Vulcanii Noroioşi şi un cârnat de Pleşcoi, o aventură pentru o zi de vară

Vulcanii Noroioşi şi un cârnat de Pleşcoi, o aventură pentru o zi de vară
19 iulie 2017 Printează articolul

Cum se apropie weekend-ul, pentru cei care nu îşi permit o ieşire de mai multe zile Vulcanii Noroioşi şi un cârnat de Pleşcoi sunt o aventură uşoară şi perfectă pentru o zi de vară. Fie că alegeţi să mergeţi în grup cu mai mulţi prieteni, fie în excursie organizată sau pe cont propriu ieşirea la Vulcanii Noroioşi din judeţul Buzău este ideală şi cu siguranţă nu o veţi regreta.

Cum ajungeţi la Vulcanii Noroioşi?

Dacă în urmă cu peste 15 ani să mergi la Vulcanii Noroioşi era o adevărată aventură din toate punctele de vedere, având în vedere că nu exista nici măcar un indicator, doar bunăvoinţa sătenilor, dacă îi găseai, că şi aceştia erau mai tineri pe atunci şi erau plecaţi la muncă pe câmp, iar şoseaua era chiar proastă, acum situaţia este complet schimbată. În plus, pustietatea de la Vulcanii Noroioşi din  urmă cu mai bine de 15 ani chiar te ducea cu gândul la peisajul selenar. Totuşi, impresia că păşeşti pe Lună a rămas valabilă.

Acum, răspunsul la întrebarea “Cum ajungeţi la Vulcanii Noroioşi?” este foarte simplu. Se merge din Buzău până în comuna Berca (22 de km) pe DN 10, înspre Braşov. În localitatea Sătuc, în loc să mergeţi înainte, către Braşov, faceţi dreapta înspre Berca şi treceţi râul Buzău. Imediat ce aţi trecut podul peste râul Buzău, faceţi stânga şi apoi dreapta, aşa cum vă indică marcajele rutiere. În fine, după ce aţi ieşit din Berca, pe o distanţă de vreo 6 km străbateţi mai multe aşezări printre dealuri, cu suişuri şi coborâşuri, şi ajungeţi la Vulcanii Noroioşi. Nu vă enumerăm chiar toate localităţile prin care trebuie să treceţi. Vă mai lăsăm şi puţin suspans, căci altfel ar fi prea neinteresant. Şi oricum, în aceste zile cu telefoane mobile şi GPS sigur nu vă veţi rătăci! Şi dacă da, nu-i bai, mereu se va găsi câte un sătean care să vă îndrume. Şi acolo va trebui să alegeţi. Dar, mai bine nu, mergeţi şi vizitaţi şi Pâclele Mari şi Pâclele Mici! Dacă vă mai rămâne timp, n-ar strica să treceţi şi pe la vulcanii de la Beciu. Tot în zonă!

   

Pentru că în vecinătatea Vulcanilor Noroioşi s-au construit şi nişte pensiuni şi terase, deci există şi variante de cazare pentru cei care aleg să stea mai multe zile, zona este uneori chiar aglomerată. Dar chiar şi aşa, spectacolul selenar şi “bolboroseala” de la Vulcanii Noroioşi sunt fascinante şi nu trebuie ratate.

La Pâclele Mici, îndrăgostiţii sau cei cu mai puţini bani pot opta şi pentru cort sau rulotă, deci cazare pentru toate buzunarele. Dacă vă aduceţi şi bicicleta, în cazul în care staţi câteva zile, vor ieşi în plus şi nişte drumeţii pe două roti tare plăcute.

Pâclele Mari sau Pâclele Mici?

Rezervația Vulcanii Noroiosi din apropiere de comuna Berca este, cu siguranţă, cea mai frecventată atracție turistică buzoiană. Şi nu doar din judeţul Buzău, ci şi din unele dintre judeţele învecinate. Chiar dacă nu marchează decisiv la a fi cea mai importantă atracţie turistică din zonă, Buzăul mândrindu-se şi cu alte nestemate naturale, Vulcanii Noroioşi nu trebuie evitaţi, experienţa fiind nu doar plăcută, ci şi interesantă.

Rezervația Vulcanii Noroioşi este compusă din două platouri destul de măricele – Pâclele Mari (altitudinea de 322 de metri şi suprafaţa de 22 de hectare) şi Pâclele Mici (altitudinea de 341 de metri şi suprafaţa de 16,5 hectare), fiecare parcă agăţat printre dealuri. Platourile sunt situate la câțiva kilometri depărtare unul de celălalt şi fiecare are de oferit spectacolul său. Dacă la Pâclele Mici traseul este ceva mai greu, în sensul că sunt câteva sute de metri de urcat pe deal (fie pe o cărare amenajată, fie pe o alta mai sălbatică), deci efortul este ceva mai mare, la Pâclele Mari din maşină aproape că aţi şi ajuns la “gurile gâlgîitoare” care  “scuipă” nămol rece şi cu iz puternic de gaz.  Deși aparent sunt asemănătoare, cele două platouri diferă prin structură și forma conurilor cu noroi, astfel că fie le vedeţi pe amândouă, fie într-un weekend alegeţi Pâclele Mari şi în altul Pâclele Mici.

Dacă în urmă cu peste 15 ani vulcanii de la Pâclele Mari erau pur şi simplu fascinanţi, acum extrem de interesanţi au devenit cei de la Pâclele Mici. Pe atunci, Pâclele Mari erau mai active, pe când acum multe din cratere s-au cam stins. Şi totuşi, spectacolul vulcanilor de la Pâclele Mari nu trebuie ratat. Când veţi merge acolo şi veţi păşi pe platoul Pâclelor Mari veţi înţelege singuri de ce nu trebuie să-i ocoliţi.

Concluzionând, pe oricare dintre platouri vă veţi afla, totul în jur arată de parcă chiar v-aţi plimba pe Lună. Şi, că tot a venit vorba de Lună, când urcaţi spre Pâclele Mici nu uitaţi să vă pozaţi şi în costumul de cosmonaut. Acolo chiar există costumul de cosmonaut, deci nu este o poveste! Vă convingeţi singuri când ajungeţi!

Vulcanii, descoperiţi de francezul Cognand

După cum le este explicat turiştilor ce ajung în zonă, termenul de “Vulcan Noroios”, specific pentru literatura de specialitate, defineşte o erupţie lentă sau bruscă de noroi, însoţită de emanaţii de gaze sau chiar de petrol.

Vulcanii noroioşi au fost remarcaţi pentru prima dată la noi în ţară la Berca, judeţul Buzău, de către francezul H. Cognand în anul 1867, cu ocazia unei prospecţiuni petroliere. Mai târziu au fost descrişi în 1883 de Grigore Cobălcescu, în 1890 de Grigore Ştefănescu şi în 1965 de Mircea Peaha, care şi întocmeşte o lucrare de sinteză. În zona vulcanilor mai trebuie subliniat faptul că se întâlnesc şi unele plante rare, precum Gărdurariţa (Nitraria Schoberi), plantă central asiatică.

Şi cum vorbim de o rezervaţie, accesul turiştilor este bine reglementat, ca de altfel şi al acţiunilor permise. Astfel,  grătarele încinse cu destui ani în urmă chiar în apropierea vulcanilor sunt de domeniul trecutului. Intrarea la vulcani se face contra unei taxe de patru lei pentru adulţi, un leu pentru elevi şi doi lei pentru studenţi.

Ciorbă la ceaun şi cârnaţi de Pleşcoi

Şi dacă tot ajungeţi la clocotitorii vulcani, atunci chiar nu trebuie să rataţi să luaţi un prâz delicios. La Pâclele Mici, chiar înainte de a urca pe platou, există o terasă amenajată şi binişor utilată. Pe lângă berea, apa şi sucurile reci, cu care vă puteţi răcori înainte de a urca pe platou, la coborâre sigur veţi dori să luaţi şi prânzul. Ei bine, gazdele vă vor îmbia cu o ciorbă de perişoare la ceaun, gătită chiar atunci, şi o porţie de cârnaţi de Pleşcoi.

De altfel, că tot a venit vorba de celebrii cârnaţi, nu ar trebui să rataţi să mergeţi şi la Pleşcoi. Chiar la intrarea în localitate, pe partea stângă există magazinul unde se vând cârnaţii de Pleşcoi, cei originali. Magazinul, amenajat cu foarte mult bun gust şi în care, imediat cum intri, te copleşesc fel de fel de arome abundă de tot felul de bunătăţi – pastramă cârnaţi, muşchiuleţ etc. Delicatesuri din care nu strică să luaţi şi acasă. Cert este că o ieşire la vulcani sigur trebuie completată şi cu o porţie din faimoşii cârnaţi de Pleşcoi.

Excursie printre dealuri

În cazul în care optaţi pentru o ieşire organizată, puteţi apela la nişte buzoieni entuziaşti care organizează o excursie de duminică printre dealuri, foarte concentrată, cu multe opriri interesante.

“Cercetăm la pas Vulcanii Noroioşi, degustăm cârnaţi autentici de Pleşcoi, vedem vreo două mănăstiri şi-o cetate, vizităm Tabăra Măgura, o cramă ţărănească şi un renumit meşter pietrar. Oprim pentru prânz într-un loc deosebit. Aruncăm câte un ochi şi spre celelalte locuri interesante printre care ne învârtim. Plecăm la 8 din Buzău şi la 8.30 din Monteoru. Înscrierile se fac până joi, fie telefonic, la numărul 0732.354.914, fie pe e-mail, la adresa contact@aiurix-rides.com.”, promit organizatorii.

Foto: Aida Dănăilă

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu