România, Marele Premiu la Salonul INNOVA Barcelona 2017

România, Marele Premiu la Salonul INNOVA Barcelona 2017
07 mai 2017 Printează articolul

România a câştigat Marele Premiu la Salonul INNOVA Barcelona 2017, care s-a desfăşurat în perioada 4-6 mai şi la care au participat 10 ţări, fiind expuse 200 de proiecte inovative.

Marele Premiu al Salonului INNOVA Barcelona 2017 a fost acordat ţării noastre pentru invenţia „Procedeu de obținere a adsorbantului carbonic derivat din cenuşă şi adsorbantul carbonic astfel obținut” având ca autori pe Elena David şi Ioan Ştefănescu, de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Criogeni şi Tehnologii Izotopice (INC-DTCI-ICSI) Râmnicu Vâlcea.

“Invenția se referă la un proces de obținere a unui adsorbant derivat din fracția de carbon nears, conținută în cenuşă zburătoare şi la adsorbantul carbonic obținut şi modificat chimic la suprafață pentru a-i creşte capacitatea de captare a CO2 şi care poate fi utilizat în procesele de control al poluării mediului prin emisii de gaze de ardere sau pe scarā mai largă în procese de separare solid-gaz.”, se spune într-un comunicat al Ministerului Cercetării şi Inovării.

Palmaresul pentru 30 de invenții prezentate în Standul României, organizat sub egida Ministerului Cercetării şi Inovării, este următorul:

  • 27 de medalii de aur;
  • 3 medalii de argint;
  • 19 premii speciale (12 la ceremoniile organizate în 4 şi 5 mai şi 7 premii acordate în stand).

De asemenea, la Salonul INNOVA Barcelona 2017 au mai fost prezente 4 invenții româneşti, în Standul INCD Protecția Mediului, care au obținut 2 medalii de aur şi 2 medalii de argint.

Paradoxal este faptul că, deşi la toate manifestările internaţionale ne întoarcem cu multe premii, situaţia din ţară este departe de ceea ce ar trebui să fie. Nici măcar 1 % dintre invenţiile premiate nu sunt puse în practică, deci nici poveste de mari succese. Situaţia este la fel cum se întâmplă şi în învăţământ. Nu mai este nici un secret că majoritatea olimpicilor internaţionali pleacă la studii în străinătate şi prea puţini mai revin acasă la finalizarea studiilor.

În concluzie, suntem o ţară care nu ştie să-şi valorifice creierele, în poziţii cheie ajungând tot felul de persoane neavenite. Politica să trăiască!

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu