Decizie. Cum a intrat mărţişorul în atenţia UNESCO

Decizie. Cum a intrat mărţişorul în atenţia UNESCO
08 decembrie 2017 Printează articolul

Printr-o decizie, iată cum a intrat mărţişorul în atenţia UNESCO. Şi nu oricum, mărţişorul urmând a face parte din patrimoniul imaterial al umanităţii. Se spune despre mărţişor că este un fel de şnur al timpului, torcând toate zilele anului. Ca şi cum ar fi gândul Dochiei în timp ce urcă mioarele la munte. Zilele acestea aduc o veste bună pentru toţi cei care preţuiesc acest simbol al primăverii. Mărţişocul a fost acceptat ca element care va aparţine patrimoniului imaterial al umanităţii, intrând astfel pe lista cu valori de nepreţuit a UNESCO.

E drept că până la primăvară mai e destul timp. Abia ne pregătim să intrăm în iarnă, dar vestea importantă trebuie promovată, indiferent de anotimpul în care ne aflăm. Decizia în acest sens a fost luată cu ocazia sesiunii Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial care are loc zilele acestea la Jeju, în Coreea de Sud.

O victorie a cooperării

Este o veste care ar trebui să îi bucure deopotrivă pe români, bulgari, pe albbanezi, pe toţi cei care aici, în partea asta de lume, au obiceiul mărţişorului. Dosarul pentru acceptarea mărţişorului pe lista patrimoniului imaterial al umanităţii a fost depus în cadrul unei acţiuni comune realizată de România, Bulgaria, Republica Moldova şi FRI Macedonia.

„În aceste zile de doliu, permiteţi-mi să vă dau şi o veste bună: astăzi, Mărţişorul a intrat pe lista selectă a patrimoniului imaterial UNESCO! Dosarul a fost depus de România alături de alte trei ţări, Bulgaria, FRI Macedonia, Republica Moldova, în care această frumoasă tradiţie a primăverii există, cu unele diferenţe de formă, dar în acelaşi spirit al celebrării renaşterii naturii”, sună anunţul făcut de Adrian Cioroianu, delegat permanent al României pe lângă UNESCO. Anunţul a fost făcut pe pagina sa Facebook.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu