Prognoză: Vreme rece şi ploioasă

Prognoză: Vreme rece şi ploioasă
19 septembrie 2016 Printează articolul

Meteorologii anunţă vreme schimbătoare, cu ploi abundente şi temperaturi în scădere accentuată în următoarele zile, maximele urcând iarăşi şi apropiindu-se de normal abia în a doua săptămână, deci la sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie.

Vremea în intervalul 19 septembrie – 2 octombrie

Administrația Națională de Meteorologie prezintă prognoza meteo, pe regiuni, în intervalul 19 septembrie – 2 octombrie.

Banat

În cea mai mare parte a primei săptămâni vremea va fi rece. Temperatura aerului va fi în scădere, până joi – 22 septembrie, apoi nu se va modifica semnificativ, tendința fiind de ușoară creștere, în special la valorile diurne. Vor fi medii ale maximelor de 17….19 grade și ale minimelor de 7…8 grade, mai ridicate în primele 2 nopți, când se vor încadra între 9 și 13 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, temperatura aerului va crește ușor și treptat, astfel încât regimul termic se va apropia de cel normal la sfârșitul primei luni de toamnă și început de octombrie. Pe regiune, sunt de așteptat temperaturi maxime de 21….22 de grade și minime de 8….10 grade. Va ploua, în primele 2 zile, pe arii extinse, timp în care se pot cumula cantități de apă mai însemnate, cu precădere în zona de deal și de munte. Apoi ploile vor fi puține și în general slabe, iar probabilitatea de semnalare a acestora va fi mai mare în zilele de 26 și 29 septembrie.

Crişana

În prima săptămână de prognoză variațiile termice nu vor fi semnificative. Va predomina o vreme rece, cu medii ale maximelor de 17…18 grade, iar cele ale minimelor de 6…7 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, temperatura aerului va crește ușor și treptat, dar numai la sfârșitul acestei luni și început de octombrie regimul termic se va normaliza. Media maximelor va fi de 18…20 de grade, iar a minimelor de 7…9 grade. Va ploua în primele 2 zile, când, pe arii restrânse, se pot cumula cantități de apă mai însemnate, apoi ploile, puține și slabe, se vor semnala în special în perioada 26…28 septembrie.

Transilvania

Valorile termice se vor situa sub cele ce ar fi specifice perioadei în prima săptămână, cu medii ale maximelor de 16…18 grade şi ale minimelor de 6…7 grade. În cea de-a doua săptămână, odată cu creșterea ușoară și treptată a temperaturii, regimul termic se va apropia de cel normal pentru sfârșitul lunii septembrie și început de octombrie, adică, în medie, maxime de 18…20 de grade și minime de 7…9 grade. Vor fi ploi în primele 2 zile, mai frecvente și pe arii extinse marți – 20 septembrie, când vor fi moderate și însemnate cantitativ, apoi ploile vor fi pe arii restrânse, în general slabe, iar probabilitatea de semnalare a acestora va fi mai mare în zilele de 26 și 27 septembrie.

Maramureş

În cea mai mare parte a intervalului va fi o vreme mai rece decât în mod obișnuit. Media valorilor maxime va fi de 15…17 grade în prima săptămână și de 17…19 grade în cea de-a doua. Temperaturile nocturne vor fi în scădere, până joi – 22 septembrie, iar după aceea tendința acestora va fi de ușoară creștere. Media minimelor va scădea de la 11 la 5 grade în primele 3 dimineți; va fi de 5…7 grade până la finalul primei săptămâni, apoi de 7…8 grade. Numai la sfârșitul perioadei de prognoză, regimul termic se va apropia de cel climatologic specific perioadei. Va ploua în toată regiunea, luni – 19 septembrie și în cea mai mare parte a nopții de luni spre marți, apoi probabilitatea de apariție a ploilor, slabe și pe arii restrânse, va fi mai ridicată în zilele de 26 și 27 septembrie.

Moldova

Valorile termice, atât cele diurne, cât și cele nocturne, vor fi în scădere până joi, 22 septembrie, apoi vor crește ușor și treptat. Pe ansamblul perioadei de prognoză, zilele vor fi mai reci decât în mod obișnuit în această perioadă, cu o medie a maximelor între 15 și 17 grade, în prima săptămână și 17…20 de grade în săptămâna a doua. Regimul termic nocturn va fi apropiat de cel climatologic în întreg intervalul, cu o medie a minimelor de 7…9 grade, mai ridicată în primele două dimineți. Condițiile de ploaie vor fi reduse, exceptând zilele de luni și marți (19…20 septembrie) când vor fi averse frecvente, însemnate cantitativ și cu caracter torențial.

Dobrogea

Temperatura aerului va fi în scădere în primele două zile, apoi valorile diurne vor crește ușor și treptat. Valorile nocturne vor crește pe parcursul celei de-a doua săptămâni. Majoritatea zilelor vor fi mai reci decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a intervalului, cu o medie a maximelor de 17…20 de grade, mai ridicată la început. În cursul nopților, vor fi valori apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu o medie a minimelor de 11…13 grade, ușor mai ridicată la începutul intervalului de prognoză. Va ploua pe parcursul zilei de luni (19 septembrie) și pe arii restrânse marți și joi (20, respectiv 22 septembrie), iar în restul timpului, condițiile de ploaie vor fi reduse.

Muntenia

Valorile termice diurne vor scădea în primele două zile din intervalul de prognoză, apoi vor crește ușor și treptat. Media maximelor, în prima săptămână, va fi de 16…21 de grade, iar în cea de-a doua de 21…22 de grade. Temperaturile din cursul nopților vor fi în scădere până la finalul primei săptămâni, apoi vor crește, iar o nouă scădere, dar ușoară, se prefigurează la începutul lunii octombrie. Media minimelor, în prima parte a intervalului, va fi în scădere de la 16 grade până spre 7 grade, apoi vor fi medii de 7…9 grade. Practic, în cea mai mare parte a timpului, la nivel regional, atât zilele cât și nopțile vor fi mai reci decât în mod obișnuit la sfârșit de septembrie și început de octombrie. Va ploua în perioada 19-21 septembrie, important cantitativ și pe arii extinse. Ulterior, până la sfârșitul intervalului de prognoză, condițiile de ploaie vor fi reduse.

La munte

Regimul termic va fi în scădere până la mijlocul primei săptămâni, apoi va crește ușor și
treptat. Scăderea, la valorile diurne, va fi de la o medie de 13 grade, în prima zi, până la 5…6
grade în data de 22 septembrie, apoi media maximelor va fi de 6…12 grade. La valorile din
cursul nopților, scăderea va fi de la o medie de 9 grade la începutul intervalului, până la 0…-1
grad către finalul primei săptămâni, iar creșterea va însemna un regim termic, mediat la scara
întregii regiuni, de la 0…-1 grad la începutul perioadei de prognoză, spre 4 grade la sfârșitul
acesteia. Va ploua în perioada 19-21 septembrie, când cantitățile de apă vor fi însemnate, iar la
altitudini mai mari, trecător, precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare.
Probabilitatea de apariţie a altor ploi, însă nu pe arii foarte extinse, va fi în creștere în
intervalul 25-30 septembrie.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu