Uniformele școlare ar putea fi, din nou, obligatorii

Uniformele școlare ar putea fi, din nou, obligatorii
04 ianuarie 2016 Printează articolul

O inițiativă legislativă depusă de un grup de deputați PSD vizează introducerea cu caracter obligatoriu a uniformelor școlare. Uniformele şi semnele distinctive se vor stabili de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ, împreună cu consiliile profesorale, cu acordul consiliului reprezentativ al părinţilor şi cu consultarea reprezentanţilor elevilor.
O prevedere asemănătoare este și acum în vigoare, doar că nu o aplică aproape nimeni. Noutatea pe care o aduce proiectul are în vedere elevii cu venituri mici. Astfel, cei care provin din familii cu venituri reduse pot beneficia, la cerere, de burse de ajutor social pentru achiziţionarea uniformelor.
Discuții pe marginea reintroducerii obligativității uniformelor școlare în unitățile de învățământ de stat au tot fost, doar că nici un politician nu a avut curajul să “ia taurul de coarne”.
Trebuie subliniat că pentru majoritatea elevilor, ai căror părinți nu-și permit să le ofere odraslelor sume de bani foarte mari pentru ca acestea să-și cumpere haine la modă, reintroducerea uniformelor ar fi o măsură foarte bună, copiii lor nemaifiind țintele glumelor proaste ale colegilor lor bogați.
Pe de altă parte, mai ales că personal m-am plictisit de bâlbele din sistemul de învățământ de stat, este greu de înțeles de ce în unitățile de stat nu se pune piciorul în prag. Cum de la școlile particulare, unde se plătesc și taxe consistente, elevii și părinții nu comentează absolut deloc, iar la cele de stat se face atâta tărăboi?
Pentru că la particulari uniforma este deja o mândrie pentru elevi și părinți, că nu toți învață la Școala Britanică, nu? Adică, un alt motiv de a se “umfla în pene” în fața prietenilor și tot pe motive financiare.
Ei bine, dacă la particulari se poate, cu atât mai mult politicienii nu mai trebuie să dea înapoi și, dacă tot avem învățământ gratuit, atunci elevii și părinții acestora să se și supună regulilor. Mai ales că nu vorbim de o uniformă unică, așa cum era înainte de 1990, ci de una personalizată la nivel de unitate de învățământ.
Este însă foarte greu de crezut că politicienii vor aproba proiectul, mai ales că vin alegerile locale și apoi parlamentare, deci să nu cumva să-i supărăm pe votanți. Doar ipocrizie și impotență politică?!
Rămâne de văzut ce se va întâmpla, deși sigur va rămâne doar o altă inițiativă uitată în vreun sertar!
În imagine, elevi de la Școala “Sfânta Maria” din Brăila.

de Aida Dănăilă

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu