Ministrul Sănătăţii, uimit de dezastrul privind vaccinarea obligatorie a copiilor

Ministrul Sănătăţii, uimit de dezastrul privind vaccinarea obligatorie a copiilor
29 ianuarie 2017 Printează articolul

Ministrul Sănătăţii se arată uimit de dezastrul pe care l-a găsit în sistem, referitor la vaccinarea obligatorie a copiilor. Situaţia găsită a relevat faptul că la unele dintre cele cinci vaccinuri obligatorii stocurile sunt fie insuficiente, fie zero.

“Am găsit o situație dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziționate. Din cele cinci vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizați copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziționat (vaccinul diftero-tetano-pertussis). Această situație se datorează atât unei lipse de responsabilitate a fostei echipe de conducere, care a tolerat întârzieri la licitațiile organizate, cât și a unor producători, care, după ce au  participat și câștigat licitațiile, acum sunt în  imposibilitatea de a asigura vaccinul. Am solicitat Institutului Național de Sănătate Publică și direcției de specialitate din cadrul Ministerului Săînătăţii să îmi prezinte un plan de remediere a situației, inclusiv identificarea unor posibile stocuri în alte state UE”, a declarat prof. dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Situaţia stocurilor de vaccinuri

Dând dovadă de transparenţă, care sperăm să continue, Ministerul Sănătății (MS) prezintă situația vaccinurilor din calendarul obligatoriu de vaccinare. La data de 31 decembrie 2016, situaţia celor cinci vaccinuri se prezenta astfel:

Vaccinul BCG

Vaccinul   BCG  – Stoc de 350.000 doze la nivel national – stoc suficient. MS va demara procedurile de achiziție pentru anul 2017 după alocarea bugetului.

Vaccinul   BCG   este   utilizat   pentru   prevenirea  îmbolnăvirii   nou-născuților   de tuberculoză, în special a formelor grave de meningită și encefalită în cazul în care aceștia vin în contact cu persoane bolnave sau purtătoare de bacil Koch.

Vaccinul hepatitic B pediatric

Vaccinul hepatitic B pediatric – stoc de  22.300 de doze la nivel national. În present, nu există nici o disponibilitate a producătorilor de a livra alte doze din acest vaccin către România. Ministerul Sănătății a început demersurile pentru a identifica posibile stocuri în alte state UE. MS precizează că în luna decembrie a fost aprobată o schemă de vaccinare alternativă pentru asigurarea protecției copiilor născuți din mame cu hepatită B. Medicul de familie va administra vaccin hexavalent acestor mame, de la vârsta de 6 săptămâni a copilului.

Vaccinul hepatitic B pediatric este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor de hepatită B.

Vaccinul   HEXAVALENT

Vaccinul   HEXAVALENT  diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B ( DTPa – VPI – HiB – HB) – MS a finalizat în luna decembrie licitația de achiziție a acestui vaccin,  ceea ce a făcut ca semnarea acordurilor cadru cu furnizorii să fie în prezent în curs. Contractul pe anul 2017 se va putea încheia numai după aprobarea bugetului.

Vaccinul   HEXAVALENT   diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B ( DTPa – VPI – HiB – HB) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită de tip  B și infecția cu Haemophilus B pentru copiii cu vârsta de 2, 4 și 11 luni.

Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)

Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) – stoc de 200.000 de doze la nivel național. În județele unde produsul este în curs de consumare, se vor face redistribuiri.

Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii cu rujeolă, oreion și rubeolă atât în cazul vaccinării de rutină a copiilor cu vârsta de 12 luni cât și în cazul vaccinării copiilor cu vârsta de 5 ani și 7 ani astfel încât să se asigure vaccinarea tuturor cohortelor eligibile la vaccinare.

Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat ( DTPa – VPI)

Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat ( DTPa – VPI) – stocurile sunt epuizate pentru că în 2016 nu a fost achiziționat. În present, MS este în curs de derulare a procedurii de achiziție.

Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat ( DTPa – VPI) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă și poliomielită pentru copiii cu vârsta de 6 ani.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu