Vremea pe trei luni: temperaturi mai ridicate

Vremea pe trei luni: temperaturi mai ridicate
01 februarie 2016 Printează articolul

Potrivit specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), care au prezentat estimările meteo pentru următoarele trei luni ale anului, vremea va fi ceva mai caldă decât cum ar trebui să fie în mod normal.

Februarie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât media climatologică în sudul, estul și local vestul țării, iar în celelalte regiuni se vor situa, în general, în limite apropiate de normalul perioadei.
Cantitățile lunare de precipitații vor putea fi excedentare în regiunile nord- vestice, vestice și, parțial, în cele centrale, iar în restul țării vor fi apropiate de mediile multianuale.

Prognoza pe regiuni, în intervalul 8- 21 februarie

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au anunțat că vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă, maximele urmând să ajungă chiar până la valori de 14 grade Celsius.

Banat

Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori în general peste cele climatologic specifice lunii februarie, astfel că, în medie, temperaturile maxime vor fi de 9…14 grade, iar cele minime de 2…5 grade. Valori uşor mai coborâte se vor înregistra în perioada 11-12 februarie şi posibil şi în ultima zi a intervalului de referinţă, când media regională a temperaturilor diurne va fi de 6…9 grade, iar noaptea acestea vor deveni negative.
Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine relativ ridicată în mare parte a intervalului, iar în data de 10 februarie, apoi şi în perioada 15-16 februarie acestea se vor semnala pe spaţii extinse şi vor fi, în general, moderate cantitativ. Pe fondul regimului termic ridicat, vor predomina ploile, dar trecător, în special în noaptea de 10/11 februarie, când pot apărea şi precipitaţii mixte.

Crișana

În cea mai mare parte a intervalului de referinţă, regimul termic va fi caracterizat de valori mai ridicate decât cele climatologic specifice lunii februarie, astfel că, în medie, temperaturile maxime vor fi de 9…13 grade, iar cele minime de 1…5 grade. Valori uşor mai scăzute se vor înregistra în perioada 11-12 februarie şi, posibil, şi în ultimele zile ale intervalului, când media regională a temperaturilor diurne va fi de 5…8 grade, iar noaptea acestea vor deveni negative.
Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine relativ ridicată în mare parte a intervalului, iar în data de 10 februarie, apoi şi în perioada 15-16 februarie acestea se vor semnala pe spaţii extinse şi vor fi, în general, moderate cantitativ. Pe fondul regimului termic ridicat, vor predomina ploile, dar temporar, în special în noaptea de 10/11 februarie şi în prima parte a zilei de 11 februarie vor apărea şi precipitaţii mixte.

Transilvania

Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic, cu precădere cel diurn, va fi caracterizat de valori în general peste cele climatologic specifice lunii februarie, urmând a se înregistra, în medie, temperaturi maxime de 6…10 grade. În privinţa valorilor minime, acestea vor oscila în jurul pragului de îngheţ în cele mai multe dintre nopţi, iar temperaturi sub -5 grade vor fi posibile în zonele depresionare, la începutul intervalului.
În perioada 10 – 11 februarie, dar şi în jurul datei de 16 februarie, precipitaţiile se vor semnala pe areale extinse şi vor fi în general moderate cantitativ, însă probabilitatea pentru precipitaţii locale, slabe se va menţine relativ ridicată şi în restul zilelor. În noaptea de 10/11 şi pe parcursul zilei de 11 februarie vor fi şi lapoviţe sau ninsori, iar în rest vor predomina ploile.

Maramureș

Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori în general peste cele climatologic specifice lunii februarie, astfel că, în medie, temperaturile maxime vor fi de 7…11 grade, iar cele minime de 0…4 grade. Valori uşor mai coborâte se vor înregistra în perioada 11-12 februarie şi, posibil, şi în ultima zi a intervalului de referinţă, când media regională a temperaturilor diurne va fi de 4…6 grade, iar noaptea acestea vor deveni negative.
Probabilitatea de apariție a precipitaţiilor se va menţine relativ ridicată în mare parte a intervalului, iar în data de 10 februarie, apoi şi în perioada 15-16 februarie acestea se vor semnala pe spaţii extinse şi vor fi în general moderate cantitativ. În noaptea de 10/11 februarie şi pe parcursul zilei de 11 februarie vor fi mai ales lapoviţe şi ninsori, iar în restul timpului vor predomina ploile.

Moldova

În cea mai mare parte a intervalului de referinţă, regimul termic va fi caracterizat de valori mai ridicate decât cele climatologic specifice lunii februarie, astfel că se vor înregistra, în medie regională, temperaturi maxime de 5…10 grade şi minime de 0…4 grade. Valori nocturne mai coborâte, în medie sub pragul de îngheţ, sunt de aşteptat la începutul intervalului, dar şi în perioada 12-13 februarie.
În jurul datei de 11 februarie precipitaţiile, mixte, vor fi pe areale extinse şi în cantităţi moderate. Apoi se menţine relativ ridicată probabilitatea pentru precipitaţii (predominant ploi) în general slabe, cu caracter local şi temporar.

Dobrogea

Pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, valorile termice se vor situa peste cele climatologic specifice lunii februarie. Astfel, se vor înregistra temperaturi la amiază de 6…11 grade, iar noaptea de 2…6 grade, medie regională. Valori minime uşor negative sunt de aşteptat la nivel local în primele nopţi.
În perioada 10-11 februarie, se vor semnala pe arii extinse ploi ce local vor fi mai însemnate cantitativ. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată şi în intervalul 13-16 februarie şi, posibil, în ultima zi.

Muntenia

Vremea mai caldă decât ar fi normal pentru luna februarie va caracteriza toată perioada celor două săptămâni, astfel că sunt estimate, media pe regiune, temperaturi maxime de 8…13 grade şi minime în general pozitive, de 2…5 grade. Valori nocturne uşor sub pragul de îngheţ se vor înregistra în primele nopţi, apoi vor fi posibile doar izolat.
Ploi frecvente şi în general moderate cantitativ se vor semnala în noaptea de 10/11 februarie. Apoi, probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată în perioada 13-16 februarie.

Oltenia

Vremea se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit în luna februarie, pe tot parcursul celor două săptămâni, astfel că sunt estimate temperaturi maxime de 7…12 grade, medie regională. Minimele nocturne vor fi preponderent pozitive, de 1…4 grade, valori uşor sub pragul de îngheţ urmând a se înregistra în primele nopţi.
În jurul datei de 10 februarie, va ploua pe spaţii extinse şi în cantităţi în general moderate. Apoi, probabilitatea pentru ploi locale, cu caracter temporar, va fi mai ridicată în perioada 13 -17 februarie.

La munte

Regimul termic al următoarelor două săptămâni va fi caracterizat de valori în general uşor mai ridicate decât cele obişnuite în luna februarie, cu maxime ce se vor încadra între 2 şi 6 grade şi minime de -5…-1 grad. Temperaturi mai scăzute se vor înregistra în perioada 11-12 februarie, când valorile diurne vor fi în general negative, iar cele nocturne vor coborî până la o medie de -8 grade.
Precipitaţiile, la început mixte, apoi doar sub formă de ninsoare vor fi mai consistente în zilele de 10 şi 11 februarie, determinând depunerea unui strat nou de zăpadă. În restul intervalului se menţin condiţiile pentru precipitaţii cu caracter local şi temporar, iar ninsori se vor semnala doar la altitudini mari.

Martie

Temperatura medie lunară a aerului va avea valori peste normalul perioadei în sudul, estul și local vestul țării, iar în celelalte regiuni se va situa, în general, în limitele mediilor climatologice.
Precipitațiile lunare se vor putea situa peste normalul climatologic în cea mai mare parte a țării.

Aprilie

Temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a țării.
Cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale în sud și local în est, iar în restul țării vor avea o tendință spre excedent.

tabel meteo

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu