Vremea pe 3 luni/Iarna va fi blândă

Vremea pe 3 luni/Iarna va fi blândă
08 ianuarie 2016 Printează articolul

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, iarna va fi destul de blândă şi, în loc de zăpadă, în destule zone din ţară vor predomina ploile. Cel puţin aşa arată estimările sezoniere ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, pentru lunile ianuarie, februarie şi martie 2016.

IANUARIE
Temperatura aerului va avea în general valori apropiate de mediile climatologice în centrul, nordul şi local vestul ţării, iar în rest valorile de temperatură pot fi peste norme (media multianuală lunară de temperatură în intervalul 1981-2010 este minus 2.1 grade Celsius).
Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi în general apropiate de mediile multianuale în estul, sud-estul şi sudul ţării, iar în restul regiunilor vor avea o tendinţă de excedent (media multianuală lunară de precipitaţii în România în perioada 1981-2010 este 33,6 litri/metrul pătrat).

Vremea în intervalul 11 – 24 ianuarie, pe regiuni
Banat

Valorile termice diurne vor fi în scădere treptată până în jurul datei de 18 ianuarie, dar totuşi, în prima parte a intervalului, vremea se va menţine caldă, cu medii ale maximelor de 11…13 grade. Spre sfârşitul primei săptămâni, vremea va deveni rece, cu o medie a temperaturilor diurne în jurul valorii de -4 grade, iar în a doua săptămână, valorile termice vor creşte uşor, se vor apropia de cele normale specifice perioadei, iar media regională se va situa în jurul a 0 grade. Şi minimele termice vor fi în scădere, în prima săptămână de la medii de 4…6 grade, până la valori situate, în medie, în jurul a -9 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, minimele nocturne se vor încadra între -12 şi -8 grade.
Temporar vor fi precipitaţii mai ales în primele zile ale intervalului, precum şi în jurul datei de 15 ianuarie. Până pe 13 ianuarie va ploua, apoi treptat vor predomina ninsorile.

Crișana

Până spre mijlocul primei săptămâni de prognoză vremea se va menţine caldă, cu o medie a maximelor situată în jurul valorii de 8 grade. Apoi, temperaturile vor scădea semnificativ, astfel încât, în jurul datei de 17 ianuarie, media regională va fi de -6…-4 grade. În a doua săptămână, valorile termice diurne vor creşte uşor, se vor apropia de cele normale specific perioadei, iar media maximelor se va situa în jurul valorii de -2 grade. Temperaturile minime vor fi în scădere semnificativă până la începutul celei de-a doua săptămâni, de la valori de 2…4 grade, până la -12…-10 grade, în medie. Spre sfârşitul intervalului vor fi temperaturi nocturne situate în jurul a -8 grade.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată în fiecare zi. La început va ploua, în jurul datei de 15 ianuarie precipitaţiile vor fi mixte, apoi, trecător, va ninge slab.

Transilvania

La începutul intervalului de prognoză vremea se va menţine caldă pentru această perioadă a anului, deşi temperatura aerului va scădea uşor de la o zi la alta. Valorile maxime diurne vor coborî de la 9…10 grade în prima zi, spre 2 grade în 14 şi 15 ianuarie, pentru ca ulterior procesul de răcire să se accentueze, iar în intervalul 17 – 21 ianuarie nu se vor mai depăşi -7…-6 grade la amiază, mediat pe întreaga regiune. Ulterior, maximele vor creşte treptat, spre valori normale pentru ultima decadă a lunii ianuarie, de aproximativ -2 grade. Temperaturile nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, fiind în scădere de la 2…3 grade în primele nopţi, spre -15 grade în jurul datei de 19 ianuarie, pentru ca apoi să crească treptat, până la -10 grade, în medie, în ultima noapte.
În primele două zile ale intervalului de prognoză vor predomina ploile, apoi vor fi precipitaţii mixte, iar după data de 15 ianuarie va ninge local şi temporar, dar mai important cantitativ în jurul datelor de 15 şi 19 ianuarie.

Maramureș

Până pe 15 ianuarie, media valorilor termice diurne se va menţine pozitivă, dar va fi în scădere de la 7…8 grade, spre 1…2 grade. După această dată, vremea va deveni rece, cu medii ale maximelor, la începutul celei de-a doua săptămâni, de -8…-6 grade. Apoi, desi valorile termice diurne vor creşte uşor, la sfârşitul intervalului media acestora nu va depăşi -2 grade. Temperaturile minime vor scădea semnificativ până la începutul celei de-a doua săptămâni, de la 2…4 grade, până la -14…-12 grade, în medie. Spre sfârşitul intervalului media valorilor minimelor se va situa în jurul a -10 grade.
Temporar se vor semnala precipitaţii, mai ales în prima săptămână. În primele două zile va ploua, izolat mai însemnat cantitativ. Apoi, odată cu răcirea vremii, vor predomina ninsorile, slabe cantitativ.

Moldova

În primele două zile ale intervalului de prognoză, vremea se va menţine caldă pentru această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 9…10 grade, în timp ce media minimelor la scara întregii regiuni, pozitivă, va fi de 1…3 grade. Ulterior, regimul termic va marca o scădere treptată, astfel încât, în intervalul 17 – 19 ianuarie, maximele diurne nu vor mai depăşi -8…-6 grade, iar minimele nocturne vor fi de -13…-12 grade. După această dată şi până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, temperaturile vor creşte spre valori apropiate de cele climatologic normale, de 0 grade ziua şi aproximativ -8 grade noaptea, în medie.
Probabilitatea pentru precipitaţii mixte va fi mai mare în intervalul 15 – 17 ianuarie, apoi va ninge pe arii mai restrânse.

Dobrogea

În primele zile ale perioadei de prognoză vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit la această dată, cu o medie a temperaturilor maxime de 12…13 grade şi a celor minime de 4…6 grade. După 13 ianuarie, va avea loc un proces de răcire, astfel încât, în jurul datei de 19 ianuarie, vremea va deveni rece, cu valori diurne ce nu vor mai depăşi, în medie, -5…-4 grade şi temperaturi nocturne de aproximativ -9 grade. Apoi regimul termic va creşte uşor şi treptat, spre valori apropiate de cele normale climatologic la sfârşitul intervalului de prognoză, când se vor înregistra, în medie, 0 grade ziua şi -6 grade noaptea.
Probabilitatea pentru precipitaţii, mixte la început, apoi predominant ninsori, va creşte din data de 15 ianuarie, iar în intervalul 15-18 ianuarie cantităţile de apă vor fi mai însemnate.

Muntenia

Vremea va fi deosebit de caldă în primele două zile ale intervalului, cu maxime de 12…14 grade şi minime de 4…6 grade, apoi va intra într-un proces de răcire accentuată, astfel încât, în jurul datei de 18 ianuarie, mediile diurne vor fi de aproximativ -5 grade, iar cele nocturne de -9 grade. După această dată, tendinţa va fi de încălzire treptată, iar la sfârşitul intervalului de prognoză valorile termice se vor apropia de cele normale din punct de vedere climatologic: în jur de 0 grade ziua şi -6…-4 grade noaptea.
Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, ploi la început, apoi predominant ninsori, va fi mai mare în intervalul 15-19 ianuarie.

Oltenia

În primele zile ale ale intervalului va fi mult mai cald decât în mod obişnuit la această dată, iar media temperaturilor maxime va fi de 9…11 grade şi a celor minime de 2…3 grade. Începând cu data de 13 ianuarie, vremea va intra într-un proces de răcire, iar în intervalul 18-21 ianuarie, când va fi cel mai frig, valorile diurne nu vor mai depăşi, în medie, -4…-3 grade, iar cele nocturne vor coborî uşor sub -10 grade. Apoi, până la sfârşitul intervalului de prognoză, regimul termic va creşte treptat, spre valori apropiate de cele normale climatologic în a doua decadă a lunii ianuarie, şi se vor înregistra, în medie, 0 grade ziua şi -8 grade noaptea.
Vor fi posibile precipitaţii aproape în fiecare zi, dar cu o probabilitate mai mare în intervalul 15-20 ianuarie, atunci când vor predomina ninsorile.

La Munte

În prima săptămână vremea se va răci accentuat. Astfel, la începutul intervalului vor fi valori medii diurne de 6…7 grade şi nocturne de aproximativ 0 grade, iar pe 18 şi 19 ianuarie se vor înregistra -12 grade ziua şi -18 grade noaptea. Apoi regimul termic va marca o creştere treptată, astfel încât, la sfârşitul intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime va fi de -6…-4 grade şi a celor minime se va situa în jurul a -12 grade.
În prima zi se vor semnala precipitaţii sub formă de ploaie şi lapoviţă, apoi va ninge, cu o probabilitate mai mare şi mai abundent, în intervalele 11-14 ianuarie, respectiv 15-18 ianuarie.

FEBRUARIE

Temperatura medie lunară a aerului se va situa, în general, în limite apropiate de mediile climatologice, exceptând sud-estul, sudul şi local estul şi vestul ţării, unde valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale (media multianuală lunară în intervalul 1981-2010 este minus 1 grad Celsius).
Cantităţile lunare de precipitaţii vor prezenta, în general, o tendinţă spre excedent, exceptând estul, sud-estul si local sudul tarii, unde acestea vor fi apropiate de mediile multianuale (media multianuală lunară de precipitaţii în România în perioada 1981-2010 este 31.6 litri/metrul pătrat).

MARTIE

Temperatura medie lunară a aerului va avea valori peste mediile climatologice în sudul, sud-estul şi local vestul ţării, iar în celelalte regiuni valorile termice se vor situa, în general, în limite normale. (media multianuală lunară în intervalul 1981-2010 este 3.5 grade Celsius)
Precipitaţiile lunare se vor putea situa peste normalul climatologic, în cea mai mare parte a ţării (media multianuală lunară de precipitaţii în România în perioada 1981-2010 este 38,3 litri/metrul pătrat).
După cum subliniază ANM, “estimările pe trei luni au un grad de realizare de aproximativ 60%, deci o prognoză detaliată şi exactă a stării vremii va fi realizată de specialiştii noştri, prin prognozele de scurtă durată”.
Detalii suplimentare privind normele climatologice pentru temperatură şi precipitaţii pentru cele opt regiuni ale ţării se pot consult ape site-ul ANM, la adresa http://www.meteoromania.ro/anm/?page_id=92.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu