Un sfert din populaţia României, în pericol în următorii cinci ani

Un sfert din populaţia României, în pericol în următorii cinci ani
03 noiembrie 2017 Printează articolul

Un sfert din populaţia României va fi într-un mare în pericol în următorii cinci ani, după cum atenţionează Societatea Naţională de Medicină a Familiei. Potrivit acesteia, în următorii cini ani un sfert din populaţia României nu va mai beneficia de serviciile medicilor de familie. Cabinetele acestea vor dispărea în multe locuri, pentru că medicina primară nu este susţinută de stat, ci dimpotrivă, tot mai împovărată din cauza birocraţiei excesive.

Situaţie dramatică

Nici în ziua de azi lucrurile nu sunt mai bune, în condiţiile în care 650 de localităţi din ţara noastră nu au cabinete pentru medicii de familie. Asta, în condiţiile în care autorităţile locale, care ar trebui să facă investiţii pentru asigurarea unei infrastructure în acest sens, au cu totul alte priorităţi, nicidecum asigurarea sănătăţii populaţiei. Cele mai multe situaţii de acest fel sunt întâlnite în mediul rural. Oamenii de acolo sunt nevoiţi, pentru orice simplu consult, să parcurgă distanţe însemnate până la un cabinet medical de la oraş.

„Potrivit previziunilor, unul din patru români nu va mai avea medic de familie în următorii cinci ani, lucru care va conduce la blocarea Programelor Naţionale ale Ministerului Sănătăţii şi va lăsa fără asistenţă medicală primară aproape cinci milioane de cetăţeni înscrişi pe liste, o situaţie fără precedent într-o ţară membră a Uniunii Europene. Vorbim de un sfert din populaţia României. De asemenea, la ora actuală, aproximativ 650 de localităţi din România nu au cabinete de medicină de familie”, a spus în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, Rodica Tănăsescu.

Coaliţia pacienţilor

Pentru salvarea sistemului primar de sănătate din România a fost formată o coaliţie denumită „Solidari pentru Sănătate”, din care fac parte nu mai puţin de nouă organizaţii neguvernamentale ale pacienţilor. Această coaliţie, împreună cu Societatea Naţională de Medicină a Familiei, vrea să atragă atenţia asupra gravelor probleme cu care se confruntă acest domeniu. Cele mai grave aspecte ţin de veniturile mici, birocraţia, lipsa posibilităţii de a elibera anumite reţete.

Mesaj al autorităţilor

La rândul său, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate dă asigurări că cel puţin o parte din doleanţele medicilor de familie sunt în curs de a fi rezolvate. Această instituţie a transmis un comunicat de presă în care arată că „ o parte din aspectele semnalate sunt în curs de rezolvare. Astfel, instituţia a făcut deja demersuri pentru majorarea valorii minim garantate a punctului per capita, pentru medicina primară, precum şi a valorii minim garantate a punctului pe serviciu pentru medicina primară şi pentru medicina ambulatorie de specialitate”.

În acelaşi timp, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu, arată că înţelege foarte bine situaţia cu care se confruntă medicii de familie.  Autorităţile transmit astfel semnale prin care vor să calmeze spiritele, în condiţiile în care medicii  de familie au anunţat deja că în data de 15 noiembrie vor declanşa greva generală, în aceeaşi zi organizând un mare miting de protest în Piaţa Victoriei.

Medicii de familie nu se lasă

Medicii de familie spun că s-au săturat pur şi simplu de dispreţul cu care ani la rând au fost trataţi de autorităţile centrale. În condiţiile în care ei asigură 70% din serviciile medicale din România. De aceea s-a ajuns în pragul grevei generale.

“Este o modalitate prin care noi încercăm să explicăm şi să atragem atenţia politicului că suntem o categorie de medici care asigurăm 70% din serviciile medicale şi în acest moment suntem trataţi cu o neglijenţă şi cu un dispreţ maxim. Nu avem un contract care să fie discutat şi acceptat bilateral, avem doar negocieri formale, avem o finanţare care acum zece, cincisprezece ani reprezenta 9%, iar acum este sub 5%”, a spus Anca Deleanu, preşedintele Societăţii de Medici de Familie din Iaşi.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu