Premierul Cioloş a demis patru miniştri

Premierul Cioloş a demis patru miniştri
05 iulie 2016 Printează articolul

Premierul Cioloş a demis patru miniştri

Premierul Dacian Cioloş a precizat astăzi, 5 iulie 2016, în conferinţă de presă, că a decis schimbarea a patru miniştri. Este vorba de portofoliile de la Educaţie, Comunicaţii, Transporturi şi Relaţia cu românii de pretutindei. Motivul demiterii, după cum a subliniat Cioloş, a fost imprimarea unui nou suflu echipei guvernamentale. Cei patru miniştri demişi sunt: Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor; Adrian Curaj, ministrul Educației; Dan Stoenescu, ministrul delegat al Departamentului Românilor de Pretutindeni; Dan Costescu, ministrul Transporturilor.

Declaraţii care costă

Doi dintre miniştrii demişi s-au remarcat şi prin unele declaraţii care au inflamat vizibil societatea civilă în ultimele zile. Reamintim că, în urmă cu mai bine de o săptămână, Marius Bostan a declarat că părinţii ar trebui să susţină educaţia copiilor lor cu câte 100 de lei, afirmaţie care i-a ridicat în cap nu doar sindicatele, ci şi organizaţiile studenţeşti, care i-au cerut premierului să-l demită. În plus, declaraţia lui Bostan a fost considerată şi neconstituţională, având în vedere că învăţământul este gratuit.

“Luxul cu trenul” i-a dărâmat fotoliul

Nici declaraţia ministrului Costescu nu a picat prea bine, iritând mulţi români după ce a spus că o călătorie cu trenul este un lux.
“Recomandăm românilor să aleagă mijlocul de transport care li se potriveşte cel mai bine. Este normal să fie mai mare biletul de tren, în toate ţările civilizate este la fel. Trenul este un lux şi oamenii plătesc mai mult că să îl aibă. Suntem o ţară săracă şi trebuie să păstrăm limitele, dar va spun că sunt trenuri care sunt foarte bine puse la punct. Încercaţi trenurile spre mare şi o să aveţi o mare surpriză. Celelalte trenuri nu au obligaţia să aibă aer condiţionat. Sunt trenuri de lung parcurs, mediu parcurs şi scurt parcurs. Fiecare operator feroviar, dacă vrea să atragă clienţi, va oferi aer condiţionat”., a declarat Dan Costescu la postul Realitatea TV.

Lipsa de curaj cu doctoratele l-a costat pe Curaj

Ministrului Adrian Curaj i s-a reproşat faptul că nu s-au mişcat prea bine lucrurile cu doctoratele, Cioloş subliniind că vrea să vadă rezolvată cât mai rapid “problema cu plagiatul, să nu mai planeze suspiciuni asupra sistemului doctoral”. Este cam adevărat că ministrul Curaj şi-a cam pierdut curajul în felul în care a gestionat problema doctoratelor, mai ales a plagiatelor.
Cu toate declaraţiile, nici premierul Cioloş nu este consecvent. Dacă vrea să nu mai audă de plagiate, o primă măsură ar fi şi îndepărtarea din cabinetul său a ministrul Administraţiei şi Internelor, asupra doctoratului ministrului Petre Tobă planând de destul timp acuzaţii de plagiat.
.

“Vreau un nou impuls”

“Miniştrii pe care îi schimb şi-au făcut în mare parte treaba, dar vreau un nou impuls. Prioritatea noilor miniştri va fi să accelereze livrarea de rezultate pe proiecte care nu au avansat destul de rapid. Vreau să vină şi oameni cu un suflu nou şi să facă câteva lucruri pe care ni le-am propus…
L-am informat pe domnul preşedinte. Ştiţi că noi ne vedem în fiecare luni şi trecem în revistă diferitele subiecte, activităţi ale Guvernului. I-am comunicat intenţia mea de a face aceste schimbări, intenţie cu care a fost de acord. N-am avut până acum niciodată nici o problemă din partea domnului preşedinte legat de decizii pe care eu le-am luat cu revocarea unor miniştri sau de numiri ale unor miniştri. Aşa cum a fost de la început de când am format echipa guvernamentală, domnul preşedinte a fost întotdeauna foarte deschis şi a respectat deciziile pe care le-am luat”, a subliniat premierul Cioloş în conferinţa de presă privind remanierea guvernamentală.

Cei 4 nominalizaţi

În locul miniştrilor demişi, Dacian Cioloş a prezentat şi noile sale propuneri, astfel: Petru Sorin Bușe, la Ministerul Transporturilor; Mircea Dumitru, la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice; diplomatul Maria Ligor, ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni; portofoliul de la Comunicaţii are doar un interimar, Ministerul Comunicaţiilor urmând a fi preluat, până la o viitoare numire, de către Dragoş Tudorache, actualul şef al Cancelariei Primului-Ministrului.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu