Să păstrăm inteligenţa acasă/Grant de cercetare pentru olimpicii români

Să păstrăm inteligenţa acasă/Grant de cercetare pentru olimpicii români
27 februarie 2017 Printează articolul

Pentru a reduce exodul creierelor, deci să mai păstrăm din inteligenţa tinerilor şi la noi, acasă, se va înfiinţa Programul ”Grantul CDI Carol I”, adică un grant de cercetare pentru olimpicii români.

Iniţiativa ministrului Şerban Valeca a avut la bază fenomenul îngrijorător al  exodului de inteligenţă, exod care a ajuns să îmbrace forme din ce în ce mai periculoase şi care lovesc în zona de vârstă foarte fragedă. În fiecare an, absolvenţii de liceu cu rezultate foarte bune la învăţătură sunt curtaţi de universităţi din străinătate care le oferă diverse facilităţi. Să nu uităm, că în fiecare an, în România se organizează târgul international al universităţilor, instituţiile de învăţământ superior din străinătate bătându-se în a oferi tot mai multe facilităţi tinerilor foarte bine dotaţi intelectual, cu scopul evident de a-i lua în ţările respective.

“Tinerii absolvenți de liceu sunt încurajați să plece din țară la diverse universități care le oferă facilități financiare, fie sub formă de grant, fie sub formă de împrumut pe termen foarte lung, precum și oferte de programe de cercetare. Astfel, riscăm să ajungem într-o situaţie foarte delicată deoarece, spre deosebire de alte categorii de vârstă, în cazul tinerilor care pleacă din ţară la vârsta de 17 – 18 ani probabilitatea de a se reîntoarce în ţară este infinit mai mică.

Pornind de la aceste considerente şi de la faptul că măsurile interne aplicate până în prezent pentru a diminua acest fenomen sunt reactive și punctuale, fiind fie o formă de recunoaștere, fie de susținere pe termen foarte limitat pe perioada derulării studiilor,  am gândit şi iniţiat acest program.”, ne-a declarant Şerban Valeca, ministrul  Cercetării şi Inovării.

Necesitatea programului ”BRAIN RETURN 1”

Societatea românească se confruntă în ultimii ani cu un exod al creierelor pe multiple planuri. Fenomenul a luat amploare şi poate fi considerat una dintre cauzele situaţiilor de criză apărute în anumite domenii. Ameliorarea acestui fenomen poate fi o soluţie eficientă pentru redresarea dificultăţilor sociale şi economice naţionale. Nu trebuie neglijat faptul că, în absenţa forţei de muncă tinere şi profesioniste, ritmul de dezvoltare economică al unei ţări încetineşte. De asemenea, cu cât populaţia care rămâne în ţară este mai în vârstă, cu atât statul va cheltui mai mult pe sistemul de sănătate şi pe sistemul public de pensii.

Nota privind înfiinţarea acestui program a fost aprobată  în ultima şedinţă de Guvern, urmând să fie elaborat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea programului cu denumirea “Grantul CDI Carol I”.

Programul “Grantul CDI Carol I”

Programul “Grantul CDI Carol I” reprezintă o ofertă proactivă pentru absolvenții de liceu cu rezultate deosebite.  Se au în vedere  mai ales absolvenţii de liceu care urmăresc, în special, grantul pentru activitatea de cercetare. Va fi o ofertă predictibilă pe termen lung și cu obligații asumate de ambele părți. Programul urmărește multiplicarea mai multor efecte pozitive, anume:

  1. creșterea competitivității învățământului superior românesc și valorizarea investiției naționale în educație;
  2. stabilizarea tinerilor dotați intelectual în țară și atragerea acestora către domeniul CDI (Cercetare Dezvoltare Inovare) românesc;
  3. întinerirea forței de muncă din cercetarea românească, în vederea dezvoltării de noi platforme de tehnologii inteligente.

Programul se adresează tinerilor absolvenți care pe parcursul celor 4 ani de liceu au avut rezultate deosebite la olimpiade naționale și internaționale, câștigând cel puțin o dată unul din locurile 1, 2 sau 3 la aceste concursuri de prestigiu.

Valoarea granturilor de cercetare

Granturile de cercetare vor avea valori cuprinse între 2.500 şi 3500 €/an/absolvent pentru elevii premiaţi (locurile 1,2 şi 3) la olimpiade internaționale şi între 1.500 şi 2500 €/an/absolvent pentru elevii premiaţi (locurile 1, 2 şi 3) la olimpiade naționale. Perioada pentru care se oferă finanţarea este de  3+2 sau 4+2 ani.

În plus, se mai propune acordarea a  500 euro/an/ bursier pentru participarea la evenimente științifice internaționale și/sau pentru protecția drepturilor de proprietate intelectuală şi a maxim 3.500 euro/an/echipă formată din cel puțin 5 bursieri provenind din una sau mai multe universități, pentru materiale, subansamble și subcontractări, altele decât cele care pot fi realizate din grantul individual, pentru realizarea unor demonstratoare tehnologice sau promovarea unor idei realizate de această echipă și cu care se prezintă și clasifică la concursuri internaționale de prestigiu.

Pentru a dobândi respectivele facilităţi, tinerii beneficiari ai acestor facilitati au obligativitatea să urmeze o universitate în România și, după terminarea studiilor de licență, să urmeze studii doctorale în România, inclusiv în cotutelă, si să lucreze cel puțin 4 ani în activități de dezvoltare tehnologică într-o unitate CDI cu capital majoritar de stat (institut sau universitate) sau privat din România.

Deşi este un început lăudabil, este clar că pentru a putea concura cu ofertele străinătăţii Guvernul Grindeanu va trebui cel puţin să dubleze respectivele sume.

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu