Un nou val de aer fierbinte se abate asupra României

Un nou val de aer fierbinte se abate asupra României
08 august 2017 Printează articolul

Al treilea val de aer fierbinte a intrat în ţară şi se abate asupra României, astfel că de mâine, 9 august 2017, intră în vigoare un prim cod galben care va afecta nouă judeţe (Satu Mare, Bihor, Arad, Hunedoara, Alba, Timiş, Caraş Severin, Mehedinţi şi Dolj). Joi, valul de căldură va avansa înspre centrul ţării, intrând în vigoare alte două coduri de caniculă.

Miercuri, 9 august

Cod galben

În cursul zilei de miercuri (9 august) valul de căldură se va extinde în jumătatea de vest a teritoriului, iar în Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei și al Olteniei vremea va fi caniculară și disconfortul termic în accentuare. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade și izolat în Câmpia de Vest vor atinge 38 de grade, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade.

Joi, 10 august

Cod portocaliu

Joi (10 august) valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Astfel, în zonele joase de relief din vest și local din centru și sud vremea va fi caniculară, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul de 80 de unităţi. Minimele nocturne nu vor coborî, în general, sub 20 de grade, iar în Dealurile de Vest vor fi de 24…25 de grade.

În județele Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor disconfortul termic va fi accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 37 și 39 de grade.

Cod galben

În Maramureș, nordul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul și estul Olteniei și în sud-vestul Munteniei disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa, în general, între 35…37 de grade. Codul galben este valabil pentru 13 judeţe (Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Cluj, Mureş, Hunedoara, Alba, Sibiu, Gorj, Vâlcea, Olt, Teleorman).

După cum subliniază specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie, valul de căldură va persista până spre sfârșitul săptămânii. În zonele de munte, îndeosebi din nord-vestul teritoriului, pe arii restrânse în timpul după-amiezelor vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu