Meteo: Frig şi precipitaţii mixte, de săptămâna viitoare

Meteo: Frig şi precipitaţii mixte, de săptămâna viitoare
08 martie 2016 Printează articolul

După două zile cu temperaturi de 15 – 16 grade Celsius, neobişnuite pentru această perioadă, vremea va reintra pe făgaşul normal până la sfârşitul acestei săptămâni, după cum anunță specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie. Din păcate, avertizează meteorologii, tendinţa de răcire va continua săptămâna viitoare, când maximele vor coborî mult sub pragul normal şi se vor înregistra şi precipitaţii mixte în mai multe regiuni ale ţării, chiar ninsori la munte.

Prognoza în intervalul 07 – 20 martie, pe regiuni

Banat

Intervalul va debuta cu o vreme caldă pentru prima decadă a lunii martie, astfel încât media regională a valorilor maxime va fi de 15 grade, iar a celor minime se va situa în jurul valorii de 5 grade. Ulterior, se va produce o răcire treptată, cele mai coborâte valori urmând a se înregistra în intervalul 14-19 martie, când vremea va deveni mai rece decât în mod obişnuit, cu temperaturi maxime, în medie regională, de 8…10 grade şi minime ce pot coborî uşor sub 0 grade.
Vor fi ploi însemnate cantitativ la începutul intervalului, dar şi pe 9 şi 10 martie. După acest interval, ploile se vor semnala pe arii mai restrânse şi vor fi în general slabe cantitativ, dar trecător vor fi posibile şi precipitaţii mixte.

Crişana

În prima zi a intervalului, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale. Temperaturile maxime vor fi, în medie regională, de 14 grade, iar cele minime de 5…6 grade. Ulterior, regimul termic va scădea, mai semnificativ după data de 14 martie, când se va ajunge la o medie a valorilor maxime de 6…9 grade, iar cele minime vor fi uşor negative, situându-se în jurul valorii de -1 grad, astfel încât vremea va deveni mai rece decât în mod normal în această perioadă.
Poile vor fi în general slabe şi cu o probabilitate mai mare de apariţie în jurul datei de 15 martie, când, trecător, vor fi posibile şi precipitaţii mixte.

Transilvania

În primele două zile, vremea se va menţine caldă pentru această dată, media regională a maximelor diurne fiind de 13…15 grade, iar a minimelor nocturne de 3…5 grade. În intervalul 9 – 13 martie, valorile termice vor fi apropiate de normalul climatologic al perioadei, respectiv maxime în jurul a 10 grade şi minime de 0…2 grade. După data de 14 martie, vremea va deveni mai rece decât în mod obişnuit, media temperaturilor maxime va fi de 4…6 grade, iar a celor minime de -4….-2 grade.
Temporar vor fi ploi, în intervalul 7-11 martie, iar în jurul datei de 15 martie precipitaţiile pot fi mixte. În restul intervalului, probabilitatea pentru precipitaţii slabe va fi mai redusă.

Maramureş

Până în jurul datei de 11 martie, valorile termice se vor menţine peste mediile multianuale, astfel că media regională a celor maxime va fi de 12…14 grade, iar a celor minime de 3…5 grade. Ulterior, temperatura va scădea, astfel încât, în intervalul 15 – 20 martie, vremea va deveni rece pentru această perioadă, cu maxime în jurul valorii de 6 grade şi minime la nivelul regiunii de -3…-2 grade.
Temporar vor fi ploi moderate cantitativ, la începutul intervalului, iar în jurul datei de 15 martie precipitaţiile pot fi mixte. În restul intervalului, probabilitatea de precipitaţii slabe va fi mai redusă.

Moldova

În primele două zile, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă, media regională a temperaturilor maxime fiind de 15…16 grade, iar a celor minime de 4…6 grade. În intervalul 9 – 14 martie, valorile diune se vor apropia de normalul perioadei, respectiv o medie a acestora de 8…10 grade, dar minimele se vor menţine peste mediile multianuale, media regională urmând a se situa în jurul valorii de 3 grade. În a doua săptămână de prognoză, vremea va deveni uşor mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, cu maxime, în medie, de 6…8 grade şi minime situate în jurul valorii de -2 grade.
Temporar vor fi ploi, pe arii mai extinse şi posibil însemnate cantitativ pe 10 şi 11 martie. În restul intervalului, precipitaţiile vor fi pe arii restrânse, cu menţiunea că, mai ales în nordul regiunii, după data de 15 martie, vor fi posibile precipitații mixte.

Dobrogea

Intervalul va debuta cu o vreme caldă pentru această dată, media regională a temperaturilor maxime urmând a se situa în jurul valorii de 14 grade, în timp ce media temperaturilor minime va fi de 6…8 grade. Ulterior, după 10 martie, regimul termic va marca o scădere treptată, astfel încât, în intervalul 15 – 19 martie, maximele diurne se vor situa uşor sub normele climatologice şi nu vor mai depăşi 7…9 grade. Valorile minime vor fi, de asemenea, în scădere, astfel încât, după data de 17 martie, acestea vor atinge o medie de 1…2 grade.
Probabilitatea pentru ploi pe arii relativ extinse va fi mai ridicată pe 10 şi 11 martie şi în jurul datei de 15 martie.

Muntenia

În primele două zile ale intervalului vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, media maximelor fiind de 16…18 grade, iar a minimelor de 6…8 grade. În intervalul 10 – 14 martie, valorile diune se vor apropia de normele climatologice ale datei, atingând o medie de 10…11 grade, dar minimele nocturne se vor menţine peste mediile multianuale, urmând a fi de 3…5 grade. După data de 15 martie, vremea va deveni uşor mai rece decât în mod obişnuit, cu temperaturi maxime, în medie regională, de 8…10 grade şi minime de aproximativ 0 grade.
Vor fi ploi pe arii extinse în intervalul 9 – 11 martie, când şi cantităţile de apă vor fi mai importante. În restul intervalului precipitaţiile, în general slabe, se vor semnala pe arii mai restrânse.

Oltenia

În primele două zile ale intervalului, vremea va fi mult mai caldă decât în mod obişnuit în prima decadă a lunii martie, cu medii regionale ale valorilor maxime de 15…16 grade şi minime în jurul valorii de 6 grade. În intervalul 10 – 14 martie, valorile diune se vor apropia de normalul perioadei, respectiv o medie a acestora de 10…11 grade, dar minimele se vor menţine peste mediile multianuale, urmând a fi de 3…5 grade. După data de 15 martie, vremea va deveni uşor mai rece decât în mod obişnuit, cu maxime, în medie, de 8…9 grade şi minime în jur de 0 grade.
Vor fi ploi pe arii extinse în intervalul 9 – 11 martie, când cantităţile de apă vor fi mai importante. În restul intervalului precipitaţiile, în general slabe, se vor semnala pe arii mai restrânse.

La munte

În primele două zile ale intervalului, valorile termice se vor situa peste mediile multianuale, astfel că media celor maxime va fi de 5…8 grade, iar cea a minimelor se va situa în jurul valorii de 1 grad. Ulterior, vremea se va răci treptat, urmând să devină mai rece decât în mod obişuit în aceasta perioadă după data de 14 martie, când se vor înregistra maxime preponderent negative, iar minimele vor coborî până la valori medii de -8….-6 grade.
Temporar vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a intervalului, însă probabilitatea pentru cantităţi mai însemnate va fi mai mare în intervalul 9…11 martie. Acestea vor fi mai ales sub formă de ploaie, în primele zile ale intervalului, apoi vor fi și ninsori.

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu