Ne coacem! Cod portocaliu şi roşu de caniculă în toată ţara

Ne coacem! Cod portocaliu şi roşu de caniculă în toată ţara
03 august 2017 Printează articolul

Întrucât valul de căldură devine de nesuportat, că aproape ne coacem, Administraţia Naţională de Meteorlogie a emis o avertizare de cod portocaliu şi roşu de caniculă în toată ţara.

Cod roşu

Vineri (4 august) și sâmbătă (5 august), valul de căldură care a debutat încă de luni (31 iulie) va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și se va situa frecvent, în zonele joase de relief, între 82 și 84 de unități. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 și 25 de grade, deci ne vom confrunta cu aşa numitele nopţi tropicale şi nici măcar în toiul nopţii nu vom putea să ne mai răcorim puţin.

În zonele de câmpie și de podiș ale județelor Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Sălaj, Cluj, Mureș, Alba, Hunedoara, Mehedinți și Dolj se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei și care se vor situa între 39 și 42 de grade. Atenţie mare, aceste temperaturi sunt măsurate la umbră, căci în bătaia soarelui se vor depăşi uşor 50 de grade Celsius.

Codul roşu de caniculă este valabil pentru 12 judeţe, anume Dolj, Mehedinţi, Caraş Severin, Timiş, Hunedoara, Alba, Arad, Bihor, Cluj, Mureş, Sălaj, Satu Mare

 Cod portocaliu

În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei. Codul portocaliu va afecta următoarele 29 de judeţe: Suceava, Botoşani, Harghita, Neamţ, Iaşi, Covasna, Bacău, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Sibiu, Bistriţa Năsăud, Maramureş, precum şi Bucureştiul.

După cum subliniază meteorologii, de duminică, treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării. Cu alte cuvinte, de duminică începe să se mai răcorească şi să apară ploile, doar sudul României rămânând sub dogoarea soarelui şi primele zile ale săptămânii viitoare.

 

 

 

 

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu