Personalul medical, în grevă japoneză

Personalul medical, în grevă japoneză
21 martie 2016 Printează articolul

Personalul medical, în jur de 20.000 de medici şi asistenţi medicali, a intrat de astăzi în grevă japoneză. Greva, anunată de mai bine de o săptămână, este un semn clar de protest vizavi de nivelul de salarizare, dar nu numai.

Cererile protestatarilor

Sindicaliştii din sănătate cer aplicarea sporurilor la salariul minim, adică plata gărzilor în afara orelor de muncă şi a celorlalte sporuri care să se calculeze în raport cu salariul minim din 2015, şi nu la cel din 2008, aşa cum se calculează în prezent. De asemenea, protestatarii mai cer condiţii mai bune de muncă, reglementarea timpului de lucru şi rezolvarea problemei lipsei de personal. În privinţa lipsei personalului, situaţia devine tot mai gravă, având în vedere că, în prezent, numărul de medici din România este la jumătate faţă de necesar şi migraţia cadrelor sanitare este departe de a fi încetat.
La greva japoneză participă mai multe sindicate din sănătate, anume Federaţia Sindicală Hipocrat, federaţii membre CNS Cartel Alfa şi Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România.
Cum negocoierile cu minstrul Sănătăţii nu au decurs aşa cum îşi doreau sindicaliştii, greva japponeză este doar primul pas din seria protestelor planificate.

Calendarul protestelor

Până pe 27 martie, protestatarii vor fi în grevă japoneză şi vor purta banderolele specifice la serviciu. După încheierea grevei japoneze, pe 28 martie protestatarii îşi vor susţine revendicările în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor, iar pe 31 martie şi 7 aprilie vor picheta Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii. Dacă nici aceste forme de protest nu se vor solda cu satisfacerea revendicărilor, sindicaliştii din sănătate vor intra în grevă de avertisment între 11 şi 17 aprilie, perioadă în care va înceta activitatea timp de două ore. Momentul culminant va fi în 18 aprilie, când halatele albe vor intra în grevă generală. Evident, greva generală se va desfăşura potrivit legii, personalul medical asigurând desfăşurarea activităţii în porporţie de 30 % şi asigurarea urgenţelor.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu