69% dintre vopselele pentru păr trebuie retrase

69% dintre vopselele pentru păr trebuie retrase
22 februarie 2016 Printează articolul

Alegerea unui produs cosmetic sau de îngrijire personală nu mai este un lucru atât de ușor de făcut, din cauza multitudinii de ingrediente de natură chimică folosite la fabricarea acestor produse, dar și aspectelor ce țin de etichetare, coroborate și cu unele lipsuri de natură legislativă. Ultimuls tudiu efectuat pe vopselele de păr arată că mai mult de jumătate dintre acestea trebuie retrase de la comercializare din cauza compuşilor chimici periculoşi pe care îi conţin.

„S.O.S – produsele cosmetice și de îngrijire personală”

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a lansat Campania națională de informare și conștientizare a consumatorilor intitulată „S.O.S – produsele cosmetice și de îngrijire personală”, care se adresează tuturor celor care sunt preocupați de propria sănătate.
În cadrul acestei campanii, în perioada 10 – 15 februarie 2016 au fost achiziționate din marile structuri comerciale, farmacii și magazine naturiste 48 tipuri de vopsea pentru colorarea părului, în vederea analizării etichetei acestora din punctul de vedere al ingredientelor și al corectitudinii informațiilor și mențiunilor.

Substanţe chimice periculoase

Analiza efectuată de o echipă de experţi aflată în coordonarea prof. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele APC România, a depistat numeroşi compuşi chimici în compoziţia vopselelor de păr:
• 77% dintre vopselele analizate au în compoziție dioxane;
• 75% dintre vopselele analizate au în compoziție amoniac;
• 69% dintre vopselele analizate au în compoziție para-fenilendiamină/p-fenilendiamină/1,4 benzendiamine;
• 65% dintre vopselele analizate au în compoziție parfumuri sintetice;
• 60% dintre vopselele analizate au în compoziție peroxid de hidrogen;
• 40% dintre vopselele analizate au în compoziție sodium laureth sulfat;
• 38% dintre vopselele analizate au în compoziție parabeni;
• 38% dintre vopselele analizate au în compoziție polietilen glicol;
• 34% dintre vopselele analizate au în compoziție disodium EDTA;
• 32% dintre vopselele analizate au în compoziție resorcinol;
• 15% dintre vopselele analizate au în compoziție sodium lauril sulfat.
Mare parte dintre compuşii chimici depistaţi în vopselele de păr analizate pot favoriza apariţia reacţiilor alergice. Majoritatea au fost asociate cu astm, dureri de cap, greață, oboseală, nervozitate, scăderea capacității de concentrare și chiar diverse forme de cancer.

Semnal de alarmă

„Mai mult de jumătate dintre vopselele pentru colorarea părului analizate de către experții APC România trebuie retrase de îndată de pe piață de către Ministerul Sănătății. Produsele ce trebuie retrase conțin o substanță interzisă a se folosi în produsele cosmetice, substanță care se regăsește sub una din următoarele forme: para fenilendiamină sau p-fenilendiamină sau 1-4 fenilendiamină. Această substanță figurează în Regulamentul European privind produsele cosmetice în Anexa 2: Lista substanțelor interzise în produsele cosmetice, la poziția 1226. Para-fenilendiamina a fost declarată alergenul anului 2006 în Statele Unite ale Americii. Pielea expusă la substanțe de acest gen poate deveni roșie, cu leziuni pline cu lichid și poate da senzație de arsură și mâncărime. Această substanță chimică pătrunde în firele de păr și foliculii acestora și afectează proteinele din piele, favorizând apariția reacțiilor alergice. Reacțiile alergice pot include și dificultăți în respirație, iar pe termen lung expunerea la această substanță chimică poate genera astm, limfom non-Hodgkins, lupus, cancer de sân și vezică urinară. Atât medicii pediatri, cât și unii producători, prin mențiunile afișate pe ambalaj, nu recomandă ca acest tip de produs să aibă în compoziție următoarele substanțe: amoniac, toluen, resorcinol, peroxid de hidrogen, disodium EDTA, parabeni/conservanți, fenoxietanol, propilen glicol, glicerină, coloranți sintetici, parfum, sodium laureth sulfat, sodium lauril sulfat (SLS), polietilen glicol (PEG-uri), silicon, dioxan și alte materii prime derivate din uleiuri minerale”, atrage atenţia conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele APC România.

Studiul complet poate fi citit pe http://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-despre-vopseaua-de-par/MzQ0LTA.html.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu