S-a dat startul la Concursul „Tinerii Dezbat”

S-a dat startul la Concursul „Tinerii Dezbat”
09 martie 2016 Printează articolul

Concursul „Tinerii Dezbat”, care a ajuns la a șaptea ediție, este cel mai amplu campionat de dezbateri adresat elevilor de liceu din România. Concursul „Tinerii Dezbat” este alcătuit din trei etape competiţionale distincte, anume judeţeană sau de selecţie, regională şi naţională, la care se adaugă şi un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori. Concursul „Tinerii Dezbat” îi invită pe profesori, alături de elevii lor, într-o experienţă de învăţare a argumentării şi de formare a gândirii critice. Obiectivul concursului naţional „Tinerii Dezbat” este de a pune faţă în faţă echipe de elevi pentru a dezbate teme diverse. Scopul competiției este de a dezvolta competenţele de comunicare şi atitudinile social-civice democratice, necesare tinerilor pentru participarea activă la viaţa socială.

15 martie, data limită de înscriere

Pentru a participa la ediţia din acest an, 2016, liceele se pot înscrie până pe 15 martie a.c., prin depunerea formularului de aplicaţie la Inspectoratul Şcolar Judeţean/al Municipiului București. Formularul de aplicaţie este disponibil atât pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice www.edu.ro, secţiunea „Învăţământ preuniversitar/Olimpiade şi concursuri”, precum şi pe site-ul competiţiei http://tineriidezbat.ro. Fiecare liceu poate înscrie o singură echipă formată din trei elevi, coordonaţi de un cadru didactic.
Etapele regionale se vor desfăşura în perioada 20-22 mai 2016, iar etapa naţională va avea loc la Zalău, în perioada 10-12 iunie 2016.

Istoria competiției

„Tinerii Dezbat” este un campionat naţional de dezbateri educaţionale care a fost iniţiat în 2009 de Ministerul Educaţiei şi partenerii săi (Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică, în parteneriat cu Romanian-American Foundation).
Peste 450 de elevi şi profesori se înscriu anual într-o competiţie a înţelegerii şi a promovării valorilor democratice prin dezbateri argumentate, un exerciţiu al unei atitudini deschise către diferenţe sociale, etnice şi de gen. Dezbaterile educaţionale, care sunt diferite de dezbaterile generale din societate, sunt caracterizate de o structură formală, restrângerea temei aflate în discuţie şi caracterul de competiţie.
„Practica dezbaterilor îi pregăteşte pe tineri să acţioneze şi să participe inteligent în viaţa socială, să investigheze şi să analizeze probleme importante ale lumii contemporane, să fie critici şi constructivi în abordările asupra unui subiect.
Dezbaterile, în formatele practicate de universităţi prestigioase din lume, sunt exersate în România, de peste şase ani, în cluburile de dezbateri din şcoli şi, de peste 20 de ani, în cluburile ARDOR. Concursul „Tinerii Dezbat” aduce mişcarea de dezbateri la amploarea pe care o are în majoritatea ţărilor democratice cu bune practici în domeniul educaţional. ”, se spune într-un comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu