Mutarea Primăriei Sectorului 3 într-o școală, ilegală

Mutarea Primăriei Sectorului 3 într-o școală, ilegală
31 ianuarie 2016 Printează articolul

Decizia lui Robert Negoiță, primarul sectorului 3, de a muta sediul primăriei în clădirea monument istoric “Școala Bosianu”, aflată în calea Dudești nr. 191, a stârnit dezaprobarea opiniei publice.
Uniunea Salvați Bucureștiul consideră inadmisibilă transformarea unei școli în sediu al primăriei, în condițiile în care unitatea de învățământ, situată într-una din cele mai aglomerate intersecții din București, nu are parcarea necesară unei instituții cu trafic atât de mare de persoane.
Mai mult, reprezentanții Uniunii susțin că investiția este ilegală. Imobilul aparține, de fapt, Consiliului General al Municipiului București (CGMB), iar Primăria Sectorului 3 îl are doar în administare. Singurul care ar putea decide schimbarea destinației Școlii Bosianu este CGMB, care nici măcar nu a fost consultat.
Președintele Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan, spune că primarul sectorului 3, Robert Negoiță, nu avea competența să emită autorizație de desființare și construire la un monument istoric, competența revenind primarului general. Ordinul de declasare al imobilului din Lista Monumentelor Istorice a fost semnat ilegal de fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, și secretarul de stat Radu Boroianu, în condițiile în care Comisia de Evidență a Monumentelor Istorice a votat în unanimitate împotrivă. Curtea de Apel București a anulat pentru acest motiv ordinul de declasare.
“Domnul Negoiță suferă de complexul parvenitului, care se mută în casa boierului, dar face grătar la șemineu. Numai așa pot înțelege ambiția de a se muta într-o școală monument istoric reprezentativă pentru epoca Spiru Haret, dar a demola tot mai puțin pereții exteriori”, a argumentat Nicușor Dan.
Din păcate, Uniunea nu poate face nimic pentru a anula mutarea Primăriei Sectorului 3. Singura care mai poate schimba soarta școlii este doar instanța, pe rol aflându-se mai multe procese. Dacă deciziile sunt faborabile clasării școlii ca monument istoric, atunci cei implicați- fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, secretarul de stat Radu Boroianu, primarul Robert Negoiță și arhitectul șef al Sectorului 3, Cătălin Dumitrașcu- vor răspunde penal.

Bucureștenii, în stradă

La sfîrșitul săptămânii trecute, un grup de cetățeni a protestat în fața Consiliului Local sectorul 3, pentru a stopa inițiativa primarului Robert Negoiță de a muta sediul primăriei în “Școala Bosianu”. Liderul grupului de cetățeni, Florin-Ștefan Vasile, a participat la ședința Consiliului Local sector 3 tocmai pentru a încerca să convingă consilierii locali să nu voteze pentru proiectul de transformare a Școlii Bosianu în sediu administrativ.
Florin Vasile a prezentat argumentele pentru care proiectul este ilegal: existența unui proces în instanță nefinalizat, cu privire la declasarea abuzivă a Școlii Bosianu; anularea ordinului de declasare din lista monumentelor istorice a clădirii Școlii Bosianu; sentința Curții de Apel București de anulare a ordinului Ministrului Culturii nr. 2576/12.11.2013 prin care a fost declasat monumentul istoric Şcoala 80 din Calea Dudeşti nr. 191; creștere nejustificată a valorii indicatorilor tehnico-economici de la 2,885 milioane euro (HCL s3 nr. 208/31.10.2012) la 5,258 milioane euro (HCL s3 nr. 459/12.12.2013. Cu toate acestea, proiectul a fost aprobat de consilieri.
”Consiliul Local al sectorului 3 a devenit o mașină de vot aflată la cheremul intereselor primarului Robert Negoiță. Folosirea aparatului administrativ ignorând deciziile instanței nu are nicio treabă cu dorințele cetățenilor sectorului 3 de a fi reprezentați așa cum se cuvine. Robert Negoiță nu a luat în calcul niciuna dintre sugestiile făcute de către grupurile civile, asociațiile non – guvernamentale, chiar simpli cetățeni ai sectorului 3, pe tot ceea ce înseamna cheltuirea de bani publici în folosul cetățenilor care l-au ales. Susțin cu tărie anularea Hotărârilor CGMB și CL sectorul 3 prin care o școală a fost pusă la cheremul unui edil lipsit de preocupare față de ceea ce înseamnă istoria educațională”, a declarat Florin Vasile.

Serviciile primăriei, în sediul din Dudești

De luni, 1 februarie, direcțiile și serviciile din cadrul Primăriei Sectorului 3 s-au mutat în noul sediu din Calea Dudești nr. 191.
Reprezentanții administrației locale au luat decizia ca Serviciul de Relații cu Publicul și Casieria să își desfășoară activitatea, până pe 15 februarie, atât în noul sediu, cât și în cel vechi, situat pe str. Parfumului nr. 2-4.
În noul sediu vor funcţiona şi serviciile care îşi desfăşurau activitatea în clădirea din str. Vasile Lucaciu nr. 34, respectiv Serviciul Cadastru şi Fond Funciar, Compartimentul Registru Agricol, Serviciul Relaţii Consiliul Local, Serviciul Autoritate Tutelară şi Serviciul Asistenţă Tehnică şi Legislativă.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu