Concurenţă. Peste 70 de candidaţi se luptă pentru un loc la facultate

Concurenţă. Peste 70 de candidaţi se luptă pentru un loc la facultate
26 iulie 2017 Printează articolul

Peste 70 de candidaţi se luptă pentru un loc la facultate, concurenţa înregistrată fiind de-a dreptul uluitoare. După ce s-au încheiat înscrierile la Universitatea din Bucureşti (UNIBUC), datele centralizate relevă o concurenţă acerbă, chiar şi de peste 70 de candidaţi/loc. Specializarea la care este aşa o mare înghesuială este Limbi Moderne Aplicate, din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, cu 71,7 candidaţi pe un loc. Şi alte specializări au înregistrat o concurenţă foarte mare, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine având cea mai mare concurenţă la admiterea 2017.

În urma opțiunilor exprimate de absolvenții de liceu, facultățile Universității din București au raportat un număr de 20.812 de candidați înscriși la studii universitare de licență. În ceea ce privește concurența pe locurile finanțate de la bugetul de stat, Universitatea din București a înregistrat o medie de 4,6 candidați înscriși/loc, cu specializări la care s-au înscris cu zecile pe un loc sau, dimpotrivă, cu facultăţi la care abia există înscris câte un candidat pe loc.

Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, în topul concurenţei

Facultatea de Limbi și Literaturi Străine este prima în topul concurenţei facultăţilor Universităţii din Bucureşti, cu o medie de 7,9 candidați/loc. Cele mai căutate specializări ale acestei facultăţi sunt următoarele: Limbi Moderne Aplicate (71,7 candidați/loc), Limbă și Literatură Portugheză (24,4 candidați/loc), Limbă și Literatură Italiană (22,6 candidați/loc), Limbă și Literatură Rusă (16,6 candidați/loc), Studii Americane (11,9 candidați/loc).

Alte patru facultăţi ale Universităţii din Bucureşti au înregistrat, în medie, o concurenţă de peste 6 candidaţi/loc şi cu specializări, de asemenea, foarte căutate. Iată lista celor patru facultăţi care sunt la mare căutare:

  • Facultatea de Administrație și Afaceri – 7,5 candidați/loc. Cele mai căutate specializări: Administrarea Afacerilor (10,1 candidați/loc), Marketing (7,3 candidați/loc), Business Administration (7,2 candidați/loc);
  • Facultatea de Matematică și Informatică – 7,2 candidați/loc. Cele mai căutate specializări au fost: Calculatoare şi tehnologia informaţiei (17,3 candidați/loc), Informatică (4,8 candidați/loc);
  • Facultatea de Geografie – 6,9 candidați/loc. Cele mai căutate specializări au fost: Geografia Turismului (8,3 candidați/loc), Hidrologie-Meteorologie (8 candidați/loc), Planificare teritorială (7,9 candidați/loc), Geografie (7,7 candidați/loc), Cartografie (7,3 candidați/loc).
  • Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării – 6,5 candidați/loc. Cele mai căutate specializări au fost: Publicitate (10,3 candidați/loc), Jurnalism (5,9 candidați/loc), Comunicare și Relații Publice (5,3 candidați/loc);

Dreptul a mai scăzut în preferinţe

Destul de căutate sunt şi profesiile din domeniul ştiinţelor juridice, gografiei, biologiei etc., cu peste 4 candidaţi/loc. Cu toate acestea, Facultatea de Drept înregistrează o scădere însemnată în preferinţele absolvenţilor de liceu, semn că piaţa este destul de saturată, deci tinerii caută profesii ce le pot asigura mai rapid un loc de muncă. Iată care sunt cele cinci facultăţi la care concurenţa medie este peste 4 candidaţi/loc.

  • Facultatea de Drept – 4,5 candidați/loc.
  • Facultatea de Sociologie și Asistență Socială – 4,5 candidați/loc. Cele mai căutate specializări au fost: Resurse Umane (9,4 candidați/loc), Sociologie (3,9 candidați/loc), Asistență Socială (3,8 candidați/loc).
  • Facultatea de Psihologie și Științele Educației – 4,2 candidați/loc. Cele mai căutate specializări: Psihologie (8,4 candidați/loc), Pedagogia învățământului primar și preșcolar (3,6 candidați/loc).
  • Facultatea de Istorie – 4,2 candidați/loc. Cele mai căutate specializări au fost: Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (7,1 candidați/loc) și Istorie (3,1 candidați/loc).
  • Facultatea de Biologie – 4,1 candidați/loc. Cele mai căutate specializări au fost: Biochimie (5,6 candidați/loc), Biologie (4,8 candidați/loc).

Facultăţi cu concurenţă scăzută

Facultăţi precum chimia sau fizica şi-au păstrat concurenţa, în sensul că nu se prea îngrămădesc absolvenţii de liceu, ştiut fiind că sunt nişte facultăţi grele şi astfel de profesii nici nu sunt teribil de bine plătite. Practic, acestea au rămas o variantă doar pentru cei care doresc o carieră în învăţământ, deci se visează profesori, sau respectiva discciplină le place foarte mult încât pasiunea e mai presus de orice. Nici ştiinţele politice, altă dată foarte căutate, nu mai sunt la modă. Cât despre teologie, nici această profesie nu mai are căutare, concurenţa fiind, în medie, de 1 candidat/loc. De altfel, doar cei cu vocaţie şi adevărată chemare ar trebui să se îndrepte către teologie, fiea ea ortodoxă, baptistă sau romano-catolică. Concurenţa la aceste fecultăţi este următoarea:

  • Facultatea de Chimie: 2,6 candidați/loc. Cele mai căutate specializări: Chimie medicală (7,1 candidați/loc), Chimie farmaceutică (3,3 candidați/loc).
  • Facultatea de Litere: 2,7 candidați/loc. Cele mai căutate specializări: Limba și Literatura Română – Limbă și Literatură Modernă (4 candidați/loc), Comunicare și Relații Publice (3 candidați/loc).
  • Facultatea de Științe Politice – 2,2 candidați/loc. Cele mai căutate specializări: Relații Internaționale și Studii Europene, în limba engleză (3,5 candidați/loc), Studii de Securitate (3 candidați/loc).
  • Facultatea de Fizică – 1,4 candidați/loc.
  • Facultatea de Filosofie – 1 candidat/loc.
  • Facultatea de Geologie și Geofizică – 1 candidat/loc.
  • Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” – 1 candidat/loc.
  • Facultatea de Teologie Baptistă – 1 candidat/loc.
  • Facultatea de Teologie Romano-Catolică – 1 candidat/loc.

În privinţa modului de intrare, reamintim că fiecare facultate a decis asupra propriei modalități de admitere la studii universitare de licență, anume examen, media de la bacalaureat, media de la bacalaureat și eseu motivațional și formulă mixtă. Toţi tinerii care au ales să se înscrie la Universitatea din Bucureşti vor afla dacă au fost admişi sau nu sâmbătă, 29 iulie 2017.

A doua sesiune de admitere la facultățile UNIBUC va fi organizată în perioada 1 – 20 septembrie, iar aici poate fi consultat calendarul admiterii.

 

adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu