Jale pentru pacienţi. Anul 2018 începe cu haos în Sănătate

Jale pentru pacienţi. Anul 2018 începe cu haos în Sănătate
22 decembrie 2017 Printează articolul

Va fi cu adevărat jale pentru pacienţi. Anul 2018 va începe cu un haos în Sănătate. Concret, medicii de familie nu vor mai acorda consultaţii decontate, din cauza autorităţilor care i-au lăsat de izbelişte. Medicii de familie nu vor mai acorda consultaţii în baza serviciilor decontate de casele de asigurări de sănătate. Acest lucru se va petrece începând din data de 3 ianuarie 2018. Acest fapt se va întâmpla din cauză că nu au fost semnate până în prezent actele adiţionale pentru prelungirea contractelor de furnizare de servicii de asistenţă în medicina primară.

„Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie anunţă că, începând cu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, ca urmare a nesemnării actelor adiţionale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii de asistenţă medicală primară încheiate cu casele de asigurări de sănătate judeţene”, arată un comunicat de presă transmis de iniţiatorii acestui document.

Un protest fără urmări

Vă reamintim că medicii de familie au organizat în 15 noiembrie un miting în Piaţa Victoriei, unde au cerut Guvernului să acorde atenţie acestui domeniu, în sensul ca medicina de families să fie susţinută financiar. Aceasta a fost prea mult timp, arată medicii de familie, un fel de Cenuşăreasă a sistemului sanitar românesc. După acel miting, autorităţile au decis constituirea unui comitet format din toate instituţiile implicate în domeniul sanitar, pentru a se găsi soluţii la problemele ridicate.

„La mai bine de o lună de atunci constatăm că principalele revendicări nu şi-au găsit rezolvarea. Cu excepţia unor minime cosmetizări ale proiectului de Contract-cadru viitor, rezultatele discuţiilor purtate în ultima lună sunt doar promisiuni, amânări, prevederi echivoce, propuneri rămase în analiză şi refuzuri nejustificate ale propunerilor organizaţiilor medicilor de familie. În locul unei creşteri a procentului alocat asistenţei medicale primare de la 5.77% la 10% din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate, administrat de CNAS, proiectul de buget pentru anul 2018 aflat în acest moment în dezbatere în Parlamentul României, prevede o stagnare la 5.8%” arată reprezentanţii medicilor de familie.

O jignire la adresa medicilor şi pacienţilor

Aceştia mai spun că, în ciuda disponibilităţii la dialog din partea primului ministru, la alte niveluri ale statului nu se face nimic. Sau pur şi simplu nu se doreşte să se facă ceva constructiv.

„Se constată la propriu că autoritatea prim-ministrului României este sfidată de funcţionărimimea unui sistem inert şi rigid, incapabil de ameliorări de substanţă! Deşi medicii de familie sunt baza piramidei sistemului public de sănătate, CNAS, Guvernul şi Parlamentul României aleg să ignore soarta a peste 25. 000 de medici şi asistenţi medicali care oferă servicii medicale întregii populaţii a României. De aceea, organismele reprezentative ale medicilor de familie, parteneri în Coaliţia Solidari pentru Sănătate, consideră această atitudine o jignire majoră adusă pacienţilor şi profesioniştilor din medicina familiei”, se arată în concluzia acestui comunicat.

 

  Categorie:
adaugă comentariu

0 comentarii

Nu există comentarii !

Adaugă comentariu