentin Răduțiu, Mihai Ritivoiu, Viniciu Moroianu, Victoria Vassilenko, Zlatomir Fung, Luiza Borac, Josu de Solaun, Ștefan Tarara, Eun-Sun Hong, Vassilis Varvaressos și Dong Hyun Kim.

În total, în țară vor avea loc 12 concerte în cadrul ediției 2017 a Festivalului, în orașe precum Iași, Brașov, Cluj, Timișoara, Bacău, Ploiești și Sibiu.

Site-ul Festivalului, atacat de hackeri

Până la remedierea site-ului Festivalului, care cu patru zile înainte de deschidere a fost atacat de hackeri, toate evenimentele şi pregătirile legate de acest impresionant festival şi desfăşurare de forţe pot fi urmărite pe pagina de Facebook, la adresa https://www.facebook.com/enescu.festival/. Sperăm ca site-ul Festivalului să fie remediat cât mai repede şi să nu mai apară astfel de incidente. Noroc că există reţeaua de socializare Facebook şi evenimentele pregătite pentru această ediţie a Festivalului să poată fi văzute din timp de toţi pasiunaţii acestui gen muzical de excepţie şi de cea mai înaltă calitate.

Biletele la concertele Festivalului Internaţional „George Enescu” sunt disponibile pe site-ul http://www.eventim.ro.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu