APC: Pericolul extrem din deodorante tip roll-on

APC: Pericolul extrem din deodorante tip roll-on
29 august 2016 Printează articolul

Deşi la prima vedere deodorantele de tip roll-on ar părea mai puţin periculoase, adevărul este că sunt la fel de periculoase ca toate celelalte cosmetice. Astfel, de fiecare dată când folosim un deodorant care nu este ecologic, deci cu ingrediente neprietenoase cu pielea noastră şi cu întreg organismul nostru, în intenţia noastră bună de a nu împrăştia în jurul nostru mirosul neplăcut al transpiraţiei, suntem asaltaţi de tot felul de substanţe chimice periculoase.

Substanţe perturbatoare ale sistemului endocrine

Potrivit unui studiu realizat de Asociaţia Pro Consumatori (APC), 77 % dintre deodorantele tip roll-on analizate conţin substanţe perturbatoare ale sistemului endocrin şi substanţe alergene. În plus, 29% dintre produsele analizate conțin BHT (o substanță cu potențial carcinogen), iar 23% conțin clorhidrat de aluminiu, o substanță cu potențial toxic asupra creierului.

“Să învăţăm să gândim în termeni chimici”

În cadrul Campaniei naţionale de informare şi educare “Să învăţăm să gândim în termeni chimici”, Asociaţia Pro Consumatori (APC) a realizat un nou studiu.
În perioada 6 iulie – 10 iulie 2016 au fost achiziționate din marile structuri comerciale 31 de deodorante tip roll-on, în vederea analizării compoziţiei chimice a acestora. Analiza a fost realizată de către o echipă de experţi ai Consiliului Consumatorilor din Danemarca, echipă care lucrează în cadrul unui proiect intitulat “Gândeşte în termeni chimici”. Proiectul are scopul de a-i ajuta pe consumatori să evite substanţele chimice cu potenţial nociv din produsele cosmetice.

Cu lupa în buzunar

Studiile realizate de APC au scos în evidenţă încărcătura chimică ridicată a multor produse alimentare şi nealimentare. Copiii şi femeile gravide reprezintă categoriile de consumatori cele mai expuse şi vulnerabile la substanţele chimice din produsele destinate satisfacerii nevoilor de bază. Cu toate acestea, nici noi, ceilalţi consumatori, nu trebuie să tratăm această problem cu lejeritate, ci să citim cu cât mai mare atenţie ingredientele din componenţa produselor alimentare şi nealimentare. Şi cumingredientele sunt scrise cu caractere extrem de mici, nu ar strica să avem în poşetă sau în buzunarul pantalonilor o lupă pliabilă. Astfel, ne va fi mult mai uşor să citim ingredientele şi să facem cumpărăturile în cunoştinţă de cauză, deci să alegem producele cele mai curate, atât cât sun tele acum de curate.

Alegerea unui produs, tot mai greu de realizat

“Alegerea unui produs cosmetic sau de îngrijire personală nu mai este un lucru atât de ușor de făcut, din cauza multitudinii de ingrediente de natură chimică folosite la fabricarea acestor produse, dar și a aspectelor ce țin de etichetare, coroborate și cu unele lipsuri de natură legislativă. Această campanie de informare se adresează tuturor celor care sunt preocupați de propria sănătate. La fel ca în toate acțiunile sale, APC România își asumă misiunea să aducă la cunoștința consumatorilor informațiile necesare utilizării cosmeticelor și produselor de îngrijire personală.”, subliniază conf. univ. dr. Costel Stanciu – președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Parfumurile sintetice cresc riscul de diabet

Parfumurile sintetice (fragrance) pot avea peste 200 de ingrediente în compoziția lor și conțin cantități mari de toxine și chimicale neafișate.
Experții din Danemarca au identificat următoarele substanțe aromatizante care pot provoca alergii: Alpha-isomethyl ionone, Benzyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl cinnamate, Benzyl salicylate, Butylphenyl methylpropional, Coumarin, Cinnamyl alcohol, Citral, Citronellol, Eugenol, Geraniol, Hexyl cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Isoeugenol, Limonene și Linalool. De multe ori, parfumurile sintetice conțin ftalați care au rolul de a face persistent mirosul și care pătrund foarte rapid în piele crescând semnificativ riscul de diabet de tip 2.

/h2>Ce folosim în locul parfumului sintetic

De asemenea, parfumul sintetic provoacă iritații ale pielii, dermatite, migrene, amețeli, tuse violentă, hiperpigmentare. Aşa că, cel mai înţelept este să nu mai alergaţi după produsele care au un miros foarte puternic de parfum, în această categorie intrând şi produsele pentru curăţat casa, cele care parfumează casa sau maşina etc. Cel mai sănătos ar fi, şi ne referim la produsele care, chipurile, absorb mirosurile neplăcute, să utilizăm uleiuri aromatice natural, precum uleiul de levănţică, brad etc. Mai pe scurt spus, să aerisim mai des locuinţa şi să ne întoarcem la produsele pe care le utilizau bunicii noştri.

Triclosanul, potential cancerigen

 APC: Pericolul extrem din deodorantele tip roll-on

Triclosanul este o substanţă antifungică şi antibacteriană regăsită în 7% dintre produsele analizate. Poate modifica nivelul testosteronului în organismul unei femei, provocând apariţia unor trăsături masculine (creşterea masei musculare, mărirea pilozităţii în zone cum ar fi faţa, mâinile, pieptul etc), iar în cazul bărbaţilor poate să crească nivelul estrogenului din organism, provocând sensibilităţi fizice sau psihice, stări de nervozitate şi irascibilitate. De asemenea, poate crește rezistența la bacterii și este potențial carcinogen. Utilizarea triclosanului în produsele cosmetice a fost restrânsă de Comisia Europeană în 2014, dar încă mai este folosit.
Deodorantul tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte triclosan este Adidas 24h Deo Stick Pure Game 0% alcohols (Fabricat în Monaco), iar cel pentru femei în care se regăseşte tricolsan este Nectar of Beauty 24h (Carrefour), fabricat în Franţa.

BHT ne atacă ficatul

O altă substanţă chimică periculoasă şi care se regăseşte în deodorantele tip roll-on este BHT (Hidroxitoluen butilat). Se găseşte în 29% dintre produsele analizate şi este un compus chimic utilizat ca antioxidant în produsele cosmetice, cu rol de prevenire sau încetinire a deteriorării cosmeticelor sau produselor de îngrijire personală, deteriorare datorată reacțiilor chimice cu oxigenul.
BHT poate provoca leziuni la nivelul ficatului în concentrații mari și apariția de tumori, poate produce astm și probleme de comportament la copii, este alergen pentru piele și ochi și de asemenea este potențial cancerigen şi posibil perturbator al sistemului endocrin.
Deodorantele tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte BHT sunt următoarele:
• Adidas 24h Deo Stick Pure Game 0% alcohol (Fabricat în Monaco).
• Dove Men + Care Cool Fresh % Alcohol 48h (Fabricat în Rusia).
• Intesa Pour Homme Deodorant Freschezza Delicata Stick No alcohol Ylang-Ylong (Italia).
• Malitia Profumo D’Instesa Uomo Vetyvet (Fabricat în Italia).
• Rexona Men MotionSense Invisible Black+White 48h (Fabricat în Rusia).
Deodorantele tip roll on pentru femei în care se regăseşte BHT sunt următoarele:
• Adidas 6 in 1 Cool & Care 48h Anti-Perspirant (Fabricat în Spania).
• Bionsen Caringtouch Gentle & Soothing 24h (Fabricat în San Marino).
• Dove natural touch dead sea minerals 48h (Fabricat în Rusia).
•Nivea Invisible for Black & White 48h (Fabricat în Germania).

Conservanţii, la fel de periculoşi

Conservanții care eliberează formaldehida (DMDM Hydantoin, Imidazolidinil urea) se regăsesc în 10 % dintre produsele analizate. Acești conservanţi eliberează încet, dar continuu, cantități mici de formaldehidă, chimicale cancerigene. Efectele toxice ale acestor conservanți sunt multiple: dermatite de contact, dureri articulare, alergii, depresie, dureri de cap, dureri în piept, infecții ale urechii, oboseală cronică, amețeală, insomnie.
Deodorantul tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte DMDM Hydantoin este STR 8 Body Refresh Adventure 24h (Fabricat în Franţa).
Deodorantul tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte Imidazolidinil urea este
Up Deo Stick for Men Lotus 24h (Fabricat în România).
Deodorantul tip roll on unisex în care se regăseşte Imidazolidinil urea este Deo Stick Activ Lotus 24h (Fabricat în România).

Siliconul, un alt inamic

Siloxanii (ciclopentasiloxan, cyclomethicone) sunt ingrediente pe bază de silicon şi sunt folosiţi în industria cosmetică pentru a înmuia, netezi şi hidrata, motiv pentru care se regăsesc în cremele hidratante, dar şi în deodorantele solide pentru piele, facilitând alunecarea acestora pe piele. Siloxanii sunt suspectaţi pentru producerea de perturbări ale sistemului endocrin, imunitar şi aparatului reproducător, fiind nocivi pentru mediul înconjurător.
Ciclopentasiloxan (există în 13% dintre produsele analizate) se găseşte în următoarele deodorante tip roll on pentru bărbaţi:
• Dove Men + Care Cool Fresh % Alcohol 48h (Fabricat în Rusia).
• Gillette Endurance High Performance Arctic Ice 48h (Fabricat în Marea Britanie).
• Rexona Men MotionSense Invisible Black + White 48h (Fabricat în Rusia).
Deodorantul tip roll on pentru femei în care se regăseşte Ciclopentasiloxane este
Dove natural touch dead sea minerals 48h (Fabricat în Rusia).

Cyclomethicone (există în 10 % dintre produsele analizate) se găseşte în deodorantul tip roll on pentru bărbaţi -Mennen Speed Stick Gel 48h (Fabricat în Polonia).
Deodorantele tip roll on pentru femei în care se regăseşte Cyclomethicone sunt:
• Lady Speed Stick Pro 5 in 1 48h (Fabricat în Polonia).
• Nivea Invisible for Black & White 48h (Fabricat în Germania).

Parabenii, înlocuiţi de alţi conservanţi periculoşi

Aşa cum era de aşteptat, cum destul de mulţi români au aflat că parabenii nu sunt deloc prietenoşi cu sănătatea noastră, producătorii i-au înlocuit cu alţi conservanţi. Evident, nici aceştia nu sunt lapte şi miere. Este vorba de iodopropinil butyl carbamate, care se regăseşte în 3% dintre produsele analizate. Este un conservant folosit ca alternativă la parabeni, şi are rolul de a proteja cosmeticele şi produsele de îngrijire personală prin prevenirea sau întârzierea fermentării şi alterării lor. Poate provoca iritaţii ale pielii şi ușoare riscuri de toxicitate gastrointestinală și a ficatului. Conform Directivei UE 1223/2009, Iodopropynyl Butylcarbamate poate fi folosit în cosmetice şi produse de îngrijire personală în concentraţii de până la 0.0075% în antiperspirante/deodorante.
Deodorantul tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte Iodopropinil butyl carbamate este STR 8 Body Refresh Adventure 24h (Fabricat in Franţa).

Clorhidratul de aluminiu, un alt ingredient cu probleme

 APC: Pericolul extrem din deodorantele tip roll-on

Clorhidratul de aluminiu, care există în 23% dintre produsele analizate, este un ingredient cu rol antiperspirant şi astringent. Deodorantele care conţin clorhidratul de aluminiu nu trebuie aplicate pe zone cu răni deschise, cum ar fi micile tăieturi provocate de lama de ras, iritaţiile sau coşurile. Aluminiul pătrunde în organism prin leziunile de la nivelul pielii şi poate provoca efecte toxice asupra ficatului, rinichilor, oaselor sau creierului.
De aceea, Agenția franceză de siguranță sanitară (Afssaps) le recomandă producătorilor de cosmetice reducerea la 0,6% a cantităţii de aluminiu din deodorante şi antiperspirante.
Deodorantele tip roll on pentru bărbaţi în care se regăseşte Clorhidrat de aluminiu sunt:
• Garnier Men 72h (Fabricat în Franţa).
• Men Activ Science Nonstop 48h (Fabricat în Franţa).
• STR 8 Body Refresh Adventure 24h (Fabricat în Franţa).
Deodorantele tip roll on pentru femei în care se regăseşte Clorhidrat de aluminiu sunt:
• Garnier Mineral Invisil Clear Original 48h (Fabricat în Polonia).
• Lycia Original 48h (Fabricat în Italia).
• Nectar of Beauty 24h (Carrefour) (Fabricat în Franţa).
•Rexona Motion Sense Aloe Vera 48h (Fabricat în Marea Britanie).

Otrăvurile cu acţiune lentă

“Din pacate, omul modern este înconjurat de <otrăvuri cu acțiune lentă>, pe care corpul adulților și, mai ales, al copiilor le absoarbe prin căile respiratorii, prin piele, chiar şi prin aparatul digestiv, îmbolnăvindu-se treptat și, deseori, ireparabil.
Prin această campanie, ne propunem să-i îndrumăm pe consumatori în vederea realizării alegerilor potrivite a produselor cosmetice din punct de vedere al conţinutului în substanţe chimice, astfel încât să nu se expună unor riscuri cu privire la sănătate.
Limbajul în domeniul produselor cosmetice a cunoscut o dezvoltare accelerată în ultimele decenii ca urmare a apariției numeroaselor substanţe şi tehnologii noi. Pentru consumatori, acest limbaj, preluat masiv de comercianți, poate provoca neînțelegeri sau chiar confuzii, cu efecte nedorite pentru utilizatori. Alegerea unui deodorant nu este un lucru atât de ușor precum pare la prima vedere. În primul rând, trebuie să avem în vedere cui îi este destinat acest tip de produs, femeile însărcinate şi vârstnicii fiind consumatorii cei mai vulnerabili la astfel de produse. Având în vedere că în acest tip de produs predomină ingredientele de natură chimică, consumatorii cu probleme de sănătate trebuie să se informeze în prealabil la medicul dermatolog.”, mai spune președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Ministerul Sănătăţii, marele absent

Deşi ar trebui să se implice mult mai activ, Ministerul Sănătăţii este marele absent din ecuaţia producător – consumator. Astfel, agenţii economici pot comercializa orice produs cosmetic, numai în baza unei notificări adresate Ministerului Sănătăţii, de fapt doar o luare în evidenţă a acestora.
“Deodorantele ar trebui tratate cu cea mai mare grijă, în special de către Ministerul Sănătăţii, care ar trebui să realizeze controale periodice și testări ale produselor cosmetice. Având în vedere compoziția chimică a unor deodorante, ne exprimăm temerea în legătură cu potențialul cancerigen, mutagen sau toxic al unor ingrediente, care creează o lipsă de siguranță pentru consumatori. Solicităm în mod public Ministerului Sănătății să realizeze o analiză a compoziției chimice a deodorantelor comercializate în prezent pe piața românească, în vederea interzicerii/retragerii produselor nesigure pentru sănătatea consumatorilor”, a conchis conf. univ. dr. Costel Stanciu.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu