Cadrele medicale ameninţă cu greva

Cadrele medicale ameninţă cu greva
15 martie 2016 Printează articolul

Cadrele medicale înscrise în cele două federaţii membre ale CNS „Cartel Alfa” au decis să declanşeze protestele în sistemul medical, începând cu data de 21 martie, deci amenință cu greva.
Reprezentanţii celor două federaţii din Sănătate atrag atenţia că, în lipsa unor decizii care să asigure modernizarea sistemului medical, se poate ajunge la escaladarea stării conflictuale, în perioada următoare mergând până la întreruperea parţială a activităţii.

Salarii şi personal

Principalele solicitări ale cadrelor medicale din cele două federaţii sunt legate de necesitatea salarizării unitare, care trebuie aplicată şi în acest domeniu, şi de lipsa personalului din sistemul sanitar, probleme care dăunează grav desfăşurării activităţii din instituţiile medicale.
Federaţia Sindicală „Hipocrat” din România – FS „Hipocrat ” şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România – CFSMR, federaţii membre CNS „Cartel ALFA”, au luat această decizie în urma întâlnirii avute cu reprezentanţii ministerului Sănătăţii. Discuţiile au vizat soluţionarea revendicărilor salariaţilor din Sănătate şi nu s-au finalizat cu un calendar concret şi realist pentru rezolvarea acestor probleme.

Revendicări

Solicitările F.S. „Hipocrat” şi CFSMR vizează rezolvarea mai multor probleme, anume:
• Aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1250 lei.
• Acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de condiţii deosebite de muncă, sporul de doctorat.
• Respectarea normei de muncă şi a timpului de muncă şi de repaus pentru toate categoriile de personal din Sănătate, prin reducerea până la eliminare a deficitului de personal.
• Lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o normă de muncă efectivă mare, timpul de repaos şi de refacere fiind mult mai redus decât timpul de muncă.
• Asigurarea în regim gratuit şi prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat în sistemul de sănătate.
• Creşterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator şi medicină de familie.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu