Emisiunea filatelică „Simfonia lalelelor” de la Piteşti

Emisiunea filatelică „Simfonia lalelelor” de la Piteşti
05 aprilie 2017 Printează articolul

Urmând o tradiție de patru decenii,  Piteştiul este oraşul care în fiecare primăvară se îmbracă în flori, astfel că Romfilatelia lansează emisiunea filatelică „Simfonia lalelelor” de la Piteşti.

Culorile și formele pline de grație și eleganță, care i-au adus un renume binecunoscut municipiului Pitești, a devenit asociat cu ideea de oraş al lalelelor.

Frumusețea și importanța evenimentelor care au loc în fiecare an la Piteşti  au determinat Romfilatelia să dedice acestui oraș emisiunea de mărci poştale „Simfonia Lalelelor, Piteşti”.

Emisiunea filatelică este disponibilă începând de vineri, 7 aprilie 2017, în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, precum şi în Magazinul Online http://romfilatelia.ro/store/.

Povestea lalelei 

Laleaua este o floare originară din Asia Centrală şi Orientul Mijlociu şi a fost adusă in Europa în secolul al XVI-lea din Turcia, fiind considerată un lux.

Într-o varietate de culori şi combinaţii de culori, laleaua simbolizează eleganţa şi harul, fiecare culoare purtând parcă un anume mesaj.

Despre laleaua roz se spune că transmite urări de bine în timp ce laleaua mov ne amintește de regalitate şi de renaştere. Laleaua galbenă sugerează gânduri vesele şi soare, cea oranj reprezintă fascinaţie, căldură. Şi lalelele albe şi roşii transmit, la rându-le un mesaj care aproape că este subînţeles.  Asfel, albul simbolizează iertarea în timp ce roşul ne duce cu gândul la iubirea adevărată şi romantism.

În cadrul “Simfoniei lalelor”, care va avea loc la Piteşti în perioada 21-23 aprilie 2017, frumusețea florilor va fi completată de o serie manifestări socio-culturale, artistice, sportive şi comerciale.

„Emisiunea filatelică este alcătuită din patru timbre care înfăţişează clădiri municipale, reprezentative din punct de vedere administrativ, istoric şi cultural ale orașului. Imaginile acestora sunt înnobilate de feeria de culoare pe care Simfonia Lalelelor o revarsă peste oraş.”, se spune în comunicatul Romfilatelia.

Din punct de vedere vizual, în emisiunea filatelică „Simfonia lalelelor, Pitești” se îmbină elemente de arhitectură, de cultură și istorie cu prospețimea și delicatețea florilor de primăvară.

Emisiunea este completată de un plic prima zi și ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre și minicoala de 5 timbre + 1 vignietă.

Primăria Piteşti

Timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei ilustrează clădirea Primăriei Piteşti care a fost  construită în 1933, ca sediu al Administraţiei Financiare şi a devenit sediul Primăriei începând din anul 1968.

Construit în stil neoromânesc, edificiul îl are drept autor pe arhitectul State Cintan care a îmbinat arheologia şi etnografia în lucrările sale, fiind foarte sensibil la tradiţiile arhitecturii locale. Astfel, holul central a fost gândit ca o curte interioară acoperită de un luminator spectaculos.

Muzeul Judeţean

Timbrul cu valoarea nominală de 4 lei reprezintă Muzeul Judeţean, fost Palat al Prefecturii judeţului Argeş, o superbă construcţie în stil neoclasic (1898-1899). Acesta adăposteşte mărturii însemnate ale istoriei oraşului şi ale Ţării Româneşti. Lângă clădirea principală, două noi şi moderne construcţii completează spaţiul muzeal.

Galeria de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” 

Sediul Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Clădirea a fost construită în 1886, în stil neoclasic şi a fost sediul Primăriei Piteşti până la mutarea din anul 1968 în spațiul actual. Interiorul, realizat în stilul eclectismului francez, prevăzut cu un hol spaţios şi scări monumentale, este în armonie cu piesele valoroase pe care muzeul le adăposteşte. În sălile sale sunt expuse lucrări semnate de Nicolae Grigorescu,
Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Rudolf Schweitzer-Cumpăna şi Nicolae Tonitza, atrăgând atenţia vizitatorilor asupra unor momente importante din istoria plastică românească.

Curtea de Apel 

Timbrul cu valoarea nominală de 16 lei ilustrează Curtea de Apel, o construcţie în stil neoclasic de la 1914. Arhitecţii Eracle Lăzărescu şi Arghir Culina au proiectat o construcţie monumentală, în care lumina se transformă într-un veritabil element al creaţiei şi este invitată să anime spaţiul prin luminatorul holului central.

 

 

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu