Legea antifumat, explicată prin infografic

Legea antifumat, explicată prin infografic
16 martie 2016 Printează articolul

Se poate sau nu se poate interzice fumatul în spaţii publice? Şi de când, de pe 16 sau de pe 17? Unde mai putem fuma? Toate aceste întrebări au circulat în diverse medii pe parcursul zilei de miercuri, 16 martie, prima zi din care, teoretic, nu se mai poate fuma în spaţii publice închise.
Mediul virtual s-a încins de certurile dintre adepţii şi contestatarii legii. În timp ce fumătorii şi patronii de localuri au anunţat că legea nu se poate aplica deoarece nu există norme, nefumătorii şi iniţiatorii legii au susţinut că nu există niciun motiv pentru care actul normativ să mai fie amânat.
Probabil pentru a pune capăt aceastei uriaşe controverse, Guvernul a publicat miercuri pe site (www.gov.ro) un infografic prin care ne explică unde mai putem fuma şi unde nu. Plus un ghid care arată de ce este necesară legea, care sunt mizele acesteia şi ce sancţiuni primesc cei care aleg să nu o respecte. Concret, Guvernul explică legea antifumat printr-un infografic.
Cu alte cuvinte, un infografic în loc de norme metodologice. O idee bună totuşi, dacă stăm să ne gândim mai bine, pentru că oricum din limbajul îmbâcsit al normelor nu am fi înţeles mare lucru.
În plus, tot pe site-ul Guvernului este publicat şi modelul de afiş cu Fumatul interzis, pe care trebuie să-l atârne toate localurile pe uşi şi pe pereţi.Legea antifumat, explicată prin infografic

Locuri unde se mai poate fuma

În ghidul publicat pe site-ul Guvernului, la adresa http://gov.ro/ro/stiri/ghid-privind-implementarea-legii-nr-15-2016-pentru-prevenirea-i-combaterea-consumului-produselor-din-tutun1458135786, ni se arată şi locurile în care mai putem fuma.
Vă redăm şi noi, în continuare, lista acestora.

• Spațiile publice în aer liber sau spațiile de la locul de muncă, spaţii ce trebuie să respecte urătoarele caracteristici:

– fără acoperiș sau cu acoperiș și cu mai puțin de doi pereți, anume curte, balcoane deschise, terase deschise, chioșcuri deschise etc.;
– delimitate de parapete ori paravane de delimitare, gărdulețe de delimitare, jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal;
– care au închideri laterale sau/ și acoperiș retractabile ce formează temporar pereți ori acoperiș, dar doar atunci când structura de închidere este complet închisă/ strânsă astfel încât peretele ori acoperișul nu este vizibil, precum terasele, pavilioanele, chioșcurile când au jaluzelele, ușile pliabile, elementele demontabile etc pliate/ închise în totalitate astfel încât spațiul devine deschis.

• Peroane, refugii, stații ale mijloacelor de transport în comun dacă sunt deschise sau au acoperiș și doar un perete.

• Parcuri, în afara locurilor de joacă pentru copii.

• Locuință, inclusiv orice spațiu închis în care nu se desfășoară activitate economică (nu este loc de muncă).

• Alte spații unde se desfășoară evenimente personale, precum corturile, terasele, pavilioanele, dar care nu sunt loc de muncă (nu se desfășoară activitate economică).

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu